16 C
Budapest
2024. május. 22. szerda
HomeFőhírekKülföldVízhiány fenyegeti a világot: Van egy ország, ahol máris korlátozhatják a vízfogyasztást

Vízhiány fenyegeti a világot: Van egy ország, ahol máris korlátozhatják a vízfogyasztást

Fél évezredes történetében első ízben korlátozni kényszerülhetnek a vízfogyasztást a 5,6 millió lakosú chilei fővárosban a rekordhosszúságú, 13. éve óta tartó szárazság miatt.

– jelentette be hétfőn a Santiagót és az elővárosait magába foglaló régió kormányzója, Claudio Orrego.

A hatóságok négyfokozatú vízkorlátozási tervet dolgoztak ki, amelynek egy enyhébb szakaszában csökkentik a nyomást a vezetékekben, a legsúlyosabb fázisában azonban rotációs alapon akár 24 órára is elzárhatják a csapot mintegy 1,7-1,7 millió ember számára. Az aszály elhúzódása miatt erősen leapadt a főváros vizének többségét szolgáltató Maipo és Mapocho folyók szintje. A tervek szerint a folyók vízszintjének alakulásától függően döntenek arról, hogy 12-, hat- vagy négynaponta rendelnek-e el korlátozásokat. Mindegyik esetben más-más városrészben csökkentik a vízellátást.

A kormány becslése szerint az elmúlt 30 évben 10-37 százalékkal csökkent a rendelkezésre álló víz mennyisége Chilében, és 2060-ig további 50 százalékos csökkenés mehet végbe az ország északi és középső részén.

 „Ez az első eset a történelemben, hogy Santiago vízkorlátozási tervet készített a klímaváltozás súlyossága miatt. Fontos megérteni, hogy a klímaváltozás velünk marad, és nemcsak globális, hanem lokális is” – hangoztatta a kormányzó.

A korlátozások alól mentesülnek a belváros egyes részei, illetve azok a területek, ahol fúrt kutakból vagy egyéb módon oldják meg a vízellátást.

borsonline

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work