2.2 C
Budapest
2023. december. 2. szombat

Vízpartok ölelésében: íme 6 felfedezetlen bringaút, ahol idén érdemes tekerni..

Dátum:

Megosztás:

Tavaly nyár óta újra fellendült a kerékpáros turizmus Magyarországon.

Az évek óta tartó fejlesztéseknek köszönhetően, ma már minden megyében találunk olyan bicikliutat, amit a családdal együtt felfedezhetünk.

Sokan kedveli a tóparti tekeréseket, nem véletlenül népszerű a Balaton, a Velencei-tó vagy épp a Tisza-tó körbekerékpározása. Most viszont összegyűjtöttünk néhány útvonalat, mely nem csak vadregényes tájak de tavak, folyók, holtágak szegélyeznek. Íme tehát hat felfedezetlen, vagy kevésbé ismert útvonal, melyek a nyári melegben is könnyen teljesíthetők, családdal vagy barátokkal is.

Fertő kiskör egy kis strandolással

Fertődről indulva sorban felfedezhetjük a Fertő part kis falvait, melyek az UNESCO által világörökségi címmel kitüntetett kultúrtáj részei. Az úton végig rengeteg a látnivaló, Fertődön az Esterházy-kastély. Fertőszéplakon a Széchényi-kastély, Fertőhomokon a Tájházat érdemes felkeresni, Fertőbozon pedig a Gloriette-kilátót. Balfon a Zsolnay-ivókútnál találunk egy kerékpáros pihenőhelyet, itt feltölthetjük a kulacsokat ásványvízzel, mielőtt nekivágunk a Fertőrákosra tartó panorámaútnak. Ezen a részen a gyönyörű kilátás mellett nagy emelkedők, lejtők és éles kanyarok váltogatják egymást, érdemes óvatosan kerékpározni. Következő megálló Fertőrákos. A kishatáron Mörbischnél (Fertőmeggyes) lépünk át Ausztriába, és komppal hajózzunk át Illmitz kikötőjébe. Itt strandolhatunk is, mielőtt visszatérünk Magyarországra. Majd ezután ismét Fertőd felé vehetjük az irányt.

Körtúra a szamos mentén

Azoknak, akik nem jártasak a régióban, izgalmas útvonal lehet a Szamos-menti kerékpárútvonal, hiszen az út gerincét a vadregényes Szamos folyó aszfaltozott töltése adja Fehérgyarmat és Csenger között, amelyen végig táblák segítenek benneteket a tájékozódásban. Visszafelé Csengertől Fehérgyarmatig, Csengersima-Csegöld-Jánkmajtis-Zsarolyán érintésével egy másik párhuzamos, alacsony forgalmú közúton is lehet közlekedni, de vissza is lehet tekerni ugyanezen az útvonalon a Szamos biztonságos gátján. Aki ezen az útvonalon teker, az a megye rejtett szépségeit biztosan felfedezheti, mint például Cégénydányádon a Kölcsey-Kende kúriát, Gyügyén és Szamosújlakon két Europa Nostra díjas műemlék templomot, Csengerben egy hatalmas, kazettás mennyezetű gótikus templomot, Komlódtótfaluban a Becsky-kúriát.

Tisza-tavi kerékpáros kör a Göbe-erdő mentén

A Tisza-tavi Kerékpáros Centrumtól kezdhetjük a túrát, innen a Tisza-tó új kerékpárútján és a kecses ívű kerékpároshídon juthatunk el Poroszlóra. Ezután a töltésen kerékpározhatunk tovább Tiszavalk felé. Innen szintén a gáton vezet az út Tiszabábolna, majd Tiszadorogma felé. Itt komppal kell átkelni a túlpartra, majd a Tisza egykori kanyarulatát őrző Göbe-erdő mellett térünk vissza Tiszafüredre.

