21.1 C
Budapest
2022. július. 2. szombat

Vigyázz a húsvéti sonkával! Erről ismered meg a valódit!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Tudod, mi az a nit­ri­tes pácsó? Biz­to­san meg aka­rod tudni? Minél több az össze­tevő, annál va­ló­szí­nűbb, hogy si­lány húst sóz­nak rád!

Az előírások szerint a sonka sótartalma maximum 7% lehet, a szalonnának pedig minimum 2 cm vastagnak kell lennie rajta. Hagyományos értelemben a disznó füstölt combját vagy tarját értünk alatta, de a boltokban meglepő dolgokkal találkozhatunk húsvéti sonka néven.

Vigyázz a húsvéti sonkával! Erről ismered meg a valódit!

A gyors pácolással, nitrites pácsóval készült termékekkel akár két-három hét alatt is elkészülhet a “sonka”, de a vegyszer összetételének elolvasása minden jó ízlésű fogyasztót elriaszt. A nagyja ugyan konyhasó (nátrium-klorid), de van benne kénsav (szulfát), cink, réz, ólom és arzén  – legalábbis megadják, hogy mennyi a tűréshatár, ami még belekerülhet ezekből az anyagokból.

Ezekbe a húsokba általában beleinjekciózzák a pácot, mivel így több levet tud felvenni a hús, így még a súlyát is meg tudják növelni – ez a víztartalom persze a sütés vagy főzés közben távozik a húsból.

Az így készült húsokat a feliraton kívül arról lehet megismerni, hogy élénk rózsaszín vagy vörös a színük: a hagyományos sózással és füstöléssel készült sonka mélyvörös vagy barnás színű, de mindenképpen sokkal sötétebb,mint a gyors pácolt darabok.

Vigyázz a húsvéti sonkával! Erről ismered meg a valódit! 1
Ezek például gyanúsan élénk színű sonkák – a füstízük mesterséges aromáktól származhat.

Kiss Szabolcs kistermelő, az Élő Tisza Egyesület tagja hagyományos eljárással készíti a húsvéti sonkának való darabokat: ő elvből nem is kíváncsi arra, hogyan lehetne meggyorsítani vagy olcsóbbá tenni az előállításukat, hiszen a vevői az egészséges és kiváló minőségű sonkákat várják el tőle – még akkor is, ha ezeket természetesen meg kell fizetni.

Én csak sima asztali sóból 180-200 kg-t használok fel egy húsvéti szezonban

– meséli a termelő a saját receptjét.

Eszerint a nagy hátsó sonkákat 8 hétig, az első, kisebb csülköket 4-5 hétig sóban tartja, aztán 10%-os sóoldatban áztatja további egy hétig. Langyos vizes átmosás után pedig mennek a füstölőbe.

Vigyázz a húsvéti sonkával! Erről ismered meg a valódit! 2

A sóban tartás és a füstölés a tartósítás miatt szükséges: ez az eljárás a disznóhúsban található botulizmust, magyarul kolbászmérgezést okozó veszélyes baktériumokat is elpusztítja.

Ezért kell viszont kiáztatni a házi sonkát főzés előtt: a méretétől függően pár óra vagy akár egy egész éjjelen át tartó áztatás tompítja a só és a füst ízét. Ezt kiválthatjuk azzal, hogy hideg vízben tesszük fel főni a sonkát és az első forrás után kicseréljük a vizet: ez után minimum annyi óráig kell főzni, ahány kilós a hús. A főzőlevet tetszés szerint lehet fokhagymával, hagymával, babérral, borssal ízesíteni – de sózni persze biztosan nem kell.

Vigyázz a húsvéti sonkával! Erről ismered meg a valódit! 3

Ha tehát piacon, termelőtől vesszük a sonkát, az elsősorban bizalom kérdése, de útmutatást adhat a sonkák színe, illata és az ára: ha esetleg olcsóbb, mint a disznóhús kilója, akkor fogjunk gyanút! A hagyományos eljárással készült sonkát a főzésig például hűteni sem kell: a sóban érlelés és a füstölés kellően tartósítja.

A bolti, előre csomagolt termékeken pedig alaposan olvassuk el az összetevőket, legyenek bármilyen aprók is a betűk! A jó sonkának húson és són kívül nem kellene mást is tartalmaznia, de a különböző gyorspácok miatt még allergén anyagok is lehetnek benne, mint például a laktóz. A lényeg, hogy minél magasabb legyen a hústartalma – minden más csak adalékanyag és tartósítószer! 

Forrás: Ripost

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Észak-Korea vezetése hajmeresztő bejelentéssel állt elő

A szakértők értetlenül állnak az északi, a koronavírus érkezésével kapcsolatos álláspont előtt. Észak-Korea lakosságát eközben arra figyelmeztette az...

A magyar katona nem társadalmi termék, hanem védelmező. A magyar hadsereg nem költségvetési kérdés, hanem a nemzeti megmaradás őre.

Amióta az eszemet tudom, mindig a hadsereg jelentette a rend végső bizonyosságát. Amikor hazánk határvidékén dörögtek a fegyverek,...

100 hektáron lángol egy fenyőerdő a Bükkben

Mintegy száz hektáron ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte, hogy...

Dizon Home – vigyél életet otthonodba!

Sok lakberendezési áruházat találhatunk manapság, azonban olyat, mint a Dizon Home, meglehetősen keveset. Ebben az esetben ugyanis nem csak...
facebook