8.5 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Vlagyimir Putyin: ez hazaárulás, megbüntetjük a fegyveres lázadás mögött állókat (18+)

Dátum:

Megosztás:

Megszólalt az orosz elnök a Wagner csoport behatolásáról Oroszországba. Jevgenyij Prigozsin hozzá nem értéssel vádolta az orosz katonai vezetést és harcosaival egy hatalmas konvojjal Moszkva felé indult.

Az orosz elnök televíziós beszédben reagált a történtekre – az eddig történtekről hajnalban és reggel egy-egy összefoglalóban számoltunk be, íme a részletek:

Jevgenyij Prigozsin fegyveresekkel Moszkva felé indult, életbe lépett az „erőd” állapot a fővárosban is

1683279403 yte4fgkfo md
Nyitókép: MTI/AP

Szombat hajnalra behatoltak a déli Rosztovba és elfoglalták az erőszakszervezetek székházait a Wagner-zsoldoscég katonái.

Ezt állították orosz ellenzéki források és Telegram-csatornák azt követően, hogy az este Jevgenyij Prigozsin, a szervezet főnöke állítólagos puccsot indított.

Egy további videón tankok, csapatszállító járművek láthatók az orosz Déli Katonai Körzet Székháza előtt, szintén Rosztov-na-Donuban. Vaszilij Golubjev helyi kormányzó arra kérte a lakosokat, hogy ne menjenek a városközpontba.

Egy olyan videó is napvilágot látott, amelyen a Wagner tankjai kikerülik az utakat eltorlaszoló buszokat, miközben orosz katonák tehetetlenül és passzívan figyelik az eseményeket.

A Wagner-vezér közben azt állította, hogy lelőtt egy orosz katonai helikoptert, „miután az civilekre lőtt”.

Prigozsin azzal vádolta meg Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnököt, hogy légicsapásokat rendelt el egységei ellen, annak ellenére, hogy azok civil járművek között haladnak el.

Közben egyes helyi lakosok azt állították, hogy lövöldözés folyik az M4-es észak-déli autópályán Moszkvához közelebb fekvő Voronyezsben. A lakosokat egy katonai menetoszlop áthaladása miatt felszólították, hogy kerüljék el az útvonalat.

A Fehér Ház közölte, hogy a „puccs valós és komoly”, és hogy Joe Biden elnököt tájékoztatták a helyzetről.

Mi történt péntek este és éjszaka?

Jevgenyij Prigozsin egy sor videót adott ki és az egyikben megvádolta az orosz hadsereget azzal, hogy hátba támadta a Wagner egyik táborát, sok embert megölve. Erre hivatkozva az orosz hadvezetést folyamatosan ostorozó Prigozsin közölte: véget vet a moszkvai katonai vezetés „gonoszságának”.

Az este folyamán Moszkva utcáin páncélosok jelentek meg és OMON különleges egységeket küldtek a déloroszországi Rosztovba. (Őket látni egy videón, úttorlaszokat kikerülő tankokat néznek, beavatkozás nélkül).

Az este elterjedt hírek szerint a Wagner több ezer embere a déli városból haladt egy több tízkilométeres menetoszlopban észak, Moszkva felé.

Prigozsin pénteki drámai videobeszéde és vádjai után

az orosz állami tévéhíradó különkiadása minősítette hamisnak a Wagner-főnök ama pénteki videóját, amely szerint az orosz hadsereg rakétákkal támadta meg harcosait és sokan meghaltak közülük.

A videót az ellenzéki Medúza hírportál is elemezte és szintén hamisítványnak nevezte.

A videón valaki egy erdei táborban futva videózik, két oroszul beszélő férfi káromkodásai közepette, egyikük azt mondja, hogy „a szövetséges erők” (tehát az orosz hadsereg) lőtt rájuk. Látható egy tűz, vélhetően egy holttest és egy leszakadt kéz.

A Wagner vezér erre hivatkozva szólított fel az orosz hadsereg vezetőinek megdöntésére és azt mondta: 25 ezer olyan katonája van, aki „kész véget vetni ennek a káosznak”. Azt mondta, hogy megindulnak, miközben felszólította a polgárokat és a katonákat, hogy támogassák.

Ezt is olvasd el!

