28.6 C
Budapest
2022. augusztus. 13. szombat

Világviszonylatban is büszkék lehetünk a magyar Nobel-díjasokra

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Hagyományosan december 10-én adják át a Svéd Királyi Tudományos Akadémián a legnagyobb díjazással járó tudományos elismeréseket, a Nobel-díjakat.

Az 1901 óta – a két világháború éveit kivéve – szinte minden évben átadott elismerések közül eddig tíz magyar vehette át. Büszkék lehetünk arra is, hogy a népesség arányát tekintve Magyarország a 13. helyen áll a Nobel-díjasok rangsorában, olyan tudományos világhatalmakat megelőzve, mint Németország, az Egyesült Államok vagy Franciaország.

Alfred Nobel 1895-ben végrendeletében úgy rendelkezett, hogy mindig valamilyen konkrét teljesítményért, eredményért adható a Nobel-emlékérem (és az azzal járó pénzdíj), amit a díj odaítélői indoklásukban mindig leírnak. Nobel-díjat a jelölt csak életében kaphat, ezért a tudományos élet és az irodalom jelesei közül számos személy végül nem érhette meg, hogy jelöljék a díjra.

Ki kaphat Nobel-díjat?

A Nobel-békedíj az egyetlen, amit nem természetes személy is megkaphat: nem is egy példa volt arra, hogy szervezeteknek ítélték a békedíjat. A tudományok és az irodalom díjazottjai azonban csak magánszemélyek lehetnek.

A Nobel-díjakat mindig a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda, az egyetlen kivétel a Nobel-békedíj. Utóbbi ítélőbizottságának tagjait – Nobel végakarata szerint – a norvég parlament, a Storting választja a soraiból.

Az Egyesült Államokban élő és dolgozó Wigner Jenő (Eugene P. Wigner) professzort 1987-ben az ELTE díszdoktorává avatták. A képen Fülöp József, az egyetem korábbi rektora adja át a díszdoktori oklevelet a kiváló fizikusnak (Foto: Nemzeti Fotótár/Cser István)

Mennyi pénzzel jár a Nobel-díj?

Alfred Nobel vagyonának nagy részét, több mint 31 millió svéd koronát (mai értéken mintegy 1700 millió koronát) egy pénzügyi alapra hagyta. Végrendelete értelmében

a befektetés kamatait díjak formájában kell szétosztani azok között, akik az előző évben a legnagyobb hasznára váltak az emberiségnek”.

A Nobel-díjasok 2020-tól kezdve kereken 10 millió svéd koronát (körülbelül 347 millió forint) kapnak, esetenként megosztva.

Magyar és magyar származású díjazottak

Az ország méretéhez képest kiemelkedő szerepet játszottak a magyar vagy magyar származású tudósok a világ természettudományi fejlődésében. A magyar tudósok többsége azonban kivándorlóként, külföldön érte el világraszóló eredményeit.

Eddig tíz olyan kutató kapott Nobel-díjat, akiknek mindkét szülője magyar volt: Lénárd Fülöp (fizikai, 1905), Szent-Györgyi Albert (orvostudományi, 1937), Hevesy György (kémiai, 1943), Békésy György (orvostudományi, 1961), Wigner Jenő (fizikai, 1963), Gábor Dénes (fizikai, 1971), Harsányi János (közgazdasági, 1994), Oláh György (kémiai, 1994), Kertész Imre (irodalmi 2002) valamint Herskó Ferenc (kémiai, 2004).

Büszkék lehetünk arra is, hogy Magyarországnak – alig tízmilliós lakosságához képest – aránylag sok Nobel-díjasa van. A Nobel-díjasok számát a népesség arányában vizsgálva a kis karibi sziget, Saint-Lucia áll a legjobban, ahol mintegy 180 ezer lakosra két díjazott jut. Majd Luxemburg, Svájc, Svédország, Izland és Ausztria következik a rangsorban, míg

Magyarország a 13. helyet foglalja el olyan tudományos világhatalmakat megelőzve, mint Németország, az Egyesült Államok, Hollandia, Franciaország vagy Kanada.

Két magyar díjazott volt eddig, akik a díj odaítélésekor Magyarországon éltek, és innen utaztak ki a stockholmi átadási ceremóniára: Szent-Györgyi Albert és Kertész Imre. Szent-Györgyi professzor előbb Szegedre vitte az érmét, majd a világháború kezdetén a Magyar Nemzeti Múzeum megvásárolta tőle, a plakett a mai napig ott látható.

A C-vitamint felfedező tudós emberi nagyságát mutatja, hogy az éremért kapott összeget az 1939 novemberében kitört finn–szovjet háború finnországi szenvedőinek ajánlotta fel.

Szent-Györgyi Albert 1937-ben kapott orvosi Nobel-díjat a C-vitamin felfedezéséért (Fotó: Nemzeti Fotótár)

A legfiatalabb és legidősebb Nobel-díjas

Malála Júszafzai emberjogi aktivista a lányok tanuláshoz való jogáért folytatott küzdelméért részesült Nobel-díjban. A pakisztáni lány mindössze 17 éves volt 2014-ben, amikor átvehette a Nobel-békedíjat. A legidősebb díjazott a német származású, amerikai John B. Goodenough volt, aki 2019-ben, 97 éves korában kapott megosztva kémiai Nobel-díjat.

Az elmúlt 119 évben 57 alkalommal kapta női jelölt a legnagyobb tudományos elismerésnek számító díjat. A lengyel–francia Marie Curie (születési nevén Sklodowska) máig az egyetlen nő, akit kétszer is kitüntettek: 1903-ban fizikai, majd 1911-ben kémiai Nobel-díjat kapott.

Akik nem vehették át a Nobel-díjat

Az 1964-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Jean-Paul Sartre nem vette át a díjat, ugyanis következetesen visszautasított minden hivatalos kitüntetést. A vietnami Le Duc Tho – Henry Kissinger amerikai külügyminiszterrel együtt – 1973-ban Nobel-békedíjat kapott a vietnami háborút lezáró békeszerződés tető alá hozása miatt. Le Duc Tho azonban azt mondta, a népét ért hatalmas csapás után nincs abban a helyzetben, hogy elfogadja a békedíjat.

Áder János köztársasági elnök adta át a Magyar Szent István-rendet Kertész Imre Nobel-díjas írónak Budapesten, a Sándor-palotában 2014. augusztus 20-án (Fotó: Nemzeti Fotótár/MTI/Kovács Attila)

Négy díjazottat a politikai nyomás kényszerített a díj visszautasítására. Adolf Hitler az 1930-as években megtiltotta három német Nobel-díjas, Richard Kuhn, Adolf Butenandt és Gerhard Domagk számára a kitüntetés elfogadását. Később mindannyian megkapták a Nobel-oklevelet és az emlékérmet, de a pénzdíjat nem.

A kiváló orosz regényíró, Borisz Paszternak 1958-ban elfogadta az irodalmi Nobel-díjat, de a szovjet kommunista hatóságok nem engedték ki a stockholmi díjátadó ünnepségre. Durva lejáratókampány indult ellene a Szovjetunióban, műveit szemétnek, az írót árulónak titulálták. A propaganda belső emigránsnak nevezte, és azt üzente az írónak, jobb lenne, ha valódi emigráns válna belőle. Válaszút elé állították: vagy lemond a díjról, vagy száműzik hazájából. Paszternak az előbbit választotta.

hirado

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Zelenszkij az orosz turisták kitiltását kérte az EU-ból.., de mennyire hiányoznak az oroszok a magyar turizmusból?

Már a háború előtt sem voltak könnyű helyzetben a vendéglátósok, ám idén 30 százalékot drágult a szállodák fenntartása,...

Az egész ország az inárcsi anyukát kereste, a Facebook-on is keresőcsapatokat hoztak létre, aztán váratlan fordulat történt..

Az egész országot megrázta a 49 éves inárcsi édesanya eltűnése. Az asszonyt augusztus elseje óta keresi a rendőrség. Bozsik...

Megrázó képek érkeztek a montenegrói lövöldözésről: 11 embert mészárolt le egy ámokfutó, köztük 4 gyermeket – fotók (18+)

Legalább 11 emberrel, köztük négy gyermekkel végzett egy 34 éves férfi a montenegrói Cetinjében. Most előkerültek a megrázó...

Titoktartásra kérte Hosszú Katinka a násznépet

A szerelmesek számára fontos a magánélet, épp ezért komoly dolgot kérnek az esküvőre meghívottaktól. Mint az már többször megírtuk, Hosszú...
facebook