Budapest egyes városrészein már a helyek közel egyharmadára különleges szabályok vonatkoznak, öt számjegyű is lehet a büntetés a szabálytalankodóknak.

A főváros egyes kerületeiben hamarosan az összes kültéri parkolóhelynek a 30 százaléka „kizárólag lakossági parkolást” engedélyez az autósok egy részének a nap 24 órájából 13-ban – írja a vezess.hu. Hozzáteszik, még azok is bírságot kaphatnak, akik használták a parkolóautomatát vagy telefonon indították el a parkolásukat.

Hirmagazin.eu TikTok-fiókja – elértük a 12 Millió videómegtenintést az elmúlt 60 napban! Köszönjük olvasóinknak!

Mint írják, 2021 augusztusában, a VI. kerületben jelentek meg először azok a táblák, amik a kizárólagos lakossági parkolás lehetőségére hívják fel a figyelmet. A kihelyezett táblák után található helyeken este 18 és reggel 7 között csak a kerületi parkolási engedéllyel rendelkezők várakozhatnak autójukkal.

A lap azt írja,

bár a KRESZ-táblák mindenütt ugyanazok, a parkolóhelyek azonban ránézésre sem egyformák: nincs egységesen jelző felfestés, már ha van egyáltalán.

A IX. kerületben például egyáltalán semmilyen útfestés nem különíti el a tábla utáni helyeket a többitől, míg a VI. kerületben fehérrel vannak egymástól elkülönítve, és minden ilyen placcra felfújják Terézváros címerpajzsát. A szomszédos VII. kerületben pedig a padkára felfestett sárga szaggatott vonal jelzi az esti órákban a helyieknek fenntartott parkolóhelyeket.

A lap kérdésére több kerület is elárulta, hány lakosságnak fenntartott parkolóhelyük van jelenleg, illetve hányat terveznek még:

  • a VI. kerületben a 6200 parkolóhelyből 1900 lesz kizárólagos, ez nagyjából 30 százalékos arány;
  • a XIII. kerületben jelenleg 1905 ilyen hely van, ami az összes újlipótvárosi parkolóhely 30 százaléka;
  • a VII. kerületben az eredeti tervek szerint 2296 helyieknek fenntartott hely lett kijelölve, ez azóta minimálisan módosult;
  • az V. kerületben közel 5100 parkolóhelyből 1105 van az esti órákban a lakosságnak fenntartva;
  • a IX. kerület tervei között 1205 korlátozott parkolóhely szerepel.

A megkérdezett kerületek mindegyike igent mondott a lap azon kérdésére, hogy ellenőrzik-e 18 és reggel 7 óra között ezeket a helyeket. Kiderült azonban, hogy nem ugyanolyanok az ellenőrzések, és a kiszabott büntetések sem egyformák. Van, ahol az illetéktelenül parkolók büntetése 13 ezer forintos bírság, kerékbilincs, vagy akár elszállítás is lehet. Máshol utóbbiról nem esik szó, és a bírság mértéke is alacsonyabb, 11 500 forint.

Szintén viszonylag új típusú parkolóhely a K+R, azaz a „puszi és pá”. A jelzés az angol Kiss+Ride szavak rövidítése, és egyre több kerület próbálkozik vele. Az iskolák, óvodák és bölcsődék előtt kijelölt parkolóhelyek lényege, hogy ezeken egy meghatározott rövid ideig – jellemzően percekig állhatnak meg a szülők, amíg beviszik a gyereket az intézménybe, vagy éppen csak addig, amíg kiszáll onnan a diák.

Hirmagazin.eu TikTok-fiókja – elértük a 12 Millió videómegtenintést az elmúlt 60 napban! Köszönjük olvasóinknak!

Ugyanakkor az újbudai önkormányzat szerint a táblák kihelyezése önmagában nem feltétlenül elegendő, ezért a közterület-felügyelőik a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban szemmel tartják ezeket a helyeket, egyúttal segítik a szülőket és a tanulókat az iskolák környékén. Aki illetéktelenül parkol ilyen helyre, azt szintén megbírságolják, habár nehezebb az ellenőrzés.

A harmadik, korábban nem létező parkolóhelyfajta a föld alatt található,

ugyanis a főváros belső részeit irányító önkormányzatok a felszíni, kizárólagos parkolóhelyek kijelölése mellett különféle magáncégek mélygarázsaiban is biztosítanak helyeket a kerület lakosainak. A lap úgy tudja, ebben a XIII. kerület volt az úttörő Budapesten a Matricáért Garázs nevű akcióval.

Ennek, és például a VI. kerületinek is az a lényege, hogy az a helyi lakos, aki lemond a felszíni, kedvezményes parkolás lehetőségéről (magyarán: fent, utcákban nem foglal helyet), annak anyagilag megtámogatja valamely cég, bevásárlóközpont, szálloda mélygarázsában a parkolást az önkormányzat. Ez azonban jóval korlátozottabb darabszámban elérhető, ugyanis a lakosok kedvezményes díja a céges mélygarázsokban már nem évi 2000 forint körüli összeg, hanem jellemzően havi 15-20 ezer forint a kedvezménnyel, önkormányzati támogatással együtt.

nyitókép: Illusztráció

Forrás

Hirmagazin.eu