Pénteken késő este azt állította, hogy emberei behatolnak Rosztov-na-Donuba (miközben ellenzéki orosz médiumok azt állították, hogy ő maga Szentpéterváron van).

„Átlépték az ukrán határt. A határőrök üdvözölték és megölelték harcosainkat.”

„Belépünk Rosztovba. Nem harcolunk gyerekekkel, Sojgu (védelmi miniszter) öl gyerekeket. Ő küldött 18 éveseket ellenünk. Ezek a srácok életben maradnak és hazamennek az anyjukhoz. De mindent lerombolunk, ami utunkat állja” – mondta.

Az orosz hivatalos szervek viszont azt mondták, hogy életbe léptették a „kreposzty” – erőd – állapotot Moszkva és a Rosztov védelmére. A déli városban páncélozott csapatszállító járműveket lehetett látni az utcasarkokon.

Prigozsin pénteken valóságos információs bombázásba kezdett: először posztolt egy hosszú „interjút”, amiben – az ukránok számára valószínűleg szürreális módon szinte minden állításukat igazolta.

Arról, hogy a háború – ezt a tiltott szót használta – hazugságra épült, hogy „az ukránok nem a Donbászt lőtték, hanem az orosz és szakadár erőket a háború előtt”, hogy az orosz hadsereg korántsem „a világ második hadserege”,

hogy a háborúra a katonai vezetésnek volt szüksége, mert „diadal” kellett neki

– és mert Sojgu miniszter marsall akart lenni –, valamint az oligarcháknak (akik a nyugati szankciók miatt elvesztett vagyon kárpótlásául új, oroszországi vagyont kapnak). Azt is mondta, hogy az oroszok gyakorlatilag orosz etnikumú embereket öltek a háborúban a Donbászban, miközben azzal ijesztgették őket, hogy az ukránok a NATO-val karöltve rájuk támadnak.

A művelet második fele szerinte Viktor Medvegycsuk – Putyinhoz közel álló – ukrajnai politikus ukrán elnöki székbe ültetését célozta – aki kapott tőle egy-két keresetlen szót.

Azt is mondta, hogy bosszút akar állni az egyszerű orosz katonákért, akiket az otthon dőzsölő hadvezetés Ukrajnában a halálba küldött. Különösen, mert szerinte Zelenszkij ukrán elnök a háború előtt „készséges volt a megállapodásra”.

FSZB: vádemelés zendülés miatt

Az FSZB biztonsági szolgálat közben közölte: bűnügyi eljárást indítanak a sebtében idegen ügynökké minősített Prigozsin ellen, aki egykor Putyin elnök egyik legközelebbi bizalmasa volt.

A vád „fegyveres lázadás megindítása Oroszországon belül… ami 12-20 évvel büntethető”

– írta a TASZSZ.

A Wagner-csoport katonáit két orosz tábornok – köztük a Prigozsinhez közel állónak tartott volt ukrajnai főparancsnok, Szergej Szurovikin – is vezetőjük letartóztatására sürgette videoüzenetekben, hangsúlyozva, hogy a mostani helyzet „az ellenség (az ukránok) kezére játszik”.

Prigozsin az orosz történelem receptjét idézve a katonai vezetés eltávolítását követelte, miközben szerinte Putyin elnöknek rossz információkat adtak – kissé úgy, ahogy annak idején az ország bajaiért az ármánykodó bojárokat hibáztatták, miközben a cár nem tehetett semmiről.

„Ez nem egy katonai puccs, ez az igazságszolgáltatás menete… 25 ezren vagyunk, bárki csatlakozhat hozzánk” – mondta még.

A Kremlben Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt mondta, hogy Putyin elnök „tud a Prigozsin körüli helyzetről”.

Későbbi jelentések szerint Putyin konvoja átszáguldott Moszkván, a Kreml felé tartva városon kívüli rezidenciájáról.

Az éjszaka folyamán a hírek egy időre elapadtak, de helyi idő szerint reggel elkezdtek videók megjeleni arról, hogy a Wagner – állítása szerint harc és a katonák ellenállása nélkül

– elfoglalta Rosztovot.

Ezt megelőzően, hajnali négy felé jelent meg egy protokolláris Kreml-jelentés Dmitrij Peszkov elnöki szóvivőtől arról, hogy „a biztonsági ügynökségek folyamatosan jelentenek Putyin elnöknek a helyzetről”.

Az állításokat nem lehetett független forrásból megerősíteni, de egy Rosztov-na-Donuból feltöltött videón azt látni, hogy rohamsisakos fegyveresek hatolnak be egy épületbe – a Nexta portál szerint az orosz védelmi minisztérium helyi épületébe –, egy másikon pedig hogy egy díszkővel kirakott sétálóutcán egyenruhások fekszenek fegyverükkel célozva, miközben fiatalok filmezik őket. Az előtérben egy elektromos roller is feltűnik.

A TASZSZ tudósítása szerint Vlagyimir Putyin az orosz néphez, az orosz fegyveres erők tagjaihoz szólt.

Szerinte a Nyugat teljes katonai szervezete Oroszország ellen fordult, de az orosz erők heroikus küzdelmet folytatnak. A fegyveres felkelésben részt vevőknek (abba „belerángatottaknak”) is szánta üzenetét, amelyben

Ezt is olvasd el!

Oroszország és az orosz nép és elleni árulásnak nevezte a történteket, az ország és az orosz emberek hátba szúrásának.

Éjjel tájékozódott a helyzetről, beszélt a katonai vezetéssel, és kijelentette: Oroszország megvédi magát a belső árulással szemben. Egyúttal eségre szólított fel a belső árulással szemben.

Félúton járhat a Wagner-konvoj Moszkva felé – videók

A puccsveszély miatt számos orosz nagyvárosban páncélos járműveket és katonákat vezényeltek az utcákra, miután Jevgenyij Prigozsin megfenyegette a katonai vezetést és egy konvojjal a főváros felé tart fegyvereseivel, mintegy 25 ezer emberrel.

Péntek este a Wagner csoport vezetője számos üzenetet küldött a Telegramon arra vonatkozóan, hogy milyen kifogásai vannak az orosz védelmi és katonai vezetéssel, illetve a minisztériummal. Szerinte Vlagyimir Putyin elnöknek nem megfelelő információkat adtak a katonai helyzetről és műveletekről, ismét beszélt súlyos belső harcokról (Szergej Sojgu védelmi minisztert is vádolva). A zsoldosok vezetője alkalmatlansággal vádolta az orosz katonai vezetést, amely szerinte parancsot adott, hogy tűz alá vegyék katonáit.

Szombat hajnalra a hírek szerint a Wagner-katonák elfoglalták a déli Rosztovot, benne az erőszakszervezetek székházait.

Az orosz hivatalos szervek korábban közölték, hogy életbe léptették a „kreposzty” – erőd – állapotot Moszkva és a Rosztov-na-Donu (Don melletti Rosztov) védelmére.

A puccsveszély miatt számos orosz nagyvárosban páncélos járműveket és katonákat vezényeltek az utcákra, miután Jevgenyij Prigozsin megfenyegette a katonai vezetést és egy konvojjal a főváros felé tart fegyvereseivel, mintegy 25 ezer emberrel.

Péntek este a Wagner csoport vezetője számos üzenetet küldött a Telegramon arra vonatkozóan, hogy milyen kifogásai vannak az orosz védelmi és katonai vezetéssel, illetve a minisztériummal. Szerinte Vlagyimir Putyin elnöknek nem megfelelő információkat adtak a katonai helyzetről és műveletekről, ismét beszélt súlyos belső harcokról (Szergej Sojgu védelmi minisztert is vádolva). A zsoldosok vezetője alkalmatlansággal vádolta az orosz katonai vezetést, amely szerinte parancsot adott, hogy tűz alá vegyék katonáit.

Szombat hajnalra a hírek szerint a Wagner-katonák elfoglalták a déli Rosztovot, benne az erőszakszervezetek székházait.

Az orosz hivatalos szervek korábban közölték, hogy életbe léptették a „kreposzty” – erőd – állapotot Moszkva és a Rosztov-na-Donu (Don melletti Rosztov) védelmére.

Helyi értesülések szerint a Wagner katonai konvoja félúton van Rosztovból Moszkva felé (ez egy 400 kilométeres út), már elhagyva Voronyezst. Egyetlen ellenőrzőpontnál sem merték feltartóztatni őket az M4-es autóúton.

