Az Eurostat tavalyi méréséhez képest a főváros még jobban, Észak-Magyarország még rosszabbul áll az ott élő diplomások tekintetében. Eközben Budapest az EU-s átlag 156 százalékával fejlődik, majdnem ötször gyorsabban, mint Nógrád.

Észak-Magyarország az Európai Unió negyedik legkevesebb diplomással rendelkező régiója, miközben hazánk – és főleg Budapest – jóval az európai uniós átlag felett teljesít a felsőfokú végzettségek tekintetében. Mindkét szélső érték csak éleződött tavaly óta a konkrét számok és helyezések tekintetében is, ráadásul ezek az adatok érdekes hasonlóságot mutatnak a régiók fejlődési ütemével.

In the Classroom Multi Ethnic Students Listening to a Lecturer and Writing in Notebooks. Smart Young People Study at the College.
Fotó: Getty Images

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-es adatokat összegző tanulmánya szerint jelentős a szórás a diplomás fiatalok számát illetően az unió egészét, az országokat, valamint a nagyobb városok és a vidék összevetését nézve is.

A 240 földrajzi területet feldolgozó kutatás a 25 és 34 év közötti diplomásokat vizsgálta lakhelyük szerint. A dolgozat egyfelől azt állapította meg, hogy az EU-ban összességében a fiatalok 42 százaléka rendelkezik diplomával – ráadásul közülük néhányan még tovább is tanulhatnak –, másfelől azt, hogy 72 régió máris felülmúlja a 45 százalékos uniós elvárást. Ezen felül a régiókat hat kategóriába sorolták. 

A litván főváros környékén található a legtöbb diplomás

A rétegzés szerint Budapest a legmagasabb, a lakosai között legalább 52 százaléknyi diplomást felvonultató terület közé került, a 62,3 százalékos magyar fővárost körülölelő régió már a középmezőnyhöz tartozó 30-34 százalékos sávba, míg a többi magyar egység a legrosszabb, legfeljebb 30 százaléknyi diplomással bíró terület közé. Az alábbi térképen minél kékebb a terület, annál jobb a százalékos értéke, és minél narancssárgább, annál rosszabb.

 

A csúcsot a litván főváros, Vilnius és környéke tartja 73,6 százalékkal, megelőzve 11 másik régiót, amely legalább 60 százaléknyi diplomással büszkélkedhet. Ezek jellemzően a fővárosok köré szerveződő területek, mint például:

  • Dánia,
  • Franciaország,
  • Hollandia,
  • Írország,
  • Lengyelország,
  • Luxemburg,
  • Magyarország, vagy
  • Svédország.

A tanulmány kifejtette, hogy ezek vonzzák a magasan kvalifikált embereket, mert nemcsak az oktatási és munkavállalási kínálatuk, hanem a szociális és szórakozási lehetőségek is itt a legjobbak, legváltozatosabbak. 

A Baltikum jól áll, Észak-Magyarország a sereghajtók között

Akad három terület, amely kilóg az eddig felsorolt trendszerűségekből azzal, hogy ugyan a régió maga nem lenne kirívóan magas diplomásszámú, de a statisztikai összeget megdobja, hogy kutatás-fejlesztési és/vagy oktatási központok viszont megtalálhatók ott. Ide tartozik a hollandiai Utrecht és az észak-spanyolországi País Vasco, valamint Észak- és Nyugat-Írország – mind 60 százalék feletti diplomással. 

Vilnius,,Lithuania,-,February,16:,Unidentified,People,Gathered,With,Flags
A Baltikumban boldogok lehetnek, nálunk igazán csak Budapesten.
Fotó: Shutterstock

A skála másik végén értelemszerűen a legkevesebb diplomással rendelkező vidékek vannak. A kutatás a 240-ből 17 olyan régiót talált, ahol a 25-34 éves lakosság negyede sem rendelkezik diplomával.

Románia 8 régiójából 7 ide tartozik 

– az egy szem kivétel nyilván Bukarest és környéke. Magyarországnak és Olaszországnak három-három ilyen régiója van, Bulgáriának kettő, Cseh- és Franciaországnak egy-egy – utóbbié éppenséggel a Dél-Amerika északi részén található tengerentúli megyéje, a 83 százalékban esőerdő borította Francia Guyana.

Az Eurostat hozzá is tette: a skála rosszabbik végére kerülő területek közül sok az elszigetelt/mezőgazdasági vidék, ahol kevés az olyan munka, amely magas kvalifikációt igényelne, ezért az itt születettek – még ha is szereznek diplomát – nem valószínű, hogy életvitelszerűen maradjanak, ezáltal rontják a statisztikai eredményt. 

Budapest lepipálja az átlagot 

Ezzel pedig elérkezünk Észak-Magyarországhoz, amelynél csak két román és egy cseh régió teljesített rosszabbul az ott élő diplomások számát tekintve:

  • Dél-Románia 16 százalékkal,
  • Délkelet-Románia 17 százalékkal,
  • Északnyugat-Csehország 18 százalékkal. 

Utánuk következik 18,2 százalékkal Észak-Magyarország. 

Mindez illeszkedik ahhoz, amit Navracsics Tibor, az EU-s források felhasználásáért is felelős területfejlesztési miniszter több helyütt, például tavasszal a Magyarország 2030-konferencián is beszélt: Budapest az uniós átlag 156 százalékával fejlődik, ugyanakkor a három rossz sorsú régió, Észak-Magyarország, az Észak-Alföld és a Dél-Dunántúl lassabb az átlagnál (ráadásul a főváros a hazai GDP-hez viszonyítva 206 százalékkal hasít, ez Nógrádhoz mérten 4,7-szeres sebesség). 

Különösen az északkeleti sarok maradt le a bruttó átlagkereset tekintetében is, a nagyvárosok, megyeszékhelyek és főleg Budapest, illetve az északnyugati háromszög vonzereje pedig a belső migrációban jelentkezik.

A szélső értékek pedig nemhogy közelítenének, hanem inkább távolodnak egymástól itthon, miután 2021-ben Budapest 61,1 százaléknyi diplomásnál tartott, Észak-Magyarország meg 19,2 százaléknyinál – azóta előbbi értéke tovább nőtt, utóbbié tovább csökkent. 

Az Eurostat idei kutatását illetően érdekesség még, hogy a legalacsonyabb diplomásszámú kategóriába a sok magyar és román, valamint bolgár, balkáni és cseh régió mellett kerültek Olaszországból, de még Németországból is. Arányaiban elsősorban Írország, továbbá Spanyol- és Franciaország (nagyja), a Benelux-, illetve balti államok, valamint a nem EU-tag, de számos kétoldalú szerződéssel rendelkező Norvégia áll még jól e tekintetben.

Eközben az Európai Unió tagállamainak gazdasági bővülését látványosan szemlélteti az alábbi mozgó grafikon – a sötétzölddel jelölt Magyarország a középmezőnyből indul és hullámvasutazás után oda is érkezik:

Videó

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

ElőzőHáborút hirdetett a bűnöző migránsok ellen Conor McGregor, a legnagyobb ír sztársportoló
KövetkezőÖröm a Parkinson-betegeknek..
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza