25.1 C
Budapest
2023. szeptember. 29. péntek

Volodimir Zelenszkij gazdasági tanácsadója szerint Magyarország és Oroszország energetikai kapcsolatai meghosszabbítják a háborút, a magyarok pedig közvetetten az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűncselekményeket finanszírozzák.

Dátum:

Megosztás:

A gazdasági tanácsadó, Oleg Ustenko szavai kísértetiesen hasonlítanak a David Pressman szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakhoz.

– Ha látták a videót, ahol az oroszok levágták egy ukrán katona fejét − a magyarok fizetik a kést − fogalmazott a Politico brüsszeli hírügynökségnek Oleg Ustenko. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója szerint Magyarország és Oroszország energetikai kapcsolatainak mélyülése csak meghosszabbítja a háborút, éppen ezért arra kérte Brüsszelt, hogy lépjen közbe és gyakoroljon nyomást a magyar kormányra.

Teljesen vaknak kell lenni ahhoz, hogy ne lássák, milyen bűncselekményeket támogatnak. Ha több gázt veszel az oroszoktól, azzal több kapacitást adsz nekik a háború fokozására

− folytatta Ustenko.

A gazdasági tanácsadó Szijjártó Péter eheti moszkvai látogatására utalhatott, ahol több ízben új energetikai megállapodásokat kötött többek közt a Gazprommal, valamint a paksi atomerőmű bővítésében kulcsszerepet betöltő Roszatom vállalattal. − Megszülettek azok a megállapodások Oroszországgal, amelyek biztosítják Magyarország zavartalan és folyamatos földgáz- és kőolajellátását az elkövetkezendő időszakban is − jelentette be kedden a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: „Magyarország földgázellátásának körülbelül 80-85 százaléka származik közvetlenül Oroszországból, ezért ennek a szállításnak a folyamatossága, zavartalansága alapvetően, kritikusan fontos számunkra”.

A megállapodásokra ugyanakkor Brüsszelnek is rá kell bólintania, ezzel kapcsolatban a tárcavezető úgy fogalmazott, „reméljük, az Európai Bizottság nem akarja kockáztatni Magyarország hosszú távú energiaellátását”.

A legfrissebb hírek itt!

Ustenko ezzel kapcsolatban szorgalmazta az unió közbenjárását, szerinte Brüsszelnek meg kell akadályoznia, hogy a magyar kormány „még több pénzt adjon Moszkvának energiáért cserébe”. Zelenszkij tanácsadója szerint az uniónak meg kell vonnia minden pénzügyi támogatást Budapesttől, hiszen az, hogy a magyar kormány továbbra is szoros kapcsolatot ápol a Kremllel, az Európai Unió összes tagállamára nézve káros.

Pressman szavai visszhangzanak

Ustenko szavai kísértetiesen hasonlítanak a David Pressman budapesti amerikai nagykövet szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Aggodalommal tölt el minket, hogy a magyar kormány továbbra is mély és erős kapcsolatokat ápol Oroszországgal

− fogalmazott Pressman. Hozzátette, az oroszokkal való szoros gazdasági együttműködés az orosz hadigépezetet táplálja, és veszélyezteti a transzatlanti szövetség biztonságát. A nagykövet szerdán bejelentette, több mint ötven intézményt és személyt vesznek fel az amerikai szankciós listára, köztük a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank három fő tisztviselőjét, annak magyar alelnökét, Laszlóczki Imrét. Erre azért van szükség − Pressman szavai szerint −, hogy korlátozzák Oroszország hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerhez.

Borítókép: ukrán katonák egy Gvozgyika önjáró tarackkal lőnek a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. április 7-én (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

How to see the Harvest Moon, the final supermoon of 2023, rise this weekend

The famous Harvest Moon — the final supermoon of 2023 — will be the first full moon of...

Erősemberek: Kontás Csaba élete első világbajnokságán bizonyított

A 14. helyet szerezte meg élete első világbajnokságán az U105 kilogrammban versenyző komáromi erősember, Kontás Csaba. A sportoló...

Szeptember 29. – A Szív világnapja

Tegyen azért, hogy megóvja szíve egészségét! A szívünknek is szüksége van a törődésre és a szeretetre. Ezért ugyanúgy ahogy...

Hizlalnak-e a sós nassolnivalók?

A legtöbb esetben értékes alapanyagokból készülnek a legkedveltebb nasik Budapest, 2023. szeptember 29.  – A sós nassolnivalókat előszeretettel fogyasztják...