Reggel a TASZSZ orosz hírügynökség jelentette be, hogy hamarosan megszólal az orosz elnök. Vlagyimir Putyin éjszaka nem reagált sem arra, hogy a Wagner zsoldosai Ukrajnából átléptek Oroszországba és Moszkva felé tartanak, sem azokra, amiket Prigozsin állított.

Folytatjuk az orosz elnök reagálását az ügyre:

A TASZSZ tudósítása szerint Vlagyimir Putyin az orosz néphez, az orosz fegyveres erők tagjaihoz szólt. Szerinte a Nyugat teljes katonai szervezete Oroszország ellen fordult, de az orosz erők heroikus küzdelmet folytatnak. A fegyveres felkelésben részt vevőknek (abba „belerángatottaknak”) is szánta üzenetét, amelyben

Oroszország és az orosz nép és elleni árulásnak nevezte a történteket, az ország és az orosz emberek hátba szúrásának.

Éjjel tájékozódott a helyzetről, beszélt a katonai vezetéssel, és kijelentette: Oroszország megvédi magát a belső árulással szemben. Egyúttal eségre szólított fel a belső árulással szemben.

A lázadók szerinte le akarják győzni és kapitulálásra akarják kényszeríteni Oroszországot, de keményen fel fognak lépni ellenük.

Bejelentette, hogy a fegyveres erők parancsot kaptak a lázadás szervezőinek „semlegesítésére”.

Don menti Rosztov városban a szituáció nehéz, ismerte el. (Legutolsó bejelentkezése szerint most itt tartózkodik Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér, miközben csapatainak egy része konvojban továbbhaladt Moszkva felé). A városban a zsoldosok elfoglalták a katonai és közigazgatási épületeket. Jelentések szerint a településen tárgyalt az orosz katonai vezetés Prigozsinnal.

Ezt is olvasd el!

Putyin sürgette a lázadókat, hogy fejezzék be a „bűncselekményben való részvételt”. Felszólította azokat, akiket „a fegyveres lázadásba bevontak”, hogy ne kövessenek el „végzetes hibát”. Ez, úgy tűnik, fenntartja a lehetőséget arra, hogy a Prigozsin mellé szegődött, de szerinte megtévesztett katonák most feladják magukat.

Telex azt írta, hogy Putyin a rövid beszédben Prigozsin nevét nem említette, viszont az általa létrehozott Wagner magánhadsereget (CSVK Wagnera) nagyra értékelte, mondván a fegyveres erők, és a magánhadsereg önkéntesei is „vállt vállnak vetve harcoltak”, „felszabadították Artyomovszkot” – ez Bahmut korábbi és az orosz hírekben jelenleg is használt neve -, „küzdöttek Novoroszijáért” – azaz azokért a területekért, amelyeket Ukrajnából szakítana ki Oroszország. Igyekezett magukat a harcosokat a maga oldalára állítani.

Elismerte az ukrajnai harcokban eddig elszenvedett nagy veszteségeiket, megjegyezve, hogy az árulással a harcokban életüket adó katonáikat is elárulták „azok, akik anarchiát” akarnak teremteni mostani akciójukkal.

Az orosz elnök megerősítette, hogy terrorelhárítási intézkedéseket léptettek életbe Moszkvában, a főváros körüli megyében és több más régióban.

Közölte, hogy mindent megtesz az ország és az alkotmány védelme érdekében.

Putyin kifejezte bizalmát abban, hogy Oroszország ezt a helyzetet is legyőzi, és még erősebb lesz.

Cikkünk frissül!

Forrás1

Forrás2

Forrás3

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Elkezdődött Alekszej Navalnij temetése – nagy a tömeg, sok a rendőr – videó

Zengett az utca a temetésen: "Navalnij! Putyin gyilkos!" Az örök nyugalomra helyezett Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista hívei szerint, az...

Újra gyengül a forint..

TikTok Hirmagazin.eu

Ma este egy megható dráma: A fegyvertelen katona – videó (18+)

A Hacksaw Ridge Desmond Doss szinte hihetetlen története, aki a második világháború egyik legvéresebb csatájában Okinawa szigetén...