Meseház

0

„A Meseház a XX. század második fele magyar képzőművészetének megújulását sugalló emlékműve, de egyben eleven, élő otthon, ahol egymásra találnak az emberek, a különböző művészeti ágak?”

Békéscsabán a Békési úton kis népi építészeti együttes világít fehéren, az arra járók szemét akaratlanul is odavonzza. A 15. és 17. szám alatti két ház műemléki helyreállítás után Békéscsaba egyik látványossága lett. Abban az időben – a 80-as évek első felében – országosan is páratlan összeget költött a város a Hursán-ház megvásárlására és a helyreállításra. A Békési út 15-ben Nemzeti Klubházat alakítottak ki. A 17. szám alatti épületben kapott helyet a Meseház.

Az évek folyamán a két egységből álló lakóépületet (a mai Meseház épületegyüttesét) többször jelentősen átalakították. A ház helyreállítási tervei 1983-ban készültek el. A rekonstrukció 1987-ben fejeződött be. Feladata volt az épület teljes műszaki felújítása. Ennek kapcsán visszaállításra került az eredeti közbenső főfal és nyílászáró rendszer. Mindkét épület első szobájába búbos kemence készült. A nagyobbik épület udvari tornácánál meghagyták a meglévő négyszög keresztmetszetű pilléreket. A kisebb épületnél visszaállításra került a darufás oldaltornác.

Az utca felöli kerítés téglából készült kívül-belül vakolva. Ez majdnem teljes elzártságot biztosít a két épület által közrefogott udvarnak.

Az udvarban a kukoricagóré megmaradt, sikerült megoldani a hasznosítását is. Eredetileg a főépületekkel párhuzamosan állt. A felújítás után a górét keresztbe fordították, középső részét megnyitották, s így alkalmassá vált bábjátékok, kisebb gyermekelőadások megtartására. Az épület jelenlegi megjelenési formájában hasonlít az eredeti kialakításához. A teljesen zárt belső udvar hangulatában kiválóan alkalmas a csoportos játékokra, előadásokra.

A felújított házak melletti újabb keletű épületek is ezeknek az egységeknek a hangulatát követik, holott a városrendezés eredetileg az egész környéket letarolta volna.

Cím: BékéscsabaBékési út 17.
Tel: (+36) 66 326-370
E-mail: mesehaz@mesehaz.hu
Web: www.museum.hu

NO COMMENTS

Exit mobile version
Megszakítás