2.2 C
Budapest
2023. december. 2. szombat

Vírusos betegség pusztítja a kutyákat, nincs vakcina

Dátum:

Megosztás:

Gyors lefolyású, vírusos betegség pusztítja a kutyákat Szlovákiában. A veszettség tüneteit imitáló kór leginkább a vaddisznókkal kapcsolatba kerülő kutyákat veszélyezteti

– mondta a Nébih állategészségügyi és állatvédelmi igazgatója.

Hatásos vakcina nincs, ezért csak megelőzéssel óvhatjuk meg a házi kedvenceket.

Ezt a betegséget egy magyar mikrobiológusról nevezték el, az 1900-as évek elején Aujeszky Aladár volt az, aki elkülönítette a veszettségtől – mondta Márton Lázár, a Nébih állategészségügyi és állatvédelmi igazgatója. Hozzátette: az Aujeszky-betegség egy herpeszvírus által okozott kór, amely vírusos agyvelőgyulladást okoz.

A legfrissebb hírek itt!

A tünetei kutyák esetében különösen nagyon hasonlítanak a veszettség okozta tünetekhez, de tudni kell, hogy ez elsősorban a sertésfélék betegsége, tehát a házi sertésé és vaddisznóké.

A gazdasági jelentősége miatt számos ország mentesítési programot indított, hivatalosan is mentessé vált ettől a betegségtől Magyarország is. A vaddisznóállományban a vírus továbbra is jelen van, úgyhogy a legnagyobb veszélyben jelen pillanatban Magyarországon és Szlovákiában is a vaddisznókkal kapcsolatba kerülő kutyák vannak – hívta fel a figyelmet Márton Lázár.

Szerencsére az ember nem fogékony erre a betegségre. A kutyák esetében azonban, ahogy a híradásokban is közölték, egy nagyon gyors és szinte kivétel nélkül halálos, tipikusan idegrendszeri tünetekben megnyilvánuló betegség.

A világon kereskedelmi forgalomban nem terjedt el hatásos vakcina, tehát a kutyáinkat ilyen módon nem tudjuk megóvni a betegségtől. Annyit tehetünk, hogy sertéshúst és belsőséget, ideértve a vaddisznóhúst is, kizárólag alaposan megfőzve adunk enni a kutyáknak – mondta a Nébih állategészségügyi és állatvédelmi igazgatója.

A legfrissebb hírek itt!

A vírust ezzel inaktiválni tudjuk, a hangsúly a nyers belsőségeken és hústermékeken van, ezeket nem szabad a házi kedvenceinknek adni, illetőleg vadászkutyák esetében különös figyelmet kell fordítani, hogy a hajtások során közvetlenül ne kerüljenek kapcsolatba vaddisznókkal.

Nyitókép: Magyar vizsla bemutató. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Kapcsolódó hang

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...