Evangélikus templom

Dátum:

Evangélikus templom

A reformáció tanai és annak hatása gyorsan eljutnak Ajkára. A gyülekezet keletkezése nem határozható meg pontosan, de 1661-bõl való feljegyzésében Musay püspök említi, hogy 1600-ban már anyagyülekezet lehetett. A község eredeti helye nem a mai volt, hanem a Felajka nevû dûlõben, a mai vasútállomás felett terült el. Ez a település az 1600 utáni török harcokban elpusztult. A lakói részben a harcokban elestek, másrészük elmenekült. Majd a megmaradt és elmenekült lakosság késõbb visszatért és a város régi részén települtek le ismét. Efölé a település fölé emelkedik a templomdomb, ahol ma is áll templomunk. A középkorban a mostani elõdje katolikus szerzetesrendi templom volt. Ez a fatemplom 1725-ben leégett. A templomban ma is õrzünk egy tabernákulumot, ez egy fából készített, díszített ún. kegytárgy tartó volt. Valószínûleg a leégett templom egyetlen maradványa. A templom körül az 1500-1600-as években temetõ volt. Erre utalnak a XX. sz. elején és a II. Világháborús ásatásoknál a bunker készítésénél elõkerült csontok és koporsó maradványok.

A mostani templom építése

1788-89-ben fejezõdött be. 1789-bõl származó esperesi vizitáció jegyzõkönyve szerint Ajka lelkésze akkor tisztelendõ Rácz János dicséretesen forgolódik a szép tornyos templom építésében.Az építés vélhetõ idejét igazolja a 150 éves évfordulón renovált templom mennyezetén a felirat is. A templom mennyezet párját ritkítóan egyedi, fakazettás megoldású. A kazettákat a múlt század elején sárga, kék és piros színezetûekre befestették.. A templomtoronyban felhelyezett elsõ harangok 1801-ben készültek, majd az évek-évtizedek során lekerültek a toronyból, és feltételezhetõen a szabadságharc ideje alatt. 1901-ben özv. Thury Károlyné Tretyenszky Franciska 1400 koronáért 374 kg-os harangot ajándékoz a gyülekezetnek. Az elsõ világháború során azonban ezt is elvitték. A jelenlegi nagyharang, amelynek súlya 558 kg, G-hangolású, 1930. Június 9-én avatták fel.
A jelenlegi orgona

1933-ból származik, amit a Nõegylet kezdeményezésére vett a gyülekezet, melyet Rákospalotán gyártottak.
Az utóbbi évek során egyre jobban elõjöttek az elhasználódással járó gondok az orgonán. Sípok hangolódtak el, fasípok porladtak szét, a kezelõpult klaviatúrája fölött elhelyezkedõ regiszterek váltak használhatatlanná. Szükségessé vált a teljes felújítás. Gyülekezetünk több anyagi teherrel járó feladata között gondot jelentett a felújítási költségek elõteremtése. De hisszük, hogy Isten látja a mi nehézségeinket is és mindig idõben nyújtja segítõ kezét. A mi esetünkben ez a segítés a Bakony Erõmû Rt-n keresztül érkezett, 500 ezer Ft értékben. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Németh Frigyes vezérigazgató úrnak, gyülekezetünk tiszteletbeli presbiterének segítõ támogatásáért. Az orgona felújítási munkálatokat Kiss István és leánya Kiss Ágnes szombathelyi orgonaépítõk végezték.

250 kg-os, C-hangolású. Készült: Gombos Lajos õrbottyáni telepén. 1974-ben a gyülekezet híveinek adakozásából. 1910-ben új oltárt építenek. Az évszázadok során többször renoválták a templomot. A festési munkálatokról 1880-ban történt említés. Sok gond volt évszázadokon keresztül a templom tetõzetével. Az eredeti fa zsindelyt átlag 10 évenként javították vagy újra készítették. 1923-ban a fa zsindelyt eternit palával cserélik fel. A tornyot bádogozzák. 1949-ben a szép barokk stílusú templomsisakot lebontják és helyére beton süveget tesznek. A gyülekezet és a város azóta is többször tervezte az eredeti visszaállítását, de az óriási anyagi költségek miatt erre eddig nem kerülhetett sor. A templom mellett épült 1806-ban a lelkészlakás, amely ma a Városi Múzeum. 1827-ben új iskolát épít a gyülekezet. Kiemelkedõ, országos hírû tanítója volt a gyülekezetnek többek között Szilvágyi Károly, aki 1839-1888-ig tanított az evangélikus iskolában. Ez az épület a templom mellett volt, 1949-ben államosították, és kisegítõ iskolaként funkcionált 1987-ig, utána üresen állt, s a teljesen leromlott állapotú épületet a gyülekezet 1992-ben kapta vissza, lebontották és a kapott kárpótlási összegbõl és a gyülekezet anyagi erejébõl a jelenlegi lelkészlakáshoz 80 m2 új hittantermet épített a gyülekezet. A mostani lelkészlakást a város építette a már említett, átvett volt lelkészlakásért 1974-ben.

Forrás: ajka.lutheran; Képek: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu;

Cím: Ajka Evangélikus templom
Tel: 0036705322177
E-mail: [email protected]
Web: www.hirmagazin.eu

Megosztás:

weblap4u banner

Népszerű

További hasonló
Related

Budapest csodálatos épületei; a HIRMAGAZIN.EU online média listája – II. rész

Budapesten számos csodálatra érdemes épület, építmény akad. Éppen ezért...

Illyés-kopjafa

Illyés Gyula író-költő egykori lakóházát már lebontották, azonban a...

Kossuth-szoborcsoport

A Kossuth-szoborcsoport, Horvay János szobrászművész 1906-os tervpályázaton díjat nyert...

Természettudományi Bemutatóterem

A Természettudományi Bemutatóterem nagyobb része Tolna megye madárvilágát mutatja...
Megszakítás