12.5 C
Budapest
2022. szeptember. 29. csütörtök

Visszaküldi a diplomata-útlevelét Szájer József – Nem védi a mentesség, szabad az út a belga ügyészség nyomozói előtt

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Addig nem folyhat le a belga büntetőeljárás kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt, amíg Szájer József politikai vagy diplomáciai mentességet élvez.

A magyar Külügyminisztérium sokáig nem árulta el, hogy lemondása után megtarthatta-e diplomata útlevelét Szájer József / Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Meddig tarthatta meg a diplomata útlevelét Szájer József? / Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az európai parlamentből távozó politikus úgy döntött, megválik diplomata-útlevelétől.

Január másodikától nem európai parlamenti képviselő többé Szájer József. A hosszú karrier után végül dicstelenül távozó politikus kiürítette az irodáit, leadta a kulcsait, az igazolványát, szavazókártyáját és a számítógépeit, de közvetlen kollégái nem árulták el, személyesen tette-e. Miután botránya tavaly december elsején kiderült, Szájer nem vett részt a parlament munkájában, még olyan, számára kedves előterjesztést sem prezentált az ülésteremben, amelyen korábban heteken, hónapokon át dolgozott.

Teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, nem észlelték sem Brüsszelben, sem Strasbourgban, sem Sopronban vagy Budapesten.

Ebben a brüsszeli lakásban zajlott az orgia november 27-én, amikor Szájer József lebukott / Fotó:  Marc BaertEbben a brüsszeli lakásban zajlott az orgia november 27-én, amikor Szájer József lebukott / Fotó: Marc Baert

A fideszes képviselő azután mondott le mandátumáról, hogy véres kézzel, droggal a táskájában menekült a rendőrök elől az ereszcsatornán, amikor rajtakapták, hogy a szigorú koronavírus elleni rendelkezéseket megsértve huszonötödmagával részt vett egy brüsszeli melegorgián.

Bár a lemondásakor Szájer még arra hivatkozott, hogy „a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést” jelentett számára, végső soron elmondhatjuk, hogy kihágásainak politikai felelősségét így vagy úgy, de levonta. Most, hogy a parlamenti mandátuma megszűnt, a büntetőjogi felelősség kérdése is előtérbe kerülhet, hiszen Szájert nem védi tovább a parlamenti képviselői mentelmi joga.

Márpedig a kábítószerrel való visszaélés miatt 3 és 5 év közötti szabadságvesztést, illetve 8 ezertől 800 ezer euróig terjedő pénzbüntetést is kiróhat rá a belga bíróság.

– A büntetőeljárást egészen addig nem lehet lefolytatni, amíg a diplomáciai vagy a parlamenti mentelmi jog meg nem szűnik – írta korábban a belga ügyészség. Ám mint európai parlamenti képviselő, Szájer József magyar diplomáciai útlevéllel is rendelkezik. A magyar külügyminisztérium sokáig nem árulta el, hogy brüsszeli mandátuma lejárta után bevonja-e Szájer okafogyottá vált diplomáciai útlevelét. A Blikk tegnap egy hónap alatt harmadszor tette fel a kérdést, mire megérkezett válasz:

– Szájer József képviselő úr jelezte, hogy visszaküldi a diplomata útlevelét – közölte a Külügyminisztérium. Arról nem írtak, hogy ez mikor történik meg, de a válasz alapján feltehetően a közeljövőben.

A lapunk által megkérdezett szakértő szerint ha Szájer megtartaná a speciális útlevelét, a belga ügyészség sem folytathatná le ellene a büntetőeljárást.

– A diplomata-útlevél egyet jelent a diplomáciai mentességgel. Amíg azt a küldő állam fel nem oldja, az illető érinthetetlen

– mondta az ügy kényessége miatt a neve elhallgatását kérő nemzetközi jogász.

Szájer jogosultsága a diplomata-útlevélre egyébként a képviselői megbízatása végével megszűnt.

A törvény szerint ekkortól csak „rendkívül indokolt esetben”, külügyminiszteri engedéllyel birtokolhatna ilyen okmányt.

Ilyen engedéllyel rendelkezik egyébként – a 2016-os Európa-bajnokságon mutatott játékának köszönhetően – a Debrecenben futballozó Dzsudzsák Balázs. A diplomata-útlevél birtokosa adó- és vízummentesen utazhat, elkerülheti a vámvizsgálatot, jogosult lehet a diplomata-rendszám használatára, és a nemzetközi jog alapján még a hazájában is diplomáciai mentességet élvez.

A belga ügyészség a nyomozás érdekeire hivatkozva tegnap nem kívánt további tájékoztatást adni Szájer József ügyében.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Idén nem szervez a Főváros karácsonyi vásárt

Szakított” az V. kerület és a főváros, pontosabban annak nonprofit cége, a Budapest Brand a Vörösmarty téri karácsonyi...

Georg Spöttle: Az orosz-amerikai állampolgárokat mentené ki az USA Oroszországból

Biztonsági riasztást adott ki az USA moszkvai nagykövetsége és Oroszország azonnali elhagyására szólította fel az amerikaiakat. A figyelmeztetés...

Orbán Viktor munkája nem volt hiábavaló! .. Jelzésértékű, hogy az EP-ben az európai reneszánszban reménykedő pártok határozottan kiálltak Magyarország mellett!

A támadásokról eleget hallottunk, eleget élvezkedett ezen a baloldali sajtó, arról azonban keveset beszélünk, hogy a vörös többségű...

2023. április 30-ig magánszemélyeket nem tehetnek ki önkormányzati bérlakásból!

Az MTI szerint Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát egyhangúan támogatta a testület.. A döntés értelmében a Fővárosi Önkormányzat vállalta a...