Tiszaújváros építése 1955-ben kezdődött, tehát a település viszonylag rövid múltra tekint vissza. A város létrejöttét a szocialista iparosításnak köszönheti. Ezért sokan úgy gondolnak erre a településre, mint egy múlt nélküli, csupán a legújabb korban felépített városra, pedig a térség története az írásnélküliség időszakába nyúlik vissza.

A település múltjának kutatása a hetvenes évek elején kezdődött el. A gyűjtemény alapját a Kiss Sándor által összegyűjtött néprajzi anyag képezte. A hetvenes évek közepére gyűlt össze annyi anyag, ami már lehetővé tette egy állandó kiállítás megrendezését, és egy részben önálló intézmény megszervezését.

1976. október 5-én nyílt meg a Helytörténeti Gyűjtemény a Május 1. út 5. sz. alatt kialakított helyiségekben. Itt állították fel az első állandó kiállítást is, amely Tiszaszederkény régi emlékeit, valamint az új városnak és iparának fejlődését mutatta be. A következő év végén az intézmény megkapta a Művelődési Minisztériumtól a működési engedélyt is. A gyűjtemény kezdetben a Városi Könyvtárhoz tartozott, a teljes önállóságot csak 1984-ben nyerte el.

Az évek során az intézmény kibővült a Természetvédelmi Oktatóparkkal és Kiállítóházzal, amely a kilencvenes évek elején szűnt meg.

Az eredetileg Leninnek, a város korábbi névadójának emléket adó múzeum a Helytörténeti Gyűjtemény keretében időszaki kiállítások szervezésével foglalkozott. 1990-ben a gyűjteményt is elérte a rendszerváltozás szele, a Leninvárosi Múzeumból Városi Kiállítóterem lett, amely színvonalas képzőművészeti kiállításoknak ad helyet napjainkban is.

1996-ban a városi önkormányzat megszűntette a Helytörténeti Gyűjtemény önállóságát és a Városi Könyvtárhoz csatolta. A gyűjtemény a felújított könyvtárépületben mintegy 100 négyzetméter alapterületű kiállítóhelyiséget kapott. Az intézmény új állandó kiállítása 1998-ban nyílt meg „Egy modern város született: életmódváltás a Dél-Borsodi térségben” címmel. A kiállítás a hagyományos paraszti világot, valamint a város építését mutatja be. Az építkezésekről készült fotók és egy ’60-as évekbeli szobabelső érzékelteti azt a jelentős életmódbeli változást, ami az ötvenes években Dél-Borsodban bekövetkezett.

A Helytörténeti Gyűjtemény az ősi település, Tiszaszederkény és a mellé épült ipari üzemek, Leninváros, ma Tiszaújváros helytörténeti dokumentumait, tárgyi emlékeit gyűjti. A gyűjteményben megtalálható néprajzi tárgyak a XX. század első feléből származnak. A néprajzi tárgyak nagy részét a kerámiák teszik ki, melyek zöme a térségre jellemző. Az évek folyamán megpróbálták a város életét meghatározó gyárak történetét dokumentáló iratokat, valamint a vállalatok termékeit összegyűjteni, így megtalálhatóak gyűjteményünkben az ipari üzemek termékmintái, TVK-s kiadványok stb. A „szocialista” városban törekvések történtek egy munkásmozgalmi jellegű gyűjteményt létrehozására, ennek köszönhetően az állomány jelentős részét teszik ki az elmúlt időszak iratai és tárgyi emlékei, pl.: szocialista brigádnaplók, a KISZ helyi szervezetének iratanyaga, párttagsági igazolványok, Lenint ábrázoló jelvények, kitüntetések stb. A gyűjtemény könyvállományának egy része is ezt a törekvést tükrözi.

Fotótárunkban mintegy 5000 fotó található. A képek jól dokumentálják a város és a gyárak építését, az elmúlt évek társadalmi rendezvényeit. A helytörténeti adattár tartalmaz néhány a város történetét feldolgozó szakdolgozatot, eredeti és fénymásolt iratot Tiszaszederkény és az új városrész történetére vonatkozóan. Gyűjtjük, és számítógépen tartjuk nyilván az önkormányzati rendeleteket, a testületi ülések anyagait. A gyűjteményünkben mintegy 2500 kötet segíti a helytörténeti kutatást.

Forrás: http://www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=279
Cím: Badacsonytomaj Széchenyi u. 2.
Tel: +36 (49) 542-006
E-mail: [email protected]
Web: http://www.tiszaujvaros.hu/