Kerékpárral a holtágak birodalmában

Gyomaendrődről indulhatunk el, ahol a kerékpárút a 46-os főút mellett halad. Érdemes letérni róla, és szabadon tekeregni a város holtágai körül. Összesen 16 félkör alakú holtág sorjázik a városban, amelyek a Hármas-Körös egykori nyomvonalát mutatják. A legszebb út, ha az Erzsébet hídon áttekerünk az Erzsébet ligetbe, és a velencei rokon után csak Sóhajok hídjának nevezett hantoskerti hídon jövünk vissza. Gyoma után véget ér a kerékpárút, a 46-os főúton lehet biciklizni 12 kilométert a tanyákkal tarkított békés rónaságon Csárdaszállásig. Az autós forgalom nem vészes. Csárdaszállásra begördülve vadnyugati hangulat fogad minket, a széles puszta közepén csak néhány kihaltnak tűnő tanya árválkodik a település szélén. Innen viszont kiváló bicikliút vezet 8 kilométer hosszan Mezőberényig. A város szélén forduljunk balra, majd a Hosszú-tó mellett eltekerve kijutunk a 47-es főútra. Itt ugyan nagy a forgalom, de jó minőségű bicikliút vezet mellette egészen az 5 kilométerre fekvő Köröstarcsáig, a Hármas-Körös hídjáig. Itt forduljunk balra, és a Körös bal partján biciklizzünk tovább, a gáton. Rázós földút, de megéri: a Körös-Maros Nemzeti Park területének legszebb része következik a Félhalmi-holtág mentén. Jobbra a Körös-part vadregényes fűz-nyár ligetei, vízben álló fákkal, balra a rónaságban őzek, hatalmas mezei nyulak és dürgő fácánok nyüzsögnek, mit sem törődve az emberrel. A gáton 20 kilométer az út, amely lezárja körtúránkat Gyomaendrőd felé.

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket kerékpárral

A túrát a gyönyörű fa harangtornyáról híres Kölcse központjából indul. Innen áttekerünk a közeli Sonkádra, de még mielőtt a településre érkeznénk, utunk keresztezi a csodás vízi világot rejtő Öreg-Túr folyócskát. A falun átkelve 7,5 kilométert kell Tiszabecsre tekernünk, a főútról balra, egy játszótérnél térünk le, hogy elérjük a takaros kis települést. A legendás Tisza-túrák kiinduló bázisa Tiszabecs, hiszen itt lép be a Tisza Magyarország területére. A környék természeti szépségei visszaköszönnek Szabó Lőrinc Tücsökzene kötetben megjelent verseiben. A következő falu Milota, amely hatalmas dióligeteiről nevezetes. A kézzel feltörhető héjú, M10-es, népszerű diófajta nevében az M a település kezdőbetűjére utal. A következő község Tiszakóród, ahol megnézhetjük, ahogy a Túr a Tiszába ömlik a Nagybukónál. Szatmárcseke a következő állomás, amely titokzatos, csónak alakú fejfáiról nevezetes. A temető közepén, egy kis dombon a Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek a síremlékénél tehetjük tiszteletünket. Hangulatos, szatmári tájon, alma- és szilvaligetek között tekerve érjük el túránk egyik legérdekesebb pontját, Túristvándi települését, amelynek kiemelt látnivalója a gyönyörű, fából készült vízimalom, amelynek három alulcsapós vízikereke egész Közép-Európában ritkaságszámba megy. A műemlék épületben ma már malomtörténeti múzeum működik. Túristvándiból keleti irányban, az Öreg-Túr folyását követve gurulhatunk vissza túránk kiindulópontjához, Kölcsére.

Könnyed tekerés Tata és környékén

Az ország legkedveltebb útvonalát élvezhetjük, ha ezt a környéket választjuk, hiszen 2020-ban a Tatabánya és Tata között vezető szakasz nyerte az Év Kerékpárútja díjat. Ha nekivágunk a tekerésnek, jó, ha tudjuk, a Rákóczi Ferenc úti körforgalomnál csatlakozhatunk az Által-ér völgy jó minőségű, az autóforgalomtól teljes hosszában elválasztott kerékpárútra. Pár kilométer múlva Vértesszőlősre érünk, ahol érdemes ismeretséget kötnünk Samuval, a heidelbergi típusú előemberrel. Továbbtekerve a festői Öreg-tóhoz jutunk, amelynek partján haladva a hét évszázados várat is megcsodálhatjuk. A városon áthaladva elgurulunk a kalandos élményt kínáló Fényes ösvény tanösvényig. A kerékpárutat követve 8 kilométernyi lenyűgöző tájon haladva érjük el Dunaalmást, és vele együtt a Duna vonalát követő EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárútvonalat. Dunaalmáson érdemes megnézni a Lilla-forrást, majd kis pihenő után tekerhetünk vissza, esetleg vonatra is szállhatunk.

hellovidek

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...