A település központjában álló, késő barokk stílusú templom építésének idejét a belsőben lévő feliratokból ismerjük. A feliratokat kiegészítik az egyházközség jegyzőkönyvének feljegyzései amelyekben a teljes építési költségelszámolás megtalálható. Őrben a középkor századaiban is állt templom. Erre utal az 1332-36-ból fennmaradt pápai tizedjegyzék. A jelenlegi templomot 1801-ben nagykárolyi kőművesmester építette. Az ácsmester Szabó István volt. A költségelszámolás megőrizte az ajtót készítő Lakatos György és Jakab asztalosok neveit.

A torony építéséhez 1823-ban láttak hozzá. Egy év múlva készültek el az építők a munkálatokkal. Tornyának díszes bádogsisakja 1894-ből való. Egy korábbi fatorony 1820-ig állt fenn. A torony harangjai 1675-ből és 1775-ből valók. Szemügyre véve a tornyot megállapíthatjuk, hogy háromszintes, és az első szinten lesarkított. A bejárati ajtó kőkeretes, felette oromzatos lezárás látható. A torony felső szintjei pilaszterekkel tagolt, és párkánya óraíves. A templom homlokzatai egyszerű felsávos tagolásúak. A nyugati homlokzat északi sarkán lépcsős támpillér található.

A hajó kazettás deszkamennyezetű, közepén feliratos táblán a következő szöveg olvasható:

„Mikor ezren felül 800-at írának
azon felül kettő sorba számlálnának
XVII napján oroszlán havának, készült
Mennyezete ez isten házának, ez bár az
Istené itt van a Jehova,
Siess lélek ide, ne távozz sehova,
De könyörögj szívből valld meg a
Vétkedet, minden csapásibul feloldoz Tégedet.
Ez isten házának e boltozatjául és benne
látható éneklő karjával, aki épitette s
költségét rátette, nézd csak meg láthatod
a sor közepén,
1800-1802.jul.17.”

A hajó két végében fakarzat található. A nyugati felirata: „Ez isten házában, ezen kart és mennyezetet/Komoróczi T.N:V.K.Imre ura és hites társa M.L.Sulyok Anna asszony/ a magok költségeken készítették az Eőri N.E.[nemes ecclésiá]nak a munkás segitségeivel/ T.T.Nemes József prédikátorságában/1802.

Forrás: http://www.or.hu/telepules/muemlekek/

Cím: őr Rákóczi u. 52.
Tel: +36 (44) 385 250
E-mail:
Web: http://www.or.hu