16 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

“Viackosvászon”, gyúrt tészta, és a mama szentélye – olvasói történet

Dátum:

Megosztás:

Sok szép levelet kapunk tőletek, olvasóktól. Jó érzés ezekkel foglalkozni, különösen akkor, mikor olyan üzenetek érkeznek, mint Fehér-Forgó Mária írása. Az ő vendégcikke következik.

Mindenki ezt olvassa most!

Köszönetemet szeretném kifejezni Ács-Fehér Kinga Kéz íze: ezért más mindig, ha nagymama készíti a desszertet című írásáért. Szeretném megosztani önökkel egyúttal a saját gondolataimat a témában. Igaz, én mostanában nem foglalkoztam írással (tudják, a szokásos indok folytán: kétgyerekes-dolgozó-semmire-se-ráérő-pedáns-anyuka-jó-feleség), de most hirtelen úgy éreztem, ideje van annak, hogy papírra vessem a következő sorokat:

***

Két hokedli volt a „viackosvászonnal” borított konyhaasztal két végén, az ablak előtt. Az ablakban pistikék, fokföldi ibolyák várták a jobb időt a két üvegpaletta között.

Mindenki ezt olvassa most!

A Mama helye jobbról volt: ő látott rá a kapura, mert hátha zörget valaki, és a déli híreket üvöltő rádiótól nem hallja meg az amúgy is rossz fülével. A Papa helye balra volt: ő látott rá a bejárati ajtóra, mert hátha betoppan valamelyik unoka a szomszédból, és a „Mit főztél, Mama?” kérdésre meg sem várva a választ, odaráncigál még egy hokedlit az asztalhoz.

Nem tudom elmondani, sem megszámolni, hányszor „térgyeltem” a Papa hokedlijén, miközben a Mama tésztát gyúrt. Ha sok volt a tojás és rossz az idő, akkor csigát, cérnametéltet. Ha romlott az alma, akkor „kőtt” almás pitének valót, és ha sok volt a vágott krumpli, akkor kilométer hosszú „vajajjás núglinak” valót. Én meg csak néztem-néztem, két kicsi, tömzsi kezét, ahogyan varázsol… A sparheltben izzott a „szárízík”, és a konyha átváltozott egy mesebeli tündérországgá, ahol éppen a Papa bíztatja a szánkót húzó lovait decemberi hóban a Mamáék darával megrakott szánkója után. És a Tisza-hídon túl megtörténik a csoda: megállnak, egymás szemébe néznek, és tudják,

ők egymásnak lettek teremtve. Úgy, ahogyan ebben a szenvedő szerkezetben benne van: 51 évre, jóban, rosszban.

A Mamának nem kellett semmi különleges alapanyag, gép és eszköz. Ő csak mosolygott, belegyúrta szívét-lelkét a formálódó tésztába és közben mondta, mondta az élettörténetébe beleszőve: „nézz ide kisjány… így… most így… és így… figyeljjé ide … tanulljad meg!”

Mindent meg lehetett kérdezni, ki lehetett próbálni, meg lehetett kóstolni. Mindenre volt idő. Nem voltak tudományosan egészséges és egészségesen tudományos receptjei, de a szív, amellyel minden mákos hajtogatott készült, akkora volt, mint a kemence a konyha sarkában.

Nekem ennek a mákos hajtogatottnak az íze a kéz íze, ami majd csak akkor vész el, ha én magam is. De ami az ízénél is fontosabb, hogy kaptam vele egy akkora szellemi és érzelmi örökséget, ami felbecsülhetetlen értékű. Mert azt látom, hogy a mai világban mindaz az érték, amit az én Mamám képviselt, sok helyütt eltűnt. Veszünk egy rúd bejglit a sarki cukrászdában, és minden meg is van oldva, mert fontosabb, hogy tiszta maradjon a konyha, legyen idő a közösségi oldalra és tökéletes legyen az ünnepi asztalra szánt desszert.

Mindenki ezt olvassa most!

A mákos hajtogatott nálunk nem volt kikiáltott ünnepi fogás. Volt karácsonykor, húsvétkor, disznóvágáskor vagy csak egyszerűen pénteken a bableves után. De

egy szentélybe csöppent az, aki belekóstolhatott. Nem volt maradéka, hulladéka, csak értéke.

December 3-án az égbe szállt a két kis drága kéz.

Aznap újra gyermekké lettem. Emlékek sora jött és jön elő azóta is nap mint nap a gyásszal. Újraélem, megértem, elfogadom. És a szívem mélyén mindig kicsit vágyakozom a kéz íze után.

Nyitókép: Fortepan / Fortepan

egy

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó (3.)

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Fogamzásgátló tablettákról röviden

A napokban egy kétgyermekes barátnőm hozzám fordult segítségért, mivel ismét szeretne visszatérni a fogamzásgátló szedéséhez. Sok-sok év után bizonytalan...

Elnöki pozíciót dédelget a mélykeresztény Tóth Gabi?

Az Idea Intézet felmérést végzett Tóth Gabiról. A kutatásban lényegében arra voltak kíváncsiak, hogy miért éreznek oly sokan ellenszenved...

71 évesen fürdőruhában pózol Cicciolina – Fotó

Staller Ilona előszeretettel oszt meg pikáns fotókat közösségi oldalán. Nem csoda, hiszen Cicciolina a hetvenen túl is bombasztikus...