Az európai búza határidős jegyzései pénteken emelkedtek, elérve egy több mint kilenc hónapos csúcsot. Az aggodalmak főként az orosz termelés várható csökkenése miatt merültek fel, tekintettel Oroszország vezető búzaexportőri pozíciójára.

A fagyok miatt érintett orosz gabonaövezetekben újravetést terveznek, azonban további éjszakai fagyok várhatók, ami tovább növeli az aggodalmakat a búzatermés károsodásával kapcsolatban. A dél-oroszországi aszály továbbra is kihívást jelent a búzakereskedelemben, mivel az előrejelzések szerint kevés eső várható az övezetben a következő napokban.

A piaci szereplők aktívan figyelik az orosz búzapiac alakulását, és a befektetési alapok is részt vesznek a kereskedésben. A Sovecon tanácsadó cég csökkentette Oroszország 2024-es búzatermésére vonatkozó előrejelzését, ami további bizonytalanságot vet fel a búzaellátás tekintetében. Ez a helyzet nemcsak az orosz, hanem a globális búzapiacra is hatással lehet, és az élelmiszeripari árak alakulására is kihatással lehet a jövőben. A búza hiánya vagy drágulása komoly kihívásokat jelenthet a világ élelmiszerbiztonsága szempontjából.

Nyitókép

Hirmagazin.eu