16.1 C
Budapest
2023. március. 25. szombat

Zeneakadémia EMMI támogatásból megvalósuló Operavizsga Fesztivál

Dátum:

Megosztás:

Kínai operajáték a Solti Terem színpadán

Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora és Liao Chang Yong, a Sanghaji Zenei Konzervatórium rektorhelyettese köszöntötte a résztvevőket az ötödik Operavizsga Fesztivál megnyitóján. Hallgatóink mellett a Shanghai Zenei Konzervatórium, a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Holland Nemzeti Operaakadémia növendékei mutathatják meg tudásukat az opera műfajáról és a színpadi játékról.

A Solti Terem öltözőjét élénk színű, hagyományos kínai viseletbe öltözött előadók töltötték meg a Tang Xianzu kínai író életét megrajzoló budapesti bemutató előtt. A fiatal művészek – a sanghaji zeneakadémia hallgatói – Xu Jianqiang kortárs kínai zeneszerző történelmi ihletésű operáját ismertették meg a magyar közönséggel.

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által támogatott, immár hagyományosnak tekinthető Operavizsga Fesztivál megszervezése minden évben különleges élmény a Zeneakadémiának” – kezdte ünnepi beszédét Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora. Hozzátette, az eseménysorozat nem csak a kiválasztott hallgatók számára jelent színvonalas nemzetközi előadásokat, de a hazai operalátogató közönség is megismételhetetlen produkciókat láthat.

A fesztivál nyitókoncertjén fellépő Sanghaji Zenei Konzervatórium rektorhelyettese, Liao Chang Yong elmondta, a két zeneakadémia a tavalyi évben írt alá együttműködési megállapodást Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese közreműködésével. A kínai intézmény – amely az ország egyik legrégebbi zenei képzést biztosító helye – fontos partnerének tekinti a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet, ahonnan rendszeresen fogadnak hallgatókat és vendégoktatókat is.

A 2400 tanulóval rendelkező sanghaji zeneakadémia énekesei és zenekarának tagjai egy hagyományos művel készültek az Operavizsga Fesztiválra: a kortárs opera az egyik leghíresebb kínai drámaíró, a Shakespeare-rel szinte azonos évtizedekben alkotó Tang Xianzu életéből mutat be felemelő epizódokat. Miután 1598-ban Tang visszavonult a hivatalnoki pályáról, az írásnak szentelte életét. A Bazsarózsa pavilon című darabját tartják a leghíresebb alkotásának, amely jelentős drámáinak összegyűjtött kötetében, a Négy álomban is megjelent.

A 2018-as fesztivál a Sanghaji Zenei Konzervatórium kortárs előadása után január 18-án a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia produkciójával, Gian Carlo Menotti A médium című művével folytatódik. A hazai zeneakadémista növendékek január 19-én lépnek színpadra egy opera-patchworkkel, amely Armida történetét helyezi a középpontba, kortárs zenei reflexiókkal egybekötve. Az idei Operavizsga Fesztivál a Holland Nemzeti Operaakadémia előadásával, Britten Lukrécia meggyalázása című alkotásával zárul január 28-án.

További információ:

Zeneakadémia Kommunikáció

Zeneakadémia, Kommunikációs
és Médiatartalmi Igazgatóság

1077 Budapest, Wesselényi utca 52.

tel: (1) 462 4670

Forrás: zeneakademia.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Esti torna – videó

Egész héten tornásztunk, ma még lesz 16 perc, de a vasárnap szabad, .. holnap pihenünk! Átmozgató torna időseknek! -...

Esti mese – videó

Zelk Zoltán: Mese a legokosabb nyúlról - videó   Hirmagazin.eu

Mai filmünk: Mark Wahlberg főszereplésével – Orvlövész – videó

Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg) mesterlövész korábban a tengerészetnél szolgált, majd örökre hátat fordított a munkájának, miután árulás...

Azonnal frissítsd a Google Chrome-ot! Veszélyes hibákat találtak az alkalmazásban! A jelszavak is veszélyben lehetnek!

A Google figyelmeztetést adott ki a Chrome-felhasználónak, mert veszélyes biztonsági hibákat találtak a rendszerben. A szakértők összesen hét olyan...