11.2 C
Budapest
2024. február. 28. szerda

Vita az infációról, a háborúról és az akkumulátorgyárakról – reakciók a miniszterelnök felszólalására

Dátum:

Megosztás:

Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalására az ellenzéki pártok is reagáltak, majd a kormányfőt a viszonválasz joga illette meg, volt, ami miatt elismerte Gyurcsány Ferencet.

Orbán Viktor idénynyitó parlamenti beszédére a frakciók 8-8 percben válaszolhattak hétfőn.

Lukács László György (Jobbik) szerint a napelemes bejelentéseknél mindig aggódhatnak a tulajdonosok, mert minden nap változik a szabályozás.

Követelte, hogy a gázszámlák ügyében a kormány tegyen rendet, kommunista stílusúnak nevezte az ársapkákat, az inflációnak beadott injekció kapcsán pedig felvetette a kuruzslás vádját. Szerinte azok fizették a legmagasabb élelmiszerárakat az elmúlt időszakban, akik az oroszok oldalára álltak.

„Az emberek mondhatják, hogy önök miatt élünk rosszabbul” – mondta.

Szerinte nem csak békére, igazságos békére van szükség.

A magyar határ biztonságával kapcsolatban önálló határőrség felállítására tett javaslatot.

Figyelmeztetett, a kormány novembertől be fog engedni 500 ezer ázsiai munkást, „migránsmunkásokra” márpedig nincs szükség, nem tehetik tönkre a társadalom szövetét azzal, hogy „az akkugyárakhoz már jönnek a kínaiak”. „Nem vehetik el 500 ezer magyar ember munkáját.”

Ungár Péter (LMP) szerint Magyarország nem lehet klímabajnok, mivel 2013-tól a Covidig folyamatosan nőtt a szén-dioxid-kibocsátás mértéke, és most adja el a kormány a vizet Németországnak és Kínának.

Egyetért abban a kormánnyal, hogy béke kell, mégis az az állítása, hogy „Oroszországnak el kell veszítenie a háborút”, ha nem, akkor Magyarország határára érkezik az orosz birodalom, ami ellenkezik a magyar érdekekkel.

Szerinte megengedhetetlen, hogy Magyarország tönkretegye a V4-ek egységét.

Ugyanígy ellenzi azt is, hogy blokkolja a kormány a svéd NATO-csatlakozást, e mentén azt tudakolta, hogy a finnek csatlakozását miért blokkolták az utolsó pillanatig.

Úgy fogalmazott, nem kell szeretni a NATO-t és az EU-t sem, de felvetette, hogy helyes-e aszerint választani a szimpátiában, hogy egy adott országban milyen színű kormány van.

„Teremtsük meg a nemzeti konszenzust!” – mondta végül.

Dúró Dóra (Mi Hazánk) a „világkormányzás” ellen emelt szót a WHO ellenzése mentén, amely szervezet nem írhat felül nemzetállami egészségügyi intézkedéseket. Etióp terroristának nevezte a WHO elnökét, követelte, hogy ne kapjanak ellenőrzési jogokat a magyar egészségbiztosítási rendszer felett. Közölte, ebben az ügyben a Mi Hazánk már aláírásokat is gyűjt, már több tízezer össze is jött, állítása szerint.

Követelte továbbá a készpénzhasználat Alaptörvényben rögzített jogát.

Szónoklata végén szót emelt a demográfiai fordulatért, figyelmeztetett, a fiatal felnőtteknek ma már a többsége gyermektelen. „A csok helyett hónapok óta nem tudnak megszülni semmit, kapkodnak” – mondta. Kiemelte, 2022-ben akkora népességcsökkenés (90 ezer fő) volt Magyarországon, aminél nagyobb csak 1956-ban.

Kiállt a „lakosságcsere” ellen, ez alatt azt értette, hogy sok magyar elhagyja az országot, akik helyett vendégmunkások jönnek.

Tóth Bertalan (MSZP) szerint Orbán Viktor beszéde „panasznapnak” tűnt, annak a felsorolása, hogy „kik is bántják kis hazánkat”.

„Suttyóságnak” nevezte, hogy a kormány mellett olyan személyiségek állnak ki, mint Kelemen Anna, aki Szijjártó Péter „tökösségéről” beszélt a közelmúltban, és azt is, hogy Orbán Viktor szerint a „kétharmad áll, mint a cövek”.

Felidézte, hogy a múlt heti Közgazdász-vándorgyűlésen egymásnak esett a jegybankelnök és a pénzügyi tárca vezetője, e polémiába pedig beszállt a Fidesz frakcióvezetője és a gazdaságfejlesztési miniszter is. „Az inflációt nem a vasorrú bába okozta, hanem a Fidesz” – jegyezte meg.

Kritizálta az atlétikai vb bekerülési költségét, miközben Pécsett két tanuszoda két éve nem tud kinyitni. A megoldás szerint az uniós pénzek hazahozatala lenne. Vendégmunkásokat pedig csak ott tart megengedhetőnek alkalmazni, ahol van kollektív szerződés.

Végül radikális pedagógusbér-emelést követelt.

Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint Orbán Viktor volt épp, aki „Jawohl!”-ozott a németeknek, amikor a német autóipar idetelepült.

Ő is az inflációs mértékre mutatott, szintén kiemelve, hogy belső ellentét van a kormányoldalon belül, illetve a miniszterek, a frakcióvezető és a jegybankelnök között.

„A világ negyedik legsérülékenyebb országa vagyunk, ez nem egy olyan jó eredmény” – hangoztatta.

Várja a cáfolatot a több tízezer Fülöp-szigeteki vendégmunkással kapcsolatban.

A kormányzást „Mekk mester-kormányzásnak” nevezte, „durvább szóval élve hazaárulásnak”.

Szerinte nem lehet magyar érdek, hogy a klímaváltozás közepette elfogy a magyar ivóvíz az akkumulátorgyárak javára, az akkumulátorgyárak pedig a rákosista vas és acél országára emlékeztetik, miközben „ezekre a gyárakra nincs vizünk és termőföldünk”.

Gelencsér Ferenc (Momentum) arról elmélkedett, hogy „a propaganda” még arról sem tud igazat mondani, hogy nyaral-e a miniszterelnök.

Arról is beszélt, hogy Varga Mihály kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedésekre készül, ez magyarul szerinte megszorítást jelent, „fejőstehénnek nézik a magyarokat” – mondta.

Ezt követően néhány példával illusztrálta, „hogy élnek a magyarok”, az Allee piacán a feleségéhez például odalépett egy férfi, hogy 2000 forintért eladja neki a borotváját.

Várja a miniszterelnök kemény tiltakozását az orosz tankönyv ügyében, amelyben az szerepel, hogy az 1956-os forradalmat fasiszták robbantották ki.

Szerinte az e-autókhoz nem akkumulátorral kellene hozzájárulnia a magyaroknak, hanem szoftverekkel, zöld irodákban.

Idézte a Fidesz 2006-os kampányszlogenjét: „Rosszabbul élünk, mint négy éve.” A megoldás szerinte a munkaalapú helyett emberközpontú gazdaság lenne.

Gyurcsány Ferenc (DK) Orbán Viktor „háborújáról” beszélt Brüsszel, illetve az egyes országok ellen. Rosszallását fejezte ki amiatt, hogy a kormány kutatóközpontok helyett akkumulátorgyárakat épít.

„De legalább jobban élünk? Ellenkezőleg. A magyar forint értéke rohamosan zuhan. A két évvel ezelőtti 100 forint alig ér ma 70-et. A keresetek nem növelik az orbáni inflációt” – fejtegette.

Szerinte „szociáldemokrata kormány kell, Dobrev Klára kormánya kell”.

Kritizálta a kormányt amiatt, hogy a milliárdosok zsebét tömi, az ország pedig a hatalmaskodóké, nem a legkisebbeké. „Az életet választjuk, nem önöket” – mondta még.

Kormánypártok

Simicskó István (KDNP) megköszönte Orbán Viktor jelentését, egyetértett azzal, hogy az atlétikai vb rendezése sikeres volt, megmutatta, hogy a magyarok szeretik a sportot. Szerinte a keleti nyitással nőtt Magyarország mozgástere. Ellenezte, hogy Európa az önfeladás útját járja, ami a keresztény értékeket illeti. Támogatja a párt a kormányfőt abban is, hogy keményen álljon ki Brüsszel migránsgettókkal kapcsolatos nyomása ellen. Arra biztatja a kormányt, hogy a családtámogatások rendszerét továbbra is prioritásként kezelje, kérte, hogy ősszel jelentsék be a csok+ programot.

Kocsis Máté (Fidesz) először az ellenzéki felszólalásokra reagált. Gelencsér Ferenctől azt kérte, ha a chatGPT-vel íratja a felszólalását, ne izguljon közben, értse meg, ami le van írva. Kritizálta továbbá a Jobbik és a Párbeszéd felszólalóját, Szabó Tímeáról nem gondolta, hogy a hazaáruló szót ki fogja ejteni. Felfogásában az a hazaárulás, amikor valaki külföldi pénzből kritizálja a magyar kormányt. Szerinte Gyurcsány Ferenc nem az uniós pénzeket hozná haza, hanem különböző magyar cégeket vinne.

A szónoklatok után Orbán Viktor viszonválasza következett.

„Gyurcsány Ferenc felszólalásában imponált, hogy valaki így bízik a feleségében, és kiáll mellette. Sok sikert kívánok” – mondta, majd leszögezte, nem háborúzik senki ellen. Hozzátette, Magyarország nem kér újabb Gyurcsány-korszakot, akárhogy is hívják.

Nyomatékosította, 2010-ben kettő interkonnektora volt Magyarországnak, a háború kitörésekor pedig hat.

Az ársapkák szerinte nem kommunisták, számos ország alkalmaz ilyet, például Franciaország is.

Szerinte gyermekded elképzelés, hogy béketervvel kell előállni, mert nem ez a sorrend. Első a tűzszünet, utána kell tér és idő beszélni a továbbiakról.

A vendégmunkásokkal kapcsolatban leszögezte, hogy csak annyi jöhet be, ahány szabad munkahely van Magyarországon. „A magyar munkahelyek elsősorban a magyarokat illetik meg” – fejtegette.

Szerinte nem lehet egyetérteni értékalapon az EU mostani alapvetéseivel sem a háború, sem a gender, sem a migráció kérdésében.

A háború vége szerinte erő kérdése, de azt szamárságnak minősítette, hogy Oroszországnak és Magyarországnak közös határa legyen a jövőben, „a NATO sokkal erősebb ennél”.

Orbán Viktor kijelentette, érdektelen, hogy svéd filmekben mi van, a történetből az viszont érdekes, hogy mit tanítanak Magyarországról a svéd gyerekeknek. Azt is, hogy semmi nem sürgeti Magyarországot a svéd NATO-csatlakozás támogatására.

Megígérte, nem lesz olyan pillanatat, hogy nem lesz érvényben városra vonatkozó csok.

Megígérte azt is, hogy a nyugdíjasok novemberben megkapják a kompenzált pénzüket.

Kérte az ellenzéket, hogy harcoljanak Brüsszelben legalább azokért a pénzekért, amelyekt a tanárok fizetésemelésére kellene folyósítani itthon.

Leszögezte, Magyarországon nem lehet nagyobb állami támogatást adni egy cégnek, mint amekkora bevételt remél a befektetés megtérülésekor.

Nyomatékosította, Magyarország ma nem szenved vízhiányban, a Duna 5 másodperc alatt több vizet hoz, mint amennyi egy gyár éves szükséglete, Magyarországról pedig több víz távozik, mint amennyi bejön, ezért van mit „felfogni”.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este Sandra Bullock egyik utolsó filmjét vetítjük, a 2021-ben bemutatott megható drámát – Megbocsáthatatlan – videó

Teljes film magyarul: Megbocsáthatatlan Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of charge! Thank you for...

Messi hatalmas botrányt okozott azzal, hogy nem lépett pályára sérülten – videó

Ez a legjobban a kínai focirajongóknak fájt! Videó Hirmagazin.eu

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert megoperálták, az operáció sikerült – videó

A rehabilitáció időszakában a parlamentben és a kormányüléseken Panyi Miklós államtitkár és miniszterhelyettes látja el a feladatait. Rövid közleményt...