1.7 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Vitray Tamás 90 éves, nem a nyugdíjasok visszafogott életét éli: „Csinálni jobb, mint nézni”.. – Isten éltesse!

Dátum:

Megosztás:

Szinte hihetetlen: kilencven esztendős a riporter! Vitray Tamás, aki túlzás nélkül állítható – családtag volt generációk számára.

A hangja, a tudása, a felkészültsége megannyi sport-és kulturális műsorban szórakoztatta vagy épp gondolkodtatta el a nézőket. A Kossuth-díjas, kiváló művész, a Magyar Televízió örökös tagja szerencsére jól van. Sőt, a mai napig dolgozik.

Volt egy rövid időszak, amikor díszletmunkásként alkalmazták a Magyar Néphadsereg Színházában. Ám az álmok útján csak úgy léphet tovább az ember, ha tanul, és Vitray Tamás is ezt tette, az Idegen Nyelvek Főiskolájára vették fel angol-sajtó szakra, hogy onnan már csak egy lépés legyen a mennyország. Ami pedig a Magyar Televízió volt.

Erről Te sem maradhatsz le!

– Szerencsém volt, mert tulajdonképpen az angol tudásom miatt kértek fel először egy interjú elkészítésére – mesélte a Vasárnapi Blikknek. Ez 1958 augusztusában történt, sámlin állva beszélgethettem egy világhírű, kétméteres amerikai atlétával, Rafer Johnsonnal. Ha most azt kérdezi tőlem valaki, teljes volt-e a pályafutásom, és van-e bennem bármiféle hiányérzet, akkor azt mondom: így volt jó minden.

A Magyar Televízió archívumában négyezerműsora van regisztrálva /Fotó: Fortepan/Szalay BélaA Magyar Televízió archívumában négyezerműsora van regisztrálva /Fotó: Fortepan/Szalay Béla

A november 5-én 90. születésnapját ünneplő Vitray Tamás nem a nyugdíjasok visszafogott, kényelmes életét éli. A televíziózástól nem búcsúzott, ami az MTV-t illeti, ott sem búcsúztatták.

– Még ma is aktív vagyok, – árulta el. – Dokumentum filmesekkel dolgozom és ezt a munkát nagyon élvezem. Ami engem illet, az én úgymond hivatalos búcsúm 2004-es athéni olimpián megtörtént. Az utolsó ottani kajak-kenu női páros döntőt a Kovács Kati-Janics Natasa páros nyerte. Amikor célba érkeztek, az élő adásban, miután a két hölgyet megünnepeltem, ezt mondtam: kedves nézőink, én is elköszönök Önöktől… Valamennyiüknek minden jót kívánok.” Ez volt az utolsó közvetítésem az MTV-ben. A folytatásban mégiscsak mikrofon mögé ültem az Eurosport és a Digi csatornáján.

Erről Te sem maradhatsz le!

Kilencven év, megszámlálhatatlan felejthetetlen pillanat. Benne több, mint 4000 műsor, amelyben Vitray Tamás hangja, vagy épp az egyénisége szórakoztat, tájékoztat. Kérdezné az ember tőle, van-e kedvenc pillanat, olyan közvetítés vagy műsor, amely a leginkább hatott rá. Lehetetlen erre válaszolni. Könyvek tucatjai szólnak és szólhatnának Vitray Tamás visszaemlékezéseiről.

Számos felejthetetlen közvetítés fűződik a nevéhez /Fotó: Ringier archívSzámos felejthetetlen közvetítés fűződik a nevéhez /Fotó: Ringier archív

– Nem lehet kiemelni egyetlen emléket sem a többi közül – magyarázta Vitray. – Csak ülök és mesélek, ahogy egykoron abban a tévéműsorban. És mesélek mondjuk az 1962-es chilei világbajnokságról, amelyet még itthonról közvetítettem. A csehszlovákok ellen 1-0-ra elveszített sorsdöntő meccset például, amikor nem adták meg Tichy szabályos gólját, 1-0-ra kaptunk ki és kiestünk. De ott volt a másik véglet: négy évvel később Angliában már végig ott voltam a helyszínen a világbajnokságon.

Különleges emlék a magyar–brazil, s nemcsak azért, mert világraszóló 3-1-es győzelmet arattunk. A Magyar Televízió ’66 karácsonyán újra levetítette a mérkőzést, amelynek felvételét az NDK-ból kapta meg. Mi nem tudtuk még felvenni akkor. S nekem utólag kellett közvetítenem a néma képet, – amihez még az atmoszféra zaja sem segített, teljesen „süket” volt. Keserves emlék….

Antal Imrével (jobbra) az olasz színésznőt, Gina Lollobrigidát még meg is táncoltatták egy szilveszteri műsorban /Fotó: Fortepan/Szalay ZoltánAntal Imrével (jobbra) az olasz színésznőt, Gina Lollobrigidát még meg is táncoltatták egy szilveszteri műsorban /Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Erről Te sem maradhatsz le!

Vitray Tamás nemcsak olimpiák, világbajnokságok, emlékezetes sportesemények közvetítésével vált legendává. A Magyar Televízió megszámlálhatatlan szórakoztató műsorában is szerepelt. Ha a helyzet úgy hozta, táncolt Gina Lollobrigidával szilveszteri műsorban, riporter és showman volt egy személyben. Összesen 21 téli és nyári olimpiáról közvetített, s a Magyar Televízió archívumában nagyjából 4000 műsora van regisztrálva, 46 magyar olimpiai arany kommentátora volt. De megérte az 1986-os mexikói futball-vb nagy traumáját, a szovjetek elleni 0-6-ot is.

– Alapjában nem vagyok kimondottan optimista alkat, de Mexikó előtt, a kiválóan szerepló Mezey György-féle együttest négy közé vártam – tette hozzá. Persze figyeli a mostaniakat is. – Sokallom a külföldieket. Tudom, hogy igazi klasszist, anyagiak híján nem tudunk megszerezni, akik pedig elérhetőek, nem jobbak annyival, hogy ne lehetne kinevelni és odaengedni a mi gyerekeinket is.

Egerszegi Krisztina úszóhoz örömteli szakmai és emberi kapcsolat is fűzi /Fotó: Getty ImagesEgerszegi Krisztina úszóhoz örömteli szakmai és emberi kapcsolat is fűzi /Fotó: Getty Images

Rengeteg élménnyel gazdagodott, így amikor arról kérdeztük, őriz-e pályafutásáról különleges emléket, bizony nem is volt egyszerű válaszolnia.

– Néhány írást, levelet őrzök, az egyik különösen becses számomra – árulta el. – Egerszegi Krisztinától kaptam, miután a perthi úszó-világbajnokságról lemaradtam, mert kificamítottam a bokám az utazás reggelén. Hazaérkezése után levélben jobbulást kívánt, és azt írta: hiányoztam, mellé pedig egy nemzeti színű szalagdarabkát csatolt.

Erről Te sem maradhatsz le!

Szép kort megélt, ilyenkor, születésnap idején még aktuálisabb a kérdést feltenni az ünnepeltnek: hogy van?

– Köszönöm, jól vagyok. Évek óta egyedül élek, de soha nem vagyok magányos, mert a két fiam és az öt unokám rendszeresen itt van velem vagy körülöttem – válaszolta.

Kossuth-díjjal jutalmazták

Vitray Tamás 1932. november 5-én született, több mint hat évtizedes pályafutása során elismerések, kitüntetések sokaságát érdemelte ki, többek között Kossuth-díjjal is jutalmazták. Több könyve megjelent, szerepelt filmekben, népszerű vetélkedőkben, dokumentumműsorokban. Tanár volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Magyar Televízió örökös tagja.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...