Home Főhírek Külföld 1400 gyanúsított, gigantikus zsákmány az Interpol akciójában

1400 gyanúsított, gigantikus zsákmány az Interpol akciójában

0
pestisracok.hu

Élő állatok ezreit, több tonnányi vadhúst és elefántcsontot foglaltak le május folyamán a hatóságok az illegális vad- és fakereskedelem felszámolását célzó nagyszabású nemzetközi műveletben, amelyben 92 ország vett részt – közölte szerdán az Interpol.

pestisracok.hu

A rendőri együttműködést világszinten koordináló szervezet közleménye szerint a Thunderstorm elnevezésű akcióban rendőrök, vámosok, határügynökségek, környezetvédő, vadvédelmi és erdészeti hatóságok vettek részt. A művelet során mintegy 1400 gyanúsítottat azonosítottak világszerte.

A hatóságok csaknem kétezer tételt foglaltak le több millió dollár értékben, köztük 43 tonna vadhúst – medve, elefánt, krokodil, bálna, zebra –, 1,3 tonna elefántcsontot, 27 ezer hüllőt, csaknem 4 ezer madarat, 48 élő főemlőst, 14 nagymacskát és hét medve, köztük két jegesmedve tetemét. Ezen kívül több tonna faanyagot is elkoboztak.

„A műveletben részt vevő országok a vadvilág – beleértve a növényeket, állatokat és fákat – elleni bűncselekményekre összpontosítottak május folyamán” – mondta Sheldon Jordan, a kanadai Wildlife Enforcement nevű hatóság főigazgatója, „látványosnak” nevezve az akció eredményeit.

Hozzátette, hogy a vadvilágot károsító bűnözés éves forgalma a becslések szerint 115 milliárd dollár, ami azt jelenti, hogy értékét tekintve negyedik a bűncselekmények rangsorában a világon.

Mások mellett letartóztattak két légiutas-kísérőt Los Angelesben, akik élő pettyes víziteknősöket próbáltak bevinni Ázsiába a poggyászukban. Mindkét személy ellen védett fajok csempészése miatt emeltek vádat.

A kanadai hatóságok 18 tonnányi angolnahúst foglaltak le, amely konténerben érkezett az észak-amerikai országba Ázsiából.

Világszerte további 8 tonna tobzoskapikkelyt koboztak el. Ennek felére a vietnami tengerészeti hatóságok csaptak le egy Kongóból érkezett hajó fedélzetén. A testükön tetőcserép módjára elhelyezkedő pikkelyborítást viselő kínai pangolinokat – más néven pikkelyes hangyász, tobzoska – elsősorban a húsukért, bőrükért és pikkelyeikért vadásszák, amelyeket a hagyományos kínai gyógyászatban hasznosítanak.

Egy férfit letartóztattak Izraelben és Thaiföldre fogják kitoloncolni, ő képeket tett közzé a közösségi médiában az illegálisan elejtett trófeáiról, aminek nyomán egyebek között róka, sakál és mongúzfélék tetemeit foglalták le az otthonában.

Forrás: MTI

Exit mobile version
Megszakítás