20.6 C
Budapest
2023. szeptember. 30. szombat

Washington Post: Zelenszkij fel akarta robbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy tönkretegye Magyarország iparát

Dátum:

Megosztás:

Az USA kémei lehallgatták az ukrán elnököt, a Washington Post most megszerezte a jelentéseket. Ezekből derült ki, milyen durva támadást tervezett Zelenszkij – ahogy ő fogalmaz – „Orbán Viktor ipara” ellen

– írja az origo.hu és a vg.hu

A legfrissebb hírek itt!

Zárt ajtók mögött az ukrán elnök agresszív ösztönöktől vezéreltté válik, ami éles ellentétben áll a nyilvánosság előtt eljátszott nyugodt, sztoikus államférfival – írja a Világgazdaság a The Washington Post alapján. Az amerikai lap USA-hírszerzési dokumentumok alapján jutott erre a következtetésre, amelyek hitelességét a Pentagon nem vitatja.

Olyan titkos jelentésekről van szó, amelyek korábban nem szivárogtak ki és a Discord üzenetküldő platformon terjedtek. Innen jutott hozzá a Washington Post is. A most nyilvánosságra hozott információk részei a Pentagon-iratok néven ismert adatcsomagnak, amelyet a 21 éves Jack Teixeira osztott meg a közösségi médiában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. FORRÁS: MTI/EPA-PAP/MARCIN OBARA

Mi áll a frissen kiszivárgott amerikai hírszerzési dokumentumokban az ukrán elnökről?

A titkos iratokból kiviláglik, hogy Ukrajna vezetője finoman szólva is veszélyes irányba terelné a háború lefolyását:

  • orosz falvak elfoglalására tett javaslatot, hogy kiszélesítse a befolyását Moszkvánál,
  • egy olyan csővezeték lebombázását akarta elérni, amely NATO-tagállamba szállít orosz olajat
  • és nagy hatótávú rakétákat szerezne be, amelyekkel Oroszország nemzetközileg is elismert határain belüli célpontokat támadhatna.

Mindegyik pont egyértelműen a már eleve drámai orosz-ukrán háború eszkalációjához vezetne. Zelenszkij terveit részletesen tartalmazzák a titkosszolgálati anyagok, amelyek az ukrán elnöknek a legfőbb segítőivel és katonai vezetőkkel folytatott belső kommunikációját dolgozták fel.

A legfrissebb hírek itt!

Kár szépíteni: az amerikai kémek lehallgatták Zelenszkijt, így jutottak hozzá a ritka betekintést engedő információkhoz.

Mit tervezett Zelenszkij Magyarország ellen?

A Washington Post beszámolt egy olyan feljegyzésről is, ami az idén február közepén készült és a Julia Sviridenko ukrán miniszterelnök-helyettes, illetve Zelenszkij közötti megbeszélést rögzítette. Ezen az ukrán elnök nem kevesebbet vetett fel, mintsem hogy

UKRAJNA ROBBANTSA FEL A MAGYARORSZÁGNAK OROSZ KŐOLAJAT SZÁLLÍTÓ BARÁTSÁG CSŐVEZETÉKET.

„Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajnának egyszerűen fel kellene robbantania a csővezetéket,mert ezzel tönkre tudná tenni Orbán Viktor magyar miniszterelnök iparát, ami erősen az orosz kőolajra épül– idézte a vonatkozó dokumentum tartalmát az amerikai újság. Ugyanakkor hozzátették: az ominózus beszélgetés részletezésénél az USA hírszerzés tisztviselői hangsúlyozták, hogy az ukrán elnök „a dühét fejezte ki Magyarországgal szemben és ebből fakadóan túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazhatott meg”. Ennek valószínűségét némiképp erősítheti, hogy ilyen típusú minősítés az amerikai kémektől nem kíséri azokat a beszámolókat, amelyekben Zelenszkij további merész katonai akciókat indítványoz, tehát ez alapján valóban egyedi kirohanásnak minősíthető.

Csakhogy a képet árnyalja, hogy az ukrán kormány már tavaly tavasszal is azzal fenyegette meg a magyar kormányt, hogy „bármi történhet a Barátság vezetékkel”, amennyiben nem partner az Oroszországgal szembeni szankciók maradéktalan elfogadásának. Vagyis sokkal inkább úgy tűnik, hogy az ukrán elnök szavait nem feltétlenül a pillanatnyi harag szülte.

Miért rendkívül durva Zelenszkij fenyegetése Magyarországgal szemben?

Mindenesetre tény, hogy Ukrajna első embere egy NATO-tagállam ellen vetett fel súlyos károkozásra alkalmas szabotázs manővert, ami túlzás nélkül példátlan, pláne, hogy Ukrajna éppen NATO-tagságra ácsingózik. Egyedül az Északi Áramlat csővezetéken elkövetett terrortámadáshoz hasonlítható, de arról ez idáig nem lehet tudni, hogy ki tervelte ki és ki hajtotta végre. Az a cselekmény is olyannyira szélsőséges, hogy talán nem is véletlen, hogy 2022 szeptembere óta senki nem is vállalta magára az elkövetését és kölcsönösen egymásra mutogatnak a felek.

A Barátság kőolajvezeték stratégiai fontosságú a magyar gazdaság szempontjából.

A CSŐVEZETÉK DÉLI ÁGÁN – AMELYNEK A FELROBBANTÁSÁRÓL AZ UKRÁN ELNÖK BESZÉLT – KERESZTÜL ÉVI MAXIMÁLISAN KÖZEL 8 MILLIÓ TONNA OROSZ OLAJ ÉRKEZIK.

Ennek kiesése súlyos problémát okozna a magyar gazdaságban, nem hiába kapott a magyar kormány mentességet az orosz kőolajra vonatkozó tilalom alól. Még úgy is lenullázódhatna a magyar ipar, hogy egyébként a hazai tartalékok több hónapra elegendők, illetve az Adria vezetéken lehet pótolni az esetlegesen kieső mennyiség egy részét, bár ez közel sem ennyire egyszerű folyamat.

A legfrissebb hírek itt!

Egy biztos: a Washington Postban megjelent, Zelenszkijnek tulajdonított kijelentések alkalmasak arra, hogy még inkább lerontsák Magyarország és Ukrajna egyébként is terhelt viszonyát. Egyúttal jócskán okot adnak a gyanakvásra a Barátság vezeték körüli anomáliák kapcsán, amelyek igencsak gyakoriak. Legutóbb éppen pár napja, május 10-én derült ki, hogy támadás érte a csővezetéket a brjanszki töltőállomáson.

Forrás1

Forrás2

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...