4.9 C
Budapest
2024. február. 22. csütörtök

Volodimir Zelenszkij: Soha nem beszéltem Orbán Viktorral az Oroszországgal való tűzszünetről

Dátum:

Megosztás:

December 19-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagyszabású sajtótájékoztatót tartott. Az újságírókkal folytatott megbeszélésen a 2023-as év eredményei mellett szó volt Orbán Viktor miniszterelnökről, a nyugati segítségekről és mozgósításról is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagyszabású sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta, hogy soha nem beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel az Oroszországgal való tűzszünetről vagy a Vlagyimir Putyinnal való párbeszéd megkezdéséről.

Volt valami a beszédében, de nem tudom, ez egy kicsit furcsa számomra. Néha nem túl barátságos a politikája velünk szemben, és ezt ő is tudja… Rengeteg kérdésem volt hozzá. De mindegy is, szomszédok vagyunk, még ezekkel a kihívásokkal együtt is. Megpróbálunk válaszokat találni bizonyos kérdésekre. Ehhez azonban találkozót kell szerveznünk

– mondta Volodimir Zelenszkij elnök, és kifogásolta, hogy Orbán Viktor nem válaszolt arra, miért nem tudtak volna találkozni Argentínában.

Amellett, hogy köszönetet mondott az ukrán katonáknak, Volodimir Zelenszkij elmondta azt is, hogy Ukrajna „történelmi győzelmen” van túl az európai uniós tárgyalások megkezdése miatt. Ezenfelül arról is szó volt, hogy

 • Ukrajna több új Patriot-rendszert kap télre. Azt nem árulta el, hogy pontosan hányat.
 • A hadsereg további 450–500 ezer ukrán katonát akar mozgósítani, de Zelenszkij több érvet vár a katonai vezetés részéről, mert „emberéletekről, igazságosságról, védelmi képességről és pénzügyekről van szó”. Kifogásolta, hogy a leszerelésről még nem volt szó, erről várja az átfogó javaslatokat. A mozgósítás további 500 milliárd hrivnyába (nagyjából 4695 milliárd forint) kerül majd.
 • Zelenszkij szerint Moszkva idén nem ért el eredményeket a harctéren. „A Kreml üzenetei változatlanok és egyértelműek – országunk megszállása” – mondta.
 • Ami a pénzügyi támogatást illeti, az ukrán kormány még dolgozik rajta. „Bízom abban, hogy az Egyesült Államok nem fog elárulni minket, és hogy amiben megállapodtunk, azt teljes mértékben végrehajtják. Ami az EU-t illeti, nagy volt a tét… Egy győzelmet elértünk. Ami az 50 milliárd eurót illeti, biztos vagyok benne, hogy már elértük” – fogalmazott.
 • Zelenszkij megjegyezte, hogy csapatának csak 5-6 vezetője van, és ha kevesebben vannak, akkor kevesebb lesz a légvédelem és a segítségnyújtás. Ami a képviselőket illeti, kizárólag a munkájukat kellene végezniük, és erkölcsi tekintélynek kellene lenniük. Sajnos ez nem történik meg – vélekedett.
 • Vannak, akik a lövészárkokba mentek, és vannak, akik alkut kötöttek és külföldre mentek. Ezért a korrupciót büntetni kell – hangzott el a sajtótájékoztatón.
 • Zelenszkij szerint a közel-keleti háború hatással van az Ukrajnának nyújtott segélyekre, és a világ elvesztette a fókuszt az Ukrajna körüli összefogásban. „Néhány állam elkezdett hezitálni, mérlegelni, hogy kinek segítsen előbb, Izraelnek vagy Ukrajnának”.
 • Arról is beszélt, hogy mi lesz, ha Donald Trump nyeri a 2024-es elnökválasztást az Egyesült Államokban. Mint mondta, „nem vagyok biztos benne, hogy az USA Ukrajnával kapcsolatos politikája meg fog változni, de józanul kell látnunk, hogy minden vezetőnek van befolyása”. Elmondta, „ha hagyjuk, hogy a vezetők kiessenek a segítségnyújtás platformjáról, akkor az mindenképpen negatív hatással lesz az Európából érkező segítségre”.
 • Zelenszkij szerint a Gázai övezetben történt tragédiát „nem tudom egyenlővé tenni a mi háborúnkkal”.
 • Az 1991-es határok elérésének stratégiája nem változhat – mondta az elnök. A taktika változhat, de csak a 2023-as déli akciók eredményének figyelembevétele után – jelentette ki.
 • A béketárgyalások kérdése Zelenszkij szerint „ma nem releváns, Oroszország részéről nincs lehetőség a békére, csak arrogancia és gyilkosság van a retorikájukban”.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatója Kijevben 2023. december 19-én. Fotó: Andrew Kravchenko / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Súlyos dolog derült ki az Ukrajna ellen bevetett észak-koreai rakétákról

Az Észak-Korea által Oroszországnak szállított és Ukrajna ellen bevetett ballisztikus rakéták számos olyan alkatrészből állnak, amelyek amerikai vagy...

Reagáltak a titkosszolgálati vezetők Magyar Péter állításaira, Kocsis Máté is posztolt róla

A Diákhitel Központ volt vezetője nem találkozott a titkosszolgálatok képviselőivel – derült ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. Összeült...

Ma este egy gyönyörű, romantikus dráma – Hét élet – videó

Gabriele Muccino felkavaró történetében valaki úgy akar megszabadulni az őt nyomasztó titoktól, hogy teljesen megváltoztatja hét idegen ember...