22.8 C
Budapest
2022. július. 3. vasárnap

Világszenzáció: megvan az első fénykép a Tejútrendszer fekete lyukáról

Dátum:

Megosztás:

A vliág számos helyén, de egy időben mutatták be a csillagászok az első felvételt a Tejútrendszer középpontjában található szupernagy tömegű fekete lyukról. Igencsak nehéz volt lefotózni, több okból kifolyólag is.

Az Eseményhorizont Távcső (a világ nyolc összehangolt rádiótávcsöveinek együttese) segítségével, öt év leforgása alatt sikerült fényképet készíteni a Tejútrendszer magjáról

írta meg a hvg.hu.

Történelmi fotóval álltak elő a kutatók, hiszen (Event Horizon Telescope) az EHT a Tejútrendszer szívében lévő szupermasszív fekete lyukat, fotózta le, amelynek neve Sagittarius A(asterisk). Ez az első olyan felvétel, amely megmutatja a galaxis magját. A hírportál megjegyzi, hogy szabad szemmel ezt a fekete lyukat sem lehet látni, hiszen a gravitációja olyan erős, hogy onnan még a fény sem tud kiszabadulni. Látszik azonban az eseményhorizont: itt közel fénysebességgel örvénylik az anyag, mielőtt végleg elnyelné azt a Sagittarius A.

A fekete lyuk a Nyilas és a Skorpió csillagképek határához közel helyezkedik el. Négymilliószor akkora a tömege, mint a Napnak.

Tőlünk mintegy 27 ezer fényévre található (az első, 2019-ben lefotózott fekete lyuk az 53 millió fényévre lévő az M87 számú galaxisban van) – tudósított az MTI.

Sera Markoff, az Amszterdami Egyetem asztrofizikusa és az EHT Tudományos Tanácsának társelnöke szerint az EHT fő célpontja a Tejútrendszer fekete lyuka volt, mert ez a legközelebbi szupermasszív fekete lyuk – írja a The Guardian.

A kép meggyőző bizonyítékot ad arról, hogy valóban egy ilyen égitest van a galaxisunk közepén.

Emellett ugyanis olyan elméletek is léteznek, amelyek szerint a Tejútrendszer középpontjában bozoncsillag vagy sötétanyag-csomók találhatók.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

A hvg.hu azt írja: a kép elsőre olyan, mintha az 54 millió fényévre lévő Messier 87-et látnánk, ám nem ez a helyzet, sőt a megfigyelés új tudományos eredményt is szült.

A Tejút e sajátos képződményének megfigyelése komoly tudományos kihívást jelentett:

a csapat öt éven át dolgozott azon, hogy a 2017-ben rögzített adatokat elemezze.

A Sagittarius A ugyanis majdnem ezerszer kisebb az M87-nél, ami azt jelenti, hogy olyan felbontásra volt szükség, mintha egy Holdon lévő zsemlét akarnánk megfigyelni.

Mérete miatt a por és a gáz hetek helyett csupán percekig kering körülötte, így a kép folyamatosan változik. A szakemberek szerint így olyan nagy kihívás volt képet készíteni róla, mintha egy alacsony zársebességű fényképzőgéppel akarnánk jó képet készíteni egy farkát kergető kutyáról. Emellett az összes, a Föld és a fekete lyuk között lévő csillag sugárzását ki kellett szűrni, hogy láthatóvá váljon a Sagittarius A – olvasható a hírportálokon.

Nyitókép: Forrás: EHT Collaboration

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Halálos lehet a nőkre egy népszerű növényi alapú diéta

Bizonyos ételek nagyobb eséllyel okozhatnak szívinfarktust a nőknél mint a férfiaknál, derítették ki kutatók. A nők étkezési szokásai eltérnek...

Rettenetes hírt közöltek: Ha ilyen sört vett, ne igya meg!

Biztonsági figyelmeztetést adtak ki a Heineken a 0,25 literes üveges termékeire. Biztonsági figyelmeztetést adott ki a Heineken a 0,25...

Hat db atombomba, nyomtalanul eltűnt Amerikában..

A Pentagon nem is titkolja, vagyis ennyi atombomba eltűnését beismeri, lehetséges, hogy tízszer ennyi tűnt el, csak azt...

Putyin jócskán emelte a tétet a Nyugattal folytatott gazdasági háborúban, .. nem filléres szankciókkal válaszolt, hanem dollártrilliárdos üzlettel..

Az orosz elnök új rendeletével gyakorlatilag kiszorítja a Shellt és a japánokat a szahalini gázprojektből, amely a világ...
facebook