Politico által látott, kiszivárgott dokumentumok szerint Belarusz fegyverekkel támogatta az Örményország elleni háborújában Azerbajdzsánt, holott Belarusz és Örményország hivatalosan katonai szövetségesek a Moszkva vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (KBSZSZ).

A kiszivárgott dokumentumok új fényt vetnek arra, miért jelentette be Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, hogy ki szándékozik lépni a KBSZSZ-ből, Belaruszba pedig nem tesz látogatást mindaddig, amíg Aljakszandr Lukasenka az ország elnöke. Pasinján kijelentése után mind Jereván, mind Minszk hazahívta a másik országba delegált nagykövetét.

Örményország sokáig Oroszországtól remélte biztonságának garanciáját, azonban a hegyi-karabahi konfliktusban mutatott közömbös orosz magatartás miatt egyre inkább a Nyugat felé fordul, és már az Európai Unióhoz való csatlakozás gondolata is felmerült.

A KISZIVÁRGOTT DOKUMENTUMOK SZERINT BELARUSZ 2018 ÉS 2022 KETTŐ KÖZÖTT KORSZERŰ FEGYVEREKET SZÁLLÍTOTT AZERBAJDZSÁNNAK,

ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy Baku előbb 2020-ban súlyos vereséget mért Örményországra, majd 2023 szeptemberében két nap alatt elfoglalta a hivatalosan a területéhez tartozó, de évszázadokok át örmények lakta Hegyi-Karabahot. A szakadár régió örmény lakossága szinte teljes egészében elmenekült a területről.

A Politico által látott több mint egy tucat levél, diplomáciai jegyzék, számla és exportútlevél alapján a felajánlott szolgáltatások között szerepelt a régebbi tüzérségi felszerelések modernizálása, valamint az elektronikus hadviseléshez használt új felszerelések és drónrendszerek biztosítása.

A dokumentumok között szerepelnek a fehérorosz állami fegyverexportügynökség saját hadiipari vállalatainak küldött levelei, amelyek korszerű tüzérségi célzóberendezések Azerbajdzsán számára történő megrendeléséről szólnak, valamint a két állam közötti levelezés, amelyben a két állam Groza-Sz drónok elleni mobil harcászati állomások beszerzéséről állapodott meg Azerbajdzsán fegyveres erői számára.

Az egyik diplomáciai közlemény szerint a fehérorosz vállalatok aktív szerepet játszanak Azerbajdzsán megszállt területeinek helyreállításában, valamint a fehérorosz áruk és szolgáltatások exportjában az országba.

Eduard Arakelján örmény katonai elemző megerősítette, hogy a kiszivárgott dokumentumok az Azerbajdzsán által a közelmúltban Hegyi-Karabahban és Örményország ellen folytatott háborúkban használt eszközökre vonatkoznak. Az elemző szerint

A KBSZSZ TÁMOGATÓBB VOLT A NEM TAG AZERBAJDZSÁN, MINT A TAG ÖRMÉNYORSZÁG FELÉ,

holott a NATO-hoz hasonlóan ez a katonai megállapodás is tartalmazza a kölcsönös védelem elvét.

Ilham Alijev azeri elnök 2022-ben azt mondta, nekik több barátjuk van a KBSZSZ-ben, mint Örményországban.

Szakértők szerint

A MOSZKVÁHOZ NAGYON KÖZEL ÁLLÓ BELARUSZ NEM TÁMOGATHATTA VOLT AZERBAJDZSÁNT, HA EHHEZ NEM KAP JÓVÁHAGYÁST A KREMLTŐL.

Mint ismert, Aljakszandr Lukasenka elcsalta a 2020-as elnökválasztást, ennek nyomán hatalmas tömegtüntetések törtek ki az országban, amelyeket csak orosz beavatkozással sikerült leverni. Belarusz Oroszország legszorosabb támogatója az Ukrajna elleni háborúban, területe egy részét is átengedte az agresszornak a Kijev elleni 2022-es támadás során.

A Kollektív Biztonsági Szerződést 1992-ben kötötték meg egykori szovjet tagállamok. A szervezetnek 1994 és 1999 között Azerbajdzsán is tagja volt. Az együttműködés már Putyin idejében, 2002-ben alakult át szorosabb katonai szövetséggé, ekkor kapta a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete nevet. A szövetséget poszt-Varsói Szerződésnek és ellen-NATO-nak is szokták nevezni, mivel részben a NATO-val szembeni katonai szervezetként jött létre.

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőÉletet adó oxigén! .. Mitől függ a szervezet oxigénszintje?
KövetkezőOrbán Viktor a büntetésről: „Sorosnak van egy terve” – hanganyag
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza