Soha nem látott üzemanyagfajták jelennek meg az európai benzinkutakon, pedig aki tankolt már benzin helyett dízelt, tudja, hogy nem is olyan nehéz mellényúlni a kútoszlopon.

A kőolaj korántsem az egyetlen anyag, amely körül az energiaipar forog. A benzinkutak üzemanyagának nyersanyagai mára sokszínűvé váltak. Alternatív üzemanyagokat ma már különböző növényekből (repce, cékla, kukorica stb.), valamint fahulladékból, trágyából, szennyvíziszapból vagy élelmiszer-hulladékból is elő lehet állítani. A benzinkúton való elérhetőség azonban attól függ, hogy van-e elegendő alapanyag az adott üzemanyag megfelelő mennyiségű előállításához. És persze hogy mennyibe kerül az üzemanyag előállítása, mert gazdaságosnak is kell lennie – írja a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.

A fejlesztési laboratóriumokból a benzinkutakra kerülő új üzemanyagtípusok közül a hidrogénezett növényi olajból készült üzemanyag, hivatalos nevén HVO a legígéretesebb, és 2024 májusának végétől már forgalmazható is Európa legnagyobb piacán. A német szövetségi emisszióellenőrzési törvény végrehajtásáról szóló rendelet biztosítja, hogy a benzinkutakon csak olyan üzemanyagot árusítsanak, amely biztonságosan forgalmazható és a lehető legnagyobb környezeti előnnyel jár.

Németország egyébként ebben a tekintetben késésben van több nyugat-európai országhoz képest. Különösen Skandináviában, de Hollandiában („Blauwe Diesel”), Olaszországban és Ausztriában is elterjedt már a hidrogénezett gázolajat (HVO) kínáló töltőállomások kínálata: 2250 töltőállomáson már tiszta formában (100 százalékban), több mint 11 ezer esetében pedig keverékben kínálják. Ezekben az országokban az ásványolaj-dízelhez képest a tiszta változat ártöbblete 5-20 cent körül van.

Az új üzemanyagokat a benzinkúton XTL felirattal látják el. A hidrogénezett növényi olajok – a biodízelhez hasonlóan – keverhetők dízellel (pl. Diesel R33), vagy 100 százalékban tiszta formában is kínálhatók. A B10-es dízel, ahogy a neve is mutatja, egy tízszázalékos biodízel-keverékkel kevert dízel. Korábban a dízelben a bioadalék legfeljebb hétszázalékos lehetett (B7). A legnagyobb különbség a vásárló számára az, hogy a B10 csak akkor tankolható, ha a gyártó külön engedélyt adott a használatára.

A módosított rendeletnek köszönhetően a benzinkút-üzemeltetők mostantól XTL és dízel B10-et tartalmazó tartályokat állíthatnak fel. A két új üzemanyag mostantól kiegészítheti a már ismert Super E5, Super Plus E5, Super E10 és Diesel B7 üzemanyagokat.

A téves tankolás elkerülése érdekében a különböző üzemanyagtípusok egységes címkézését írják elő mind a járművön (a használati utasításban és az üzemanyagtöltő kupakon), mind a töltőállomáson (a benzinkúton és a töltőpisztolyon).

Az ADAC által a 2023/2024-es év fordulóján végzett felmérés kimutatta, hogy jelenleg csak néhány autómodellt engedélyeztek a gyártók az XTL vagy a B10 használatára. A biztonság kedvéért az ADAC azt ajánlja, hogy minden üzembentartó – ha az új típusú üzemanyagokat kívánja használni – ellenőrizze a használati utasításban és az üzemanyagtöltő kupakon található információkat. Ha bizonytalan, kérdezze meg hivatalos márkakereskedőjét, és a jármű alkalmasságát egyedileg igazoltassa!

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőÚjraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert
KövetkezőFerenc pápa a G7-csúcson mondta el véleményét a mesterséges intelligenciáról
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza