15.5 C
Budapest
2022. május. 17. kedd

Washington újabb szankciókat rendelt el Irán ellen

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Washington újabb szankciókat rendelt Irán ellen, amelyek többek között az iráni hírszerzési miniszter, illetve az ország legfőbb vezetőjének ellenőrzése alatt álló Bonjad Mosztazafan alapítvány ellen irányulnak – jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump elnök kormányzata.

Mahmúd Alávi hírszerzési minisztert az “iráni rendszer által az iráni nép ellen elkövetett, az emberi jogok többszöri súlyos megsértéséért”, közöttük a tavalyi tüntetések elnyomásáért sújtják a büntetőintézkedéssel – áll az amerikai pénzügyminisztérium közleményében.

A Reuters hírügynökség három iráni belügyi illetékesre hivatkozó tavalyi jelentése szerint az olaj- és gázárak emelése miatt 2019. november 15-én kezdődött és két héten át tartó tiltakozó mozgalom megtorlása során mintegy 1500 ember halt meg. Iráni hivatalos közlések szerint a tiltakozások alatt 225 ember halt meg.

Az amerikai pénzügyminisztérium Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének “fő támogatói hálózatát” vette célba a szankciókkal. A feketelistán szerepel a Hamenei irányítása alatt álló Bonjad Mosztafazan vagy más néven az Elnyomottak Alapítványa, továbbá az alapítványhoz köthető tíz magánszemély és az alapítvány ötven, az energiaszektorban, a bányaiparban és a pénzügyi szolgáltatásokban működő leányvállalata.

A büntetőintézkedések keretében befagyasztják a célszemélyeknek és szervezeteknek az Egyesült Államokban lévő vagyonát, és szankciók terhe mellett megtiltják minden amerikainak, hogy üzleti kapcsolatba lépjen velük.

A jótékonysági alapítvány nagy vagyonra tett szert az iráni gazdaság más szereplőinek rovására, és az 1979. évi iszlám forradalom óta elkobzott több száz céget és ingatlant irányít.

Közleményében az amerikai pénzügyminisztérium azzal vádolta meg Hameneit, hogy az alapítvány vagyonát “a saját hivatala gazdagítására, a politikai szövetségesei megjutalmazására és a rendszer ellenségeinek az üldözésére” használja.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter a közleményben leszögezte, hogy “az Egyesült Államok továbbra is célba veszi azokat a vezető tisztségviselőket és jövedelemtermelő forrásokat, akik és amelyek lehetővé teszik, hogy a rendszer folyamatosan elnyomja a saját népét”.

Alireza Mirjuszefi, az iráni New York-i ENSZ-misszió szóvivője a Trump-kormányzat kétségbeesése jelének” nevezte az újabb szankciókat.

infostart

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Még előtte állt az egész élet: barátja szeme láttára zuhant a mélybe a 23 éves lány

Barátja szeme láttára vesztette életét egy fiatal nő. Még előtte állt volna az egész élete. A Romániából származó Nane-losana Bodea május...

Az a helyzet, hogy megöregedtél, kisanyám

Azt hitted, hogy nem fog megtörténni, ugye? Azt hitted, hogy megúszod, mert veled és a testeddel ilyesmi nem...

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleménye szerint az Azovsztal acélgyárban állomásozó egységek vezetői parancsot kaptak embereik életének megmentésére.

Elhagyták az ukránok az Azovsztal acélgyárat.. Hétfőn több száz embert evakuáltak az acélműből: ez volt utolsó menedékhely a városban,...

Hatalmas nemzeti lobogó ékesíti a megújuló Citadellát

Nem egészen három hónap alatt valósította meg a ZÁÉV a grandiózus lobogót és annak tartozékait. A ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market...