Viktor Orbán: astăzi avem suveranitate, avem o cale proprie
Budapesta, miercuri, 31 octombrie 2018 (MTI) – Statul puternic, care este capabil să îşi apere propriile interese, ţara pe care contele István Tisza a considerat-o ca fiind cel mai important obiectiv al carierei sale politice, este astăzi realitate, a spus prim-ministrul ungar Viktor Orbán, miercuri, la Budapesta, la monumentul contelui István Tisza, la evenimentul de depunere de coroane pentru comemorarea a 100 de ani de la asasinarea fostului prim-ministru maghiar.
Trebuie preţuit faptul că Ungaria deţine, în prezent, suveranitate, că are o cale proprie, o economie puternică, o solidaritate naţională care transcede graniţele, respectiv că are aliaţi puternici, a spus Viktor Orbán.
Şeful guvernului de la Budapesta l-a numit pe István Tisza un adevărat politician al naţiunii, care nu a avut în vedere categoriile sociale, grupurile de interese, ideologiile sau grupurile financiare, ci care a privit, întotdeauna, interesul întregii naţiuni maghiare; a înţeles situaţia Ungariei, a monarhiei şi a Europei, mai precis decât oricare dintre contemporanii săimaghiari.
Este dificil de înţeles, chiar şi astăzi, de ce a pus Europa pistolul la propria sa tâmplă şi de ce a apăsat pe trăgaci, în varalui 1914. Însă pe măsură ce aflăm despre tot mai multe fapte, pare din ce în ce mai mult că totul ar fi început astfel: a fost luată odecizie proastă la Viena, o alta la Berlin, o a treia la Sankt Petersburg, o a patra la Paris şi o a cincea la Londra, iar numeroasele decizii proaste s-au adunat şi au format o catastrofă care a măcinat toată Europa, a spus acesta.
Maghiarii nu au fost în situaţia în care, în umbra atâtor decizii proaste, să poată lua o decizie bună, “nu am fost suverani, am fost legaţi de un imperiu multietnic, de o stâncă aflată în cădere liberă, care peste patru ani a atins solul şi s-a spart ţăndări”, a adăugat prim-ministrul ungar.
Premierul a subliniat, totodată, că şi astăzi trăim nişte ani ai de reorganizare a politicii mondiale, ideile autopericlitante mai au succes şi astăzi, în plus “nu ducem lipsă nici din lideri europeni care să gândească prin prisma primei pagini de a doua zi”. “Şi astăzi trebuie să fim lucizi; să lăsăm din mână frâiele dirijării propriei noastre soarte, poate fi fatal pentru ţară”, a explicat Viktor Orbán.
Se împlinesc o sută de ani de la moartea legendarului om politic al vremurilor dualiste, focurile care i-au încheiat viaţa au rănit întreaga naţiune, moartea sa a zguduit Ungaria la fel de mult precum a făcut-o decesul lui Miklós Zrínyi sau István Széchenyi, a spus şeful guvernului de la Budapesta.
Potrivit acestuia, István Tisza a păşit pe câmpul de luptă al politicii cu hotărârea de a putea aşeza măcar o piatră din temelia viitorului naţiunii maghiare.
După prăbuşirea cauzată de război, după distrugerea realizată de teroriştii roşii şi după pierderea a două treimi din ţară, aceste pietre au însemnat baza pe care cei doi mari fii din perioada interbelică ai naţiunii maghiare, István Bethlen (prim ministru al Ungariei în perioada interbelică) şi Kunó Klebelsberg (ministru al cultelor si educatiei în perioada interbelică), au putut construi, a specificat premierul ungar, adăugând că un număr de astfel de pietre se mai află şi acum, după un secol, în fundaţia pe care se construieşte naţiunea maghiară.
După discurs, Viktor Orbán şi preşedintele Parlamentului de la Budapesta, László Kövér au depus coroane la statuia lui István Tisza, momentul fiind urmat de o rugăciune rostită de episcopul reformat József Steinbach.
Contele Tisza István a ocupat funcţia de prim-ministru al Ungariei între anii 1903-1905 şi între anii 1913-1917. În timpulRevoluţiei Crizantemelor, la 31 octombrie 1918, patru soldaţi înarmaţi l-au împuşcat mortal în vila sa de pe calea Hermina din Budapesta.
Képek: mek.oszk.hu
Forrás: Orbán Viktor, MTI