26.6 C
Budapest
2022. május. 21. szombat

Zamárdi

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Szeretettel köszöntjük Önöket a vendégszerető, kellemes kikapcsolódást, feltöltődést ígérő községünkben. Településünk a Balaton déli partján, Siófok és Balatonföldvár között található. Könnyen megközelíthető közúton és vasúton egyaránt. Területe kb. 10 km hosszan érintkezik a Balaton vizével, ez egyedülálló az üdülőhelyek között.
Az idelátogatók létszámának növekedése bizonyítja, hogy a kedvelt üdülőhelyek közé tartozik.

Miért vonzó Zamárdi?

Mert sokféle igényt kielégíthet. Partközeli vize sekély, hamar felmelegszik, így a kisgyermekes családok igazi paradicsoma. Komfortossá teszik a 3 km hosszú, gondozott szabad strandja, éttermei, büféi, cukrászdái, játszóterei, öltözőkabinjai, vizesblokkjai, teniszpályái.
A szabad strandról nyílik a legnagyobb és legszebb kilátás a Tihanyi-félszigetre és az apátsági templomra.

A naplemente varázsolta “aranyhíd” a gyengén fodrozódó víz tükrén, felejthetetlen élményt nyújt a parton szemlélődőknek.
A fürdőtelepet elhagyva, délre, a dombtetőn falusias jellegét megőrző településrészt találunk, ahol háziállatokkal ismerkedhetnek gyermekek és felnőttek egyaránt. A falut elhagyva, szőlővel, erdővel borította dombkoszorú öleli délről és délnyugatról a települést, sok szép kirándulást ígérve.

A szőlővel telepített “Kőhegy” tetejéről nyílik a legszebb panoráma. Tiszta időben az egész Balaton víztükrében és az északi part hegyvonulataiban gyönyörködhetnek az idelátogatók.

Végül Halápy János festőmővész szavaival kívánunk kellemes nyaralást Zamárdiban:

“Amikor egyetlen párás ezüstszövet a víz, nyújtózz végig ezen az ezüstön. Mikor pikkelyekre pattan szét az ezüst és szikrázik minden szeme, vesd magad bele ebbe a csillámtengerbe. Ha puha bárányfelhőket látsz az égen is, és a tófenéken is, ugorj a puha párnák közé a mélységbe. Szaladj a tó felé és fürödj szivárványban, fürödj csupa fényben, lilában, smaragdban, színaranyban, tompaszürke platinában. Kösd csónakodat a Nap felé vezető tűzoszlophoz és szaladj át a túlsó partra.

Tanácsok a süllőzőhelyek megtalálásához

Az akadók egy része a parton lévő tereptárgyakról kapta a nevét. Ezek: fák, hidak, nagyobb épületek, amelyek már messziről is jól láthatók. Más akadók neve községekhez kötődik, például Szemesi műakadó, Zamárdi akadó. Személynévhez is tartozhat, például Cérusz, Cséplő. Hogyan találja meg az akadókat a Balatonon járatlan horgász? Nekem, fiatalon, kezdő horgász koromban egy idős siófoki halász adott jó tanácsot. A Cséplő-akadót szerettem volna megkeresni, híresen jó süllőző hely volt. „Indulj meg, fiam, a csónakoddal a Cséplő alól, de úgy, hogy mindig lásd a Cséplő-őrházat (a Cséplő-őrház most is ott van a dombon, alatta van a parti nyaralósor), evezz negyven-ötven métert, akkor a fenyőfák teteje felett feltűnik az őrház első csúcsának likja. Evezz tovább addig, amíg az első csúcslik takarja a hátsó csúcslikat. Ha keresztüllátsz a két csúcslikon, akkor macskázz le! Ott van az akadó kő.”

Hajszálpontos meghatározás volt. Az őszi nagy süllőzések idején a balatoni horgászok, a terület jó ismerői egymástól 100-150 méter távolságra felsorakoznak az akadók környékén. Csatlakozzunk hozzájuk, a balatoni horgászok szívélyesek, segítőkészek. Az akadók megkeresésének egyik egyszerű módja: az akadó feltételezett helyének környékén kössünk egy 10 méter hosszú kötél végére nehezéket, és kényelmes evezéssel vontassuk a csónak után. Ha koppan, vagy akad, akkor megvan az akadó kő! Az akadók méretei különbözőek.

A balatonszabadi rádióadókkal szemben, körülbelül 800-1000 méterre, amikor a szabadi kis adó és a nagy adó egybevág, takarják egymást, a nagy adó van hátul, a kis adó meg előtte, annak a vonalában a víz mélye szoba nagyságú sziklákat rejt. A szabadi környéki akadók eléggé iszaposak, ezért a helybeli horgászok egy része a fenekező ólmot parafa dugóba bújtatja. A dolog lényege: a szereléket ne engedjük nagyon belesüllyedni az iszapba, az alsó horgon lévő kishal vagy halszelet az iszapos fenék felett legyen.

Horgászszempontból fontos a marások ismerete. Ha az ember a partról megy befelé, körülbelül nyolc-tíz maráson megy át. Minden marást egy mélyebb követ. Az utolsó marás után már a természetes mélység következik. Ott az átlag másfél méteres mélység ferdén megy le három, három és fél méteresbe. Ez az a rész, amit nagyon szeretnek a halak. A déli parton, ha ősszel végigeveztem csónakkal a világosi bakterház magasságában, és eljöttem a likhídig (a likhíd a mai sóstói kemping előtti híd), sőt eleveztem a következő bakterház magasságáig, ahol a sóstói állomás van, mindig voltak kapásaim a maráson. Ha csónakból horgásztam, és élő hallal vagy Rapalával pergettem, a rávágás mindig a marást követő egy-két méteren jelentkezett.

Az évtizedek múlása az akadónál is változásokat hozott. A mesterséges akadó el- vagy megsüllyedhet, vagy megfejelik. A természetes akadó eliszaposodhat, a kotrások a mederfenéken hoznak változásokat. A sajnálatos partrendezések (lebetonozott partszakasz), az újabb strandok létesítése érdekében a part feltöltése, bekerítése miatt ívóhelyek vesztek el.

Forrás: wikipedia; Képek: google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu;

Cím: Zamárdi
Tel: 0036705322177
E-mail: [email protected]
Web: http://www.hirmagazin.eu

Előző cikkCsopak
Következő cikkBalatonfüred

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Kapcsolódó hírek

Török harci repülőgépek sértették meg a görög légteret egy amerikai támaszpont közelében

Athén a történtek miatt tiltakozását fejezte ki a török nagykövetnél, s tájékoztatta az ügyről az EU-t, a NATO-t...

Gárdony polgármestere szerint a kutyasétáltatók vigyék haza a kutyaürüléket – Szólj hozzá!

Tóth István, Gárdony polgármestere egy Facebook-posztban számolt be arról, hogy a családjával idén is részt vett a TeSzedd! országos szemétszedő akción,...

Vége a találgatásoknak: Kiderült, ennyit ér Berki Krisztián hagyatéka

Berki Krisztián halálával nem csupán egy fiú, egy apa, egy férj és egy barát távozott, de egy márka...

Egy középiskolai tanár a Deák téren koldul – Szólj hozzá!

Kérem, segítsenek! Középiskolai tanár vagyok – ez a felirat szerepel annak a fiatalnak a tábláján, aki a budapesti Deák...