16 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

Vízhiány fenyegeti a világot: Van egy ország, ahol máris korlátozhatják a vízfogyasztást

Dátum:

Megosztás:

Fél évezredes történetében első ízben korlátozni kényszerülhetnek a vízfogyasztást a 5,6 millió lakosú chilei fővárosban a rekordhosszúságú, 13. éve óta tartó szárazság miatt.

– jelentette be hétfőn a Santiagót és az elővárosait magába foglaló régió kormányzója, Claudio Orrego.

A hatóságok négyfokozatú vízkorlátozási tervet dolgoztak ki, amelynek egy enyhébb szakaszában csökkentik a nyomást a vezetékekben, a legsúlyosabb fázisában azonban rotációs alapon akár 24 órára is elzárhatják a csapot mintegy 1,7-1,7 millió ember számára. Az aszály elhúzódása miatt erősen leapadt a főváros vizének többségét szolgáltató Maipo és Mapocho folyók szintje. A tervek szerint a folyók vízszintjének alakulásától függően döntenek arról, hogy 12-, hat- vagy négynaponta rendelnek-e el korlátozásokat. Mindegyik esetben más-más városrészben csökkentik a vízellátást.

A kormány becslése szerint az elmúlt 30 évben 10-37 százalékkal csökkent a rendelkezésre álló víz mennyisége Chilében, és 2060-ig további 50 százalékos csökkenés mehet végbe az ország északi és középső részén.

 “Ez az első eset a történelemben, hogy Santiago vízkorlátozási tervet készített a klímaváltozás súlyossága miatt. Fontos megérteni, hogy a klímaváltozás velünk marad, és nemcsak globális, hanem lokális is” – hangoztatta a kormányzó.

A korlátozások alól mentesülnek a belváros egyes részei, illetve azok a területek, ahol fúrt kutakból vagy egyéb módon oldják meg a vízellátást.

borsonline

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Nemzeti gyásznap – Ma az aradi vértanúkra emlékeztünk

Országszerte és a határon túl is megemlékezéseket tartanak ma az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulója, október 6. alkalmából. A...

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó (3.)

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Fogamzásgátló tablettákról röviden

A napokban egy kétgyermekes barátnőm hozzám fordult segítségért, mivel ismét szeretne visszatérni a fogamzásgátló szedéséhez. Sok-sok év után bizonytalan...

Elnöki pozíciót dédelget a mélykeresztény Tóth Gabi?

Az Idea Intézet felmérést végzett Tóth Gabiról. A kutatásban lényegében arra voltak kíváncsiak, hogy miért éreznek oly sokan ellenszenved...