11.2 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeHírekHáborúZelenszkij kétoldalú biztonsági megállapodásról tárgyal Berlinben és Párizsban - videó

Zelenszkij kétoldalú biztonsági megállapodásról tárgyal Berlinben és Párizsban – videó

Videó

Egyelőre csak az Egyesült Királyságnak van kétoldalú biztonságpolitikai megállapodása Ukrajnával.

Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel is tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán államfő pénteken. A cél az, hogy az Egyesült Királysághoz hasonlóan Németországgal és Franciaországgal is biztonsági megállapodást kössön Ukrajna. 

A tavaly júliusi, Litvániában megrendezett NATO-csúcson határozták el a szövetség vezetői, hogy a NATO-országok külön-külön kötnek hosszú távú biztonsági megállapodást Ukrajnával. Macron egy hónapja tett ígéretet arra, hogy Franciaország is csatlakozik az Egyesült Királysághoz. 

London azt vállalta, hogy az Oroszországgal fennálló jelenlegi és bármilyen jövőbeli konfliktus esetén támogatja Ukrajnát. A britek a megállapodásban gyors és hosszú távú katonai segítségnyújtást is ígértek, de brit katonák bevetését nem.

Zelenszkij a tervek szerint szombaton beszédet mond a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Az ukrán elnök azt is bejelentette, hogy tárgyalni fog Petr Pavel cseh elnökkel, Mette Frederiksen dán kormányfővel és Mark Rutte holland miniszterelnökkel.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, John Kirby csütörtökön arról beszélt, hogy hihetetlenül heves harcok dúlnak Kelet-Ukrajnában és különösen Avdijivkában.

„Sajnos az ukránoktól kapott jelentések szerint a helyzet kritikus, az oroszok minden nap nyomást helyeznek az ukrán állásokra” – tette hozzá.

Ukrajna hátrébb vonja csapatai egy részét Avdijivkából, de eközben friss erőket is küld az orosz hadsereg által hónapok óta ostromlott és három oldalról körbezárt városba.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem