11.1 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

Világszenzáció: ismeretlen dinókat találtak a magyar kutatók

Dátum:

Megosztás:

Egyedülálló felfedezést tettek magyar, osztrák és cseh kutatók Salzburgtól nem messze, a festői St. Wolfgang település határában. Olyan 90 millió évvel ezelőtti ősgerinces lelőhelyet találtak, melynek nincs párja Európában, sőt, az egész világon. Ősi Attila, az ELTE TTK Őslénytani Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára is részt vett a kutatásban. Most lapunknak mesél az átélt izgalmakról és a dinoszaurusz-maradványokról.

Ausztria területén a kréta időszakból származó ősgerincesek leletei igen ritkák. A különleges fogazatú krokodilok és ragadozó dinoszauruszok leletei mellett az egykori élővilág számos egyéb csoportját is azonosították, köztük kagylók, csigák, kagylós rákok, és fabontó termeszek maradványait. Gazdag növényi leletanyag, köztük szárak, termések, levelek és borostyánok is előkerültek, amelyek egyedülállók és hiánypótló a maguk nemében.

– Ausztria területén is vannak ugyanolyan korú lerakódott kőzetek, mint nálunk Magyarországon a Bakonyban. Ezek tartalmazzák azoknak az állatoknak a maradványait, csontjait, fogait, amiket találtunk. Az első lépés az volt, hogy ezeket a kőzetrétegeket felkeressük. Ezt követően a kőzetek alapos átnézése, átmosása volt a feladatunk – kezdte lapunknak a szakember, aki maga is kint volt a helyszínen, amikor a különleges felfedezés megtörtént.

90 millió éves kőszén réteg, melyből a csontok előkerültek /Fotó: ELTE 90 millió éves kőszén réteg, melyből a csontok előkerültek /Fotó: ELTE

Az eredményekből kiderült, hogy a megtalált gazdag leletegyüttes néhány millió évvel idősebb, mint a magyarországi Iharkúton felfedezett ősgerinces leletek. Az új ausztriai leletanyag egy körülbelül 90 millió évvel ezelőtti pillanatot reprezentál a kréta időszakból, melynek szárazföldi élővilágáról Európa szerte eddig szinte semmit nem tudtunk.

Eddig ismeretlen krokodil és dinoszaurusz fogak az új ausztriai lelőhelyről /Fotó: ELTE Eddig ismeretlen krokodil és dinoszaurusz fogak az új ausztriai lelőhelyről /Fotó: ELTE

Zárvatermő növény levél fosszíliája /Fotó: ELTE Zárvatermő növény levél fosszíliája /Fotó: ELTE

– Többféle ragadozó dinoszaurusz csontmaradványára bukkantunk, sőt, a leletek között vannak olyan fogak, amihez korábban hasonlót még nem láttunk – magyarázta Ősi Attila hozzátéve: bár a maradványok egy része ismeretlen állathoz tartozik, azért már így is sokat tudnak az őslényről.

Hasonló külsejűek lehettek egyes élőlények, melyek maradványait megtalálták /Grafika: Séra Tamás Hasonló külsejűek lehettek egyes élőlények, melyek maradványait megtalálták /Grafika: Séra Tamás

– A dinoszauruszok esetében érdekes eredmény, hogy a leletanyag szinte kizárólag az úgynevezett Theropoda dinoszauruszok csoportjához tartozik. Ezek ragadozó lények voltak – tette hozzá. A szakember kihangsúlyozta azt is, hogy döntően 4-5 milliméteres leletekről van szó, melyeket nem kézzel gyűjtöttek be a fenyőerdő közepén, a patak meder mellől. Magát a kőzetanyagot kutatták fel, s közel fél tonnányit vizsgáltak át végül.

Ősi Attila paleontológus Ősi Attila paleontológus

– A kőzeteket át kellett mosni. Jó része átment a szitahálón és visszamaradtak a fogak, csontok. Leírhatatlan érzés, hogy a tiéd az első emberi szempár, ami a sok millió éves élőlények maradványát megpillantotta a napfényben. Nagy hatással volt rám, főleg, amikor a közel 2 centis dinoszauruszfogat láttam meg – mesélte a paleontológus.

Itthon is kutatják az őslényeket

A Bakonyban található lelőhelyen már 20 éve folynak ásatások, amelyek során több mint 100 ezer leletet találtak. Ősi Attila 2000 tavaszán geológushallgató barátjával, Torma Andrással az iharkúti bauxitbánya üledékes rétegeiben fedezte fel az első magyar dinoszauruszcsontokat. Az évek során legalább 40 különböző gerinces állat maradványai kerültek elő, többek között halak, kétéltűek és repülő hüllők maradványai is. Az osztrák kutatás által a mostani Magyarországon területén egykor élt őslényekről is többet megtudhatunk.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: ELTE

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó (2.)

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Barátnőmtől lestem el az alapos zuhanypucolás titkát! Próbáld ki te is, nem fogsz csalódni – videó

Ezzel az egyszerű módszerrel jelentősen felgyorsítható a folyamat Kacie Stephens ausztrál takarítónő a Tiktokon mutatja be követőinek a tisztítás...

Pentagon: Ukrajna képes megtámadni a Krímet amerikai fegyverekkel

Laura Cooper a HIMARS rakétavető rendszerekre hivatkozik. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az Ukrajnába szállított HIMARS rakétavető rendszer...

Pénzbüntetést kapott Krím szépe, amiért egy ukrán dalt énekelt az Instagramon

A videóban szerepelt a barátnője is, őt tíz nap elzárással büntették. A bíróság szerint az idei Krím-szépe lejáratta az...