17.1 C
Budapest
2024. május. 18. szombat
HomeTartalomArborétumEsterházy-kastély parkja

Esterházy-kastély parkja

A 2,5 négyzetkilométeres park mintájául a fertődi kastély parkja szolgált. Eredetileg a francia késő barokk-rokokó formavilágában tervezték, ám hamarosan áttértek az angolpark szellemében a tájképi rendezésre.

A park építésénél a táj adottságait is figyelembe véve, az őshonos cserfák, molyhos tölgyek, kőrisek, juharok közé új fafajtákat telepítettek, amelyeket úgy csoportosítottak, hogy a formák gazdagsága, a tisztások, sétautak, fasorok, színes virágfelületek változatos elhelyezése elragadó látványt nyújtson.

Bővizű kútból táplált, mesterségesen kialakított patak segítette a száraz talajú terület jobb vízellátását oly módon, hogy ezzel a kert esztétikai értékét is fokozták. Lóval működtetett vízemelőgép segítségével juttatták a vizet az épület homlokzata előtti medencébe, ami innen lépcsős, ligetes térszínen keresztül kígyózva, csörgedezve mesterséges tóba ömlött. A medencéből kitermelt földből kilátódombot emeltek.

A kert félreeső pontjain különös formájú kis kerti lakok, pihenőházak, emlékművek álltak. Ezeket a családtagok ajándékozták egymásnak, különböző családi ünnepek, évfordulók alkalmából. Ilyen alkalmakból épült az 1783-as évszámmal jelzett „egyiptomi ház a piramissal”, a francia kertekben is dívó „remeteség” és még több, hangulatos épület. Az 1870-es évek végén artézi kutat fúrtak, az elsők egyikét az országban.
Bár mesterségesen alakították ki a növénytársulásokat, a területen mégis természetes vegetációt találunk. Az évtizedekig alig-alig gondozott és egyáltalában nem fejlesztett kertben sokfajta növény kipusztult, de a meglévő faállomány és az általuk alkotott táj képe rendkívüli értékkel bír, és védelmet érdemel.

A napjainkra részben helyreállított parkot egy csaknem 40 méter magas, közel 150 éves mamutfenyő uralja. Körülötte vérbükkök, egy terebélyes vasfa, valamint egy szép török mogyoró és ezüst hárs állomány él. A közelben erdeifenyő, feketefenyő, virginiai boróka és vörösfenyők látványos csoportja díszlik. Kisebb erdőket alkot a vadgesztenyés, amely szillel, akáccal, gyertyánnal vegyül. Máshol karcsú oszlopos, nyugati tuják, tiszafák, molyhos tölgy és csertölgy hoznak változatosságot a képbe. A tó partján a juharlevelű platánligetből mára csak néhány példány maradt. A faállomány mellett cserjefélék, az őshonos, színpompás cserszömörce, valamint a gyepszintet sűrűn behálózó borostyán virul.

A park kerekes székkel is látogatható.

Cím: Csákvár Kastélypark 1.
Tel: +36 (22) 582-240
E-mail:
Web: www.csakvar.hu

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work