Mészáros Lőrincnek szembe kellett néznie a szomorú ténnyel.

A tavalyi évben a leggazdagabb magyarok még gazdagabbak lettek, ötüknek már dollármilliárdokban mérhető vagyona van. Ezzel együtt felkerültek a világ legvagyonosabb embereit megnevező listára. Úgy tűnik, a pénzhajhászásban nincs megállás, a Forbes adatai szerint soha nem élt még ennyi dollármilliárdos a bolygón, számuk elérte a 2781 főt.

Ahogy az lenni szokott, a pénz a csúcson koncentrálódik. Jelenleg rekordszámú, 14 ember tagja a 100 milliárd dollárosok klubjának, vagyis azoknak az embereknek az elit csoportjának, akiknek a vagyona 12 számjegyű összegre rúg (dollárban számítva). Négy évvel ezelőtt egyetlen ember volt, aki ilyen összeg felett rendelkezett.

Mára eljutottunk oda, hogy a világ 2781 milliárdosának mindössze 0,5 százaléka birtokolja az összvagyon 14 százalékát.

Az öt hazai dollármilliárdos a magyar Forbes becslése szerint:

Csányi Sándor, becsült vagyon dollárban: 1,7 milliárd

Mészáros Lőrinc, becsült vagyon dollárban: 1,6 milliárd

Felcsuti Zsolt, becsült vagyon dollárban: 1,3 milliárd

Gattyán György, becsült vagyon dollárban: 1,2 milliárd

Veres Tibor, becsült vagyon dollárban: 1,2 milliárd

Felmerül a kérdés, hogy ez a hatalmas vagyon itt a Kárpát-medencében sok vagy kevés a régió más országaihoz képest. Nos, az öt honfitársunk összvagyona 7 milliárd dollár, ami nem számít kiemelkedőnek a szomszédos nemzetek milliárdosait tekintve. Ha a hazai öt dollármilliárdos vagyonát összesítenénk, akkor a régiós milliárdosok között a nyolcadik helyre férne fel a vagyonuk.

A régiós dobogó a következőképpen alakul:

Ausztriában tizenegy dollármilliárdos van, összvagyonuk 70,7 milliárd dollár. Csehország is tizenegy dollármilliárdost adott a globális listára, náluk az összvagyon 61,4 milliárd dollár. Lengyelország hét dollármilliárdosának összvagyona 21,6 milliárd dollár.

A RÉGIÓ LEGGAZDAGABBJA EGY 31 ÉVES VÁLLALKOZÓ

Ausztria, és ezzel együtt a régió leggazdagabb és legfiatalabb dollármilliárdosa a Red Bullt megalapító Dietrich Mateschitz fia, a 31 éves Mark Mateschitz, akinek a vagyonát a globális amerikai Forbes-listán 34,7 milliárd dollárra becsülik. Ezzel a vagyonnal a globális listán is az előkelő, 37. helyet szerezte meg.

A VILÁG LEGGAZDAGABB EMBERE EGY FRANCIA

A világ leggazdagabb embere – 2023 után ismét – Bernard Arnault luxusmogul lett. A francia üzletember vagyonát 233 milliárd dollárra becsülte a Forbes. Cége, az LVMH olyan márkák mögött áll, mint a Louis Vuitton, a Tiffany & Co. és a Sephora.

A rangsor második helyén a Tesla-vezér Elon Musk áll 195 milliárd dolláros becsült vagyonnal, míg a harmadik az Amazon-tulaj Jeff Bezos 194 milliárd dollárral.

Kép: Prifimédia;
Cikk: Promotions.hu;
Forrás

#forbes#mészároslőrinc#leggazdagabbmagyar#miavéleményed#monddmegte#tiktok#hirmagazin,

Hirmagazin.eu