Vámosmikolán, az Ipoly közelében, a Rákóczi u. 26. szám alatt található az a kis ház, amely helyet biztosít a község Helytörténeti Gyűjteményének.

A faluban Pereszlényi Gyula tanár az általános iskola tanulóival együtt kezdte el gyűjteni a tárgyi néprajzi anyagokat. A gyűjtemény történetéhez hozzátartozik az 1975. márciusában felállított antifasiszta emlékmű avatási ünnepségéhez kapcsolódó „A község fejlődése képekben 1945-1975. és a Görgey zászlóalj” című kiállítás, mely 1975. március 23-án a volt klubkönyvtár épületének nagytermében nyílt meg. A két kiállítás anyaga került át később az épület másik szárnyába; majd kibővítve a tárgyi néprajzi anyaggal 1977. november 6-án nyílt meg a Helytörténeti Gyűjtemény. A kiállítás Alföldi Vilma muzeológus szakmai útmutatásával készült el.

A Helytörténeti Gyűjteménynek otthont adó épület a XX. század elején épült, nyeregtetős, cseréppel fedett ház. Építési anyaga kő és vályog, fagerendás gyalult deszka mennyezetű, padlózata eredetileg döngölt agyag, mely csak a hátsó szobában maradt meg. A ház helyiségei: két lakószoba, konyha és kamra.

Az első helyiség szinte teljesen berendezett lakószoba, tornyos ággyal, bölcsővel, két tulipános ládával, ruhásszekrénnyel, lócával, két támlás székkel, valamintegy 1870-es évekből származó üveges almárium felső részével. Megtaláljuk itt a vámosmikolai női és férfi viselet jellegzetes darabjait is.

A középső helyiség eredetileg konyha volt. Erre utal a mostani berendezés is, mely nem teljes, mivel hiányzik a tűzhely. Látható itt gyermeketető szék, állóka, asztal, a falakon tányérok és kuglófsütők, valamint egyéb használati és dísztárgyak.

A hátsó szobában a háziipar eszközeit, zömében a fonó-szövő kéziiparban használatos tárgyakat találunk.

Forrás: http://www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=1061
Cím: XIV ker. Rákóczi u. 26.
Tel:
E-mail:
Web: http://www.vamosmikola.hu/