21.9 C
Budapest
2023. szeptember. 25. hétfő

Világsztár hegedűművész Budapesten péntek este

Dátum:

Megosztás:

Egy varázslatos nyitókoncert, Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, melyet anno Budapest 50. évfordulójára írt, Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész a Nemzeti Filharmonikusokkal, Caramel és 150 fős gyerekkórus a színpadon, kiállítás a Víztorony-kilátóban, egy sokszínű évad a főváros zöld szívében.

A Margitszigeti Színház így ünnepli idén a szemtelenül fiatal, 150 éves várost, Budapestet.

A Margitszigeti Színház ismét egy világsztárral, Daniel Lozakovich hegedűművésszel nyitja meg a júniust. A hagyományosan megrendezett klasszikus zenei nyitókoncert hazánk legrangosabb szimfonikus együttesével, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral évről-évre elvarázsolja a közönséget. Az előadás nyitásaként Caramel egy 150 főből álló gyermekkórussal adja elő Budapestről írt, 1873 című szerzeményét. A lélekemelő dal egy Budapesthez szóló szerelmeslevélként is értelmezhető.

vilagsztar hegedumuvesz budapesten pentek este 721 819x1024
Vilagsztar hegedumuvesz budapesten pentek este. Kép forrása: Margitszigeti Színház

A világ legnagyobb színpadain fellépő, méltán világhírű zenész, Daniel Lozakovich, elmélyült, kiegyensúlyozott, mindenfajta túlzástól mentes játékát hallva, hogy valami földöntúli csodában van részünk. Hegedűjátéka teszi majd igazán különlegessé az estét, ahol olyan művek hangzanak majd el, mint Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, Camille Saint Saëns: III., h-moll hegedűversenye és Csajkovszkij V. szimfóniája.

Budapest a világ egyik legszebb fekvésű fővárosa, melyre mi, magyarok igazán büszkék lehetünk. Buda és Pest évszázadok óta élt egymás szomszédságában, mégis az egyesítésük adta meg azt a lendületet, amely azután oly sok fantasztikus épületet eredményezett a Duna két partján. Messzire nyúló előzmények után a városok összevonásáról az Országgyűlés 1872. végén hozott törvényt, melyet az uralkodó, I. Ferenc József 1872. december 22-én szentesített, és másnap ki is hirdették.

Egyesülnek a nagy múltú kulturális központok

Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget külön-külön is nagy múltú kulturális központok voltak. Most azokat az őseinket is ünnepeljük, akik felismerték, hogy ez a vidék, milyen tökéletes találkozási pont, mennyi lehetőség rejlik benne. Ünnepeljük mindazt az elszántságot, kreativitást, a jövőbe vetett hitet, amivel minden nehézség ellenére kitartottak együttműködtek egymással, és fejlesztették ezeket a területeket, hogy nekünk, utódoknak ez továbbra is vonzó hely maradjon.  Ennek a szándéknak a hidak a szimbólumai, amik egyszersmind meggyorsították, világossá tették azt, hogy az egyesítéssel új dimenziókat lehet nyitni a város életében.

vilagsztar hegedumuvesz budapesten pentek este 722 (1)
Vilagsztar hegedumuvesz budapesten pentek este. Kép forrása: Margitszigeti Színház

Kulturális virágzás

Az 1873-as esemény az új városnak soha nem látott kulturális, és gazdasági virágzást hozott. Budapest a kultúrák és népek találkozó helye, akik egy egyedi szépségű várost hoztak létre. Az emberek a legnagyobb krízisek idején is megőrizték kreativitásukat és időt álló értékeket hoztak létre. Az évforduló ünneplésének méltó színhelye a Margitsziget. A történelmi, titkokkal teli kert a legromantikusabb, a művészeknek folyamatos ihletet adó helyek egyike, a városnak levegőt adó tüdeje. A 85 éve működő Margitszigeti Szabadtéri Színpad a hazai és nemzetközi művészek találkozóhelye, ablak a világra. A tradíció és az innováció műhelye. Egy hely, amiben minden generáció az örömét leli.

Forrás1

Forrás2

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hatalmas tömeg gyűlt össze a Puskás Aréna Szoborparkban, hogy egy felejthetetlen koncerten vehessen részt.

Nem csalás, nem ámítás, idén immár ötödik alkalommal rendezte meg a Szerencsejáték Zrt. nagyszabású és ingyenes eseményét, a...

A kutatók kiderítették, meg kell-e mosni a rizst főzés előtt

A rizs Ázsiában és Afrikában több milliárd ember számára alapvető élelmiszer. A világ számos ikonikus ételének összetevője. Univerzális vonzereje...

Meghalt egy kislány – videó

Felfoghatatlan tragédia: magára rántotta a tévét és meghalt egy kislány Videó Magára rántotta a tévét, meghalt egy másfél éves kislány...

Földet ért a különleges minta a világűrből – videó

Földet ért vasárnap Utah állam területén az OSIRIS-Rex amerikai űrszonda által begyűjtött aszteroidaminta. A NASA amerikai űrkutatási hivatal élő...