A járványügyi hatóság adatai szerint az idei év 26. hetében 19 újabb szamárköhögéses esetet regisztráltak, így az idei évben már 115 megbetegedésről tudnak.

Picit megkésve, de nyilvánosságra hozta a  Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a 26. heti fertőző betegségek adatait. Összesen 19 új szamárköhögéses beteget regisztráltak, egy héttel korábban 20 betegről derül ki, hogy elkapta a betegséget. Idén eddig összesen 115-en kapták el a vírust.

Eszerint június 24 – 30. közötti egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek. A hatóság szerint egy Komárom- Esztergom vármegyei általános iskolából 2024. június 24-27. között 92 fő (82 tanuló, 10 kísérő) erdélyi kiránduláson vett részt. 2024. június 25-től kezdően 61 fő (55 tanuló, 6 kísérő) enterális tünetekkel betegedett meg.

Kórházba senki nem került. Az illetékes járási népegészségügyi osztály által végzett járványügyi vizsgálat adatai alapján nem romlott étel okozta a megbetegedéseket, hanem vírusfertőzés, amit egymásnak adtak át az iskolások és a kísérők.

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül: 

  • egy mumsz (parotitis epidemica); 
  • tizenkilenc szamárköhögés (pertussis); 
  • és egy tetanus megbetegedés gyanújáról érkezett jelentés a hatósághoz.

Egy Csongrád-Csanád vármegyei 13 éves, életkorának megfelelően két MMR oltással rendelkező fiú betegnél a mumpsz klinikai diagnózis alátámasztására, vagy elvetésére szolgáló virológiai vizsgálatok folyamatban vannak.

Kép: Economx

szamárköhögéses bejelentések a fővárosból, és 7 vármegyéből érkeztek (Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Tolna). Az egyik beteg még nem volt kétéves, két beteg a 3-5 éves korosztályba tartozott, négyen 15-19 éves korosztályba, két beteg a 30-39 éves korosztályba, öt beteg a 40-49 éves korosztályba, és egy beteg az 50-59 évesbe, négy beteg pedig 60 év feletti volt.


Egy budapesti, 92 éves nőbeteg tetanus megbetegedésnek gyanújáról érkezett jelentés. A beteg tetanusz fertőzésre gyanús klinikai tünetekkel került kórházi felvételre, ahol aktív és passzív tetanusz elleni immunizálásban részesítették.

Támadnak a kullancsok

A héten három agyvelőgyulladást (encephalitis infectiosa) is jelentettek. A megbetegedés közül egy 58 éves Komárom-Esztergom vármegyei és egy 77 éves Pest vármegyei férfi, továbbá egy 53 éves Vas vármegyei nő klinikai tünetei hátterében a kullancsencephalitis  vírusa állt.

A 26. héten egy Hantavírus (vérzéses láz) okozta veseszindrómáról érkezett jelentés. A 20 éves Baranya vármegyei férfibetegnél a laboratóriumi vizsgálat a Hantavírus Dobrava kóroki szerepét igazolta.

Forrás

Hirmagazin.eu