Exkluzív interjút adott Harkivban a legnagyobb példányszámú német lapnak, a Bildnek, továbbá az Axel Springer kiadó néhány más újságjának Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök bírálta a német kancellárt, aki elutasítja Taurus cirkálórakéták szállítását, szerinte ennek oka az, hogy Scholz Vlagyimir Putyintól tart.

Volodimir Zelenszkij értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a nyugati szövetségesek nem hajlandók bizonyos fegyverrendszerek szállítására. „Partnereink rendelkeznek bizonyos fegyverekkel, amelyekre a túlélés érdekében ma szükségünk lenne” – fogalmazott az ukrán elnök. Zelenszkij szerint Ukrajna drónjaival ugyan jelentős katonai sikereket ér el, de ezek nem helyettesítik a légelhárító fegyvereket, a nagy hatótávolságú rakétákat és a tüzérségi fegyvereket sem

Az elnök utalt arra, hogy a legkorszerűbbnek számító és legnagyobb hatótávolságú Taurus cirkálórakéták szállításával kapcsolatban továbbra is tárgyalásokat folytatnak a német kormánnyal.

„Amennyire én értem, a kancellár arra hivatkozik, hogy Németország nem atomhatalom, továbbá, hogy ez az ország legerősebb fegyverrendszere” – mondta Zelenszkij, de szerinte az elutasításnak az a magyarázata, hogy Scholz tart Vlagyimir Putyin nukleáris fenyegetéseitől.

A német kormány vezetője a Taurusok szállításának megtagadásával kapcsolatban mindeddig azzal érvelt, hogy ellenkező esetben országa közvetlenül is belesodródna a háborúba. Annak az aggodalmának adott hangot, hogy ilyen esetben német katonáknak is ukrán földön kellene ellenőrizniük a rakéták célba juttatását.

„Nem hiszem, hogy a Taurusok elutasítása megvédi a világot Oroszország nukleáris fenyegetéseitől” – jelentett ki az ukrán államfő. Egyetlen fegyver sem lehet igazán hatásos atomháború esetén – tette hozzá.

Az interjú helyszínére, az egymillió lakosával Ukrajna második legnagyobb városára, Harkivra utalva az elnök hangsúlyozta, hogy Putyin el akarja foglalni a települést, mert az számára szimbolikus jelentőségű. „Mindent megteszünk, hogy ez ne történhessen meg” – tette hozzá.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy az ukrán energiastruktúra elleni orosz támadások sikeresek, „nagy fájdalmat” okoznak a lakosságnak.

„Putyin csak a hatalom nyelvét érti, vágya az, hogy elfoglalja egész Ukrajnát” – hangsúlyozta az elnök, aki szerint országa csak a legkorszerűbb fegyverek birtokában tudja felvenni a harcot.

„Az ukránok ezzel kapcsolatos reménye nem csupán a német fegyverrendszerekben rejlik, hanem abban a milliárdos segélycsomagban is, amelyet blokkolnak a republikánusok a kongresszusban” – jelentette Volodimir Zelenszkij.

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőLecsaptak budapesti rendőreink, de még ők is meglepődtek
KövetkezőSúlyos büntetést kaphat, aki nem figyeli a közlekedési táblák kiegészítő információit..
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza