Református templom

0

A község legrégebbi épülete, mely eredetileg katolikus templom volt, 1332-35 között István nevű papját említik a források. Kisanarcson 1364-74 körül még fakápolna állt. 1375-ben viszont már Péter apostolnak szentelt kőtemplomról szólnak a források. A református templom eredetileg filiája (fiók- vagy leányegyháza) volt a szabolcsbákai anyaegyháznak, de attól különvált és önálló gyülekezetté alakult. Ez alkalomból adományozta az úrasztalára vajai Vay Borbála a híres két ónkannát. Az eredetileg különálló faharangláb helyett l858-ban megépítették a tornyot. A templom elsőrangú patrónusa a vajai Vay család bárói ága, majd a velük rokoni kapcsolatban került széki Teleky família volt. A poligonális záródású szentély egykori gótikus boltozatrendszere elpusztult, később fiókos dongaboltozattal fedték be. A templom a 14. század 70-es éveiben épülhetett. A szentély északi oldalán a falba erősítve gótikus szentségtartó fülke van, a Gut-Keled nb. Anarcsi család címerével és feltehetően későbbi feliratú 1475-ös évszámmal. A hajó északi falában lévő sírtábla szerint itt nyugszanak Vajai Vaj János császári és királyi alezredes, felesége Széki Teleki Borbála, fiúk Vajai Vaj János, aki az 1832-es országgyűlés Szabolcs megye követe volt, és felesége, Hajnátskői báró Vétsey Kata. Szintén itt nyugszanak még Czóbel és a Teleki család egyes tagjai.
A templom szószéke téglaépítményre állított, klasszicizáló fafaragó munka. Kosarának előlapja nyolc mezőre osztott, fehér, piros és kék színezéssel, az egyes mezőkben rozetta és pálmaág dekorációkkal. Hangvetője fogazatos párkánnyal, felül koszorús lezárással.
A templomi felszerelések közül meg kell említeni a kannát, mely ón. Felfelé keskenyedő testének felső részén és fedőlapjának peremén körbefutó, akantuszos levéldekoráció. Vay Borbála ajándéka. Magyar munka, mely a 19. század első felében készült.
A kehely ezüst, díszítés nélküli, préselt, öntött, szélesedő talppal, felette domborodó középrész-
szel, majd felső részén kifelé hajló peremmel. Előlapján a következő felirat található: „Az Anartsi Helvét H. V. Vay Gyuláné szül. Vay Ida. 1857.”
Az úrasztali terítő négyzet alakú, vékony fehér batiszt. Négy sarkán és közepén tulipánvirágok, aranyszál hímzéssel. A l9. század első feléből való.

A templom teljes felújítására l999-2000. évben került sor 33 milliós beruházással. A község híveinek adományaiból, pályázati pénzből, valamint önkormányzati támogatásból megszépült templom mind külsőleg, mind belsőleg megőrizte középkori jellegét.

Forrás: Kalinák József
Cím: Anarcs Kossuth u.
Tel: +36 (45) 404 035
E-mail: diakp@citromail.hu
Web: http://www.anarcs.hu

NO COMMENTS

Exit mobile version
Megszakítás