6 C
Budapest
2022. december. 6. kedd

Zöld jövő – zöld autó

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Magyar gépészmérnök hallgatók a világ élvonalában. A Kecskeméti Főiskola járműépítő csapata 7. lett a napelemes autók ausztráliai világversenyén.

Zöld jövő – zöld autó

Bolygónk végveszélyben, túl sok szén-dioxidot és más káros anyagot bocsátunk a levegőbe, a rövid távú gazdasági érdekek mégis előbbre valók? – számos tudós és átlagember teszi fel a kérdést egyre gyakrabban a párizsi klímacsúcs közeledtével. Főleg, ha figyelembe vesszük a legújabb Volkswagen-botrányt. A cég belső vizsgálata kiderítette, hogy nemcsak nitrogén-oxidokat bocsátanak egyes autók a levegőbe, hanem a szén-dioxid kibocsátás is magasabb a közúti használatban, mint tesztkörülmények között.

Az autók kétségtelenül jelentősen hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, hiszen rengeteg káros anyagot bocsátanak a légkörbe. Pedig vannak már technológiák, amivel környezetbaráttá, de legalábbis kevésbé károssá tehetjük hétköznapi közlekedésünket.

A jövő pedig még biztatóbb. Az ifjú mérnökpalánták évről évre jobb és jobb, fenntartható technológiai fejlesztésekkel állnak elő és mérettetik meg magukat. Ilyen világverseny a World Solar Challenge, melynek során a napelemes autókkal hosszában átszelik Ausztráliát.

A verseny az északi Darwin városából indul és a déli Adelaide-ig tart. 1987-ben hívták életre, kezdetben három évente, most már kétévente rendezik. Idén 42 csapat indult három járműosztályban (challenger, cruiser, adventure). A verseny az energiatakarékosságról szól, az utat a napenergia, illetve a jármű kinetikus energiájának visszanyerésével kell teljesíteni.

A Kecskeméti Főiskola GAMF Karának hallgatóiból és oktatóiból álló MegaLux-csapat a challenger kategóriában húsz célba érőből a 7. lett megelőzve ausztrál, egyesült államokbeli és japán csapatokat is. A MegaLuxot egyébként a Mercedes-Benz is támogatja, amely részt vesz a főiskola duális képzésében.
Írta Asboth Beatrix

 

Forrás: euronews

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Lengyelország után újabb országba csapódott be egy rakéta

Rakétát találtak moldáv határőrök Briceni közelében, az ország északi csücskében – áll a moldáv belügyminisztérium közleményében. A hétfői, Ukrajnát ért...

Itt a döntés: Timi nyerte el Árpa Attila szívét! A Nagy Ő miatt akár gyereket is vállalna a műsor győztese

Három hét után meghozta a végső döntést Árpa Attila. A Nagy Ő hétfői, utolsó adásban már csak két hölgy...

Figyelem! Lőfegyver lehet a TOP-listás körözött személynél! – Ne próbáljátok meg feltartóztatni, hívjátok bármelyik rendőri számot!

Hazai-, európai- és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben a nagyon veszélyes rabló, Sütő Ferenc ellen. Forrás és nyitókép: police.hu Hirmagazin.eu

Vlagyimir Putyin kitiltotta az orosz médiából az „LMBT-propagandát”

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvénymódosítás-csomagot, amely megtiltja az a médiában az LMBT-aktivistáknak a nemi átalakítással...