-1.7 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Világsiker küszöbén a magyar fejlesztés, a Flike!

Dátum:

Megosztás:

Ezt a látványtervet látva akár azt is hihetnénk, hogy csak túl sokat néztek Star Warst a tervezők, ám ennél rosszabbul nem is gondolhatnánk.

Futurisztikus, az tény, de már nem csak egy álom! Pár év múlva már mi is repkedhetünk vele, de nem csak a gazdag emberek hobbijaként lehet majd alkalmazni!

Korábban már írtunk hazai repülőgépes innovációkról a Mennyit érhet egy találmány levédése – az elektromos karbonrepülő és az Új nemzetközi szabadalom? A repülőgépek új korszaka egy magyar feltalálótól  című cikkeinkben, de nem kellett sokat várni az új találmányra! Forradalmasíthatja a légi közlekedést a teljes egészében magyar fejlesztés, a FLIKE. A flike egy ember szállítására is képes nehézdrón, melynek neve a fly(repülni) és a bike(bicikli) szavak összeolvadásával jött létre. A fejlesztők többfunkciós gépnek tervezik a járgányt, így nem csak drága hobbiként fog szolgálni, hanem bevethető lesz például hegyi-, és vizimentésnél, határvédelemnél, és földművelésnél  is. Ennél fogva a gépnek két típusa lesz elérhető: egy sporteszköz és egy professzionális felhasználású, mely az aktuális igények szerint kialakított.

De mi is a flike?

A Flike száz kilónyi terhet képes harminc méter magasan, százas tempóban repíteni, ám az utóbbi két értéket biztonsági okokból elektronikusan lehatárolták, mert a villamos hajtású szerkezet ennél többre is képes. A gép irányítása roppant egyszerű. Maga a drónbicikli tud repülni kézi vezérléssel a pilóta által, de akár automata üzemmódban, vagyis számítógépes távvezérléssel is. A pilótának roppant egyszerű dolga van. Két joystik segítségével irányítható a függőleges és vízszintes helyzete, minden mást a számítógép csinál számításai alapján.

A flike prototípusát teljes egészében Miskolctapolcán fejlesztették, és kivitelezte a mérnökcsapat a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. égisze alatt, és már 2015 tavaszán megtörténtek az első tesztrepülések.

Úton a világhír felé

Azóta a fejlesztés híre körbejárta a világot. Beszámolt már róla  a BBC, említést tettek róla a németek, a britek, a japánok , kínaik is. A mérnökcsapat javában keresi a befektetőket a megvalósításhoz, és a tömeggyártás beindításához. Kutatók éjszakáján, sport expókon, és különböző eseményeken már kínában és az arab emírségekben is bemutatták a magyar fejlesztést, és úgy néz ki eddig az Egyesül államok és Panama mellett itt volt a legkomolyabb az érdeklődés a Flike iránt eddig. Az igen ígéretes piacnak számító Dubaiban a három napos extrémsport expón az érdeklődők  szimulátoron, VR szemüveggel már el is vihették pár körre a csoda masinát.

A sci fik világa másokat is megihletettt már. Az angol fanatikus garázs barkácsoló Colin Furze is épített már hasonló járányt, bár az korántsem tűnik biztonságosnak.

A kis kitérő után, kanyarodjunk vissza eredeti témánkhoz. A  kész gép az ultralight repülőgépek kategótiájába fog tartozni, ha a tervezőcsapatnak sikerül 450kg alatt tartani a flike súlyát. Ebben az a rossz hír, hogy repülőgépes jogosítvány, úgynevezett szakengedély lesz szükséges vezetéséhez.

flikeBár a Star Warsban látott sebességre nem lesz képes (valószínűleg jobb is),  de pár év múlva már mi is repkedhetünk majd vele unalmas délutánjainkon. Addig is érdemes a sci fi-ket más szemmel nézni, hisz sose tudhatjuk melyik őrült járgány jön majd velünk szembe az utcán legközelebb .

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....