10.7 C
Budapest
2023. április. 1. szombat

Vetélytársat kaphat a posta: magyar fiatalok forradalmasíthatják a csomagküldést

Dátum:

Megosztás:

A 2016-ban debütáló, eredetileg kecskeméti megmérettetésből 2021-re már egy 3 országot és 37 középiskolás csapatot megmozgató vállalkozói versennyé lett az 5letből jövő! mintaprojekt. Idén az 5 döntős csapat közül 2-en is a határon túlról érkeztek, de az első helyezést és az azzal járó pénzjutalmat a tavalyihoz hasonlóan idén is egy Bács-Kiskun megyei iskola diákjai zsebelték be. Ötletük, a NetCsomag mobil applikáció röpke 26 órára csökkentené a csomagszállítás idejét, amelyhez ráadásul új járműveket sem kellene bevonni a forgalomba.

A kifejezetten 10. és 11. évfolyamos középiskolai osztályokat megcélzó vállalkozói versenyről Farkas Bence József, Kovács Regő Gyula és Szabó Bence Zsombor még 2019-ben hallottak először, és noha már az első adandó alkalommal megmérettették magukat, akkor félidőben kiestek a vetélkedőből. Nem úgy a lelkesedésