Hangos robbanások voltak Kijev közelében, az ukrán fővárosban hétfő este újra megszólaltak a szirénák – nem sokkal a Pripjaty folyónál, belarusz területen tartott béketárgyalások után.

Az egyeztetések előtt az oroszok szabad elvonulást ígértek Kijev lakosainak, és megegyeztek az ukránokkal abban, hogy néhány napon belül folytatják a tárgyalást. Közben Volodmir Zelenszkij aláírta Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét,

Legfrissebb hírek a háborúról..

A Harkiv elleni rakétatámadásokban hétfőn több tucatnyian haltak meg az ukrán belügyminisztérium szerint. Moszkva továbbra is azt állítja, hogy nem a civil lakosság a célpont, de a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze lehetséges háborús bűnök ügyében akar vizsgálatot indítani.

Az amerikai műholdak felvételei alapján több mint 64 kilométeres orosz katonai konvoj ér egyre közelebb a fővároshoz, egy jóval nagyobb konvoj, mint amit korábban látni lehetett.

Az orosz offenzíva eddig ukrán ellenállásba ütközött. Az egyre növekvő nemzetközi elítélés közepette Oroszország egyre jobban elszigetelődik. Vlagyimir Putyin „hazugságbirodalomnakt” nevezte az Egyesült Államokat és szövetségeseit.

Az EU további 26 személyt vett fel szankciós listájára, köztük az orosz elnök legközelebbi bizalmasait, például a sajtótitkárát, Dmitrij Peszkovot, valamint számos újságírót, akiket az unió ukránellenes propaganda terjesztésével vádol.

Európa legnagyobb olajtársasága, a Shell a legutóbbi olajipari óriás, amely megszakította kapcsolatait a Gazprommal. Négy, csaknem 3 milliárd dollár értékű olaj- és gázipari vegyesvállalatból száll ki.

Az egyik legközelebbi szövetséges, Törökország pedig lezárta a Boszporuszt és a Dardanellákat a katonai hajók elől mondván, nem tudja feladni a kapcsolatát sem Oroszországgal, sem Ukrajnával, de meg akarja akadályozni a háború eszkalálódását.

Ahogy más ukrán városokban, a fővárosban is ismét megszólaltak a szirénák, és robbanások is hallatszottak, miközben több száz tankból és más katonai járművekből álló orosz hadoszlop tart Kijev felé.

Kijevi külföldi újságírók hangos robbanásokról számoltak be hétfő este, alig pár órával azután, hogy sikertelenül végződtek az orosz-ukrán béketárgyalások.

Robbanások voltak Harkivban és más városokban is, az orosz támadásoknak több tucat áldozata van.

Úgy tűnik, az oroszok most döntő ütközetre készülnek Kijevben, sokan kemény harcra számítanak. Műholdfelvételeken az látszik, hogy immár 64 kilométer hosszú orosz katonai konvoj tart az ukrán főváros felé, ahol a civil lakosság ismét óvóhelyeken és a földalatti állomásokon tölti az éjszakát.

Putyin ígérete

Az esti órákban másodszor, másfél órán át egyeztetett telefonon Putyin orosz és Macron francia elnök, aki sürgette, hogy az orosz fél szüntesse be a békés lakosság és a lakónegyedek elleni csapásokat és támadásokat, kímélje meg a civil infrastruktúrát. A francia közlemény szerint Putyin ezekben az ügyekben megerősítette, hogy kész kötelezettséget vállalni.

ewuronews

Hirmagazin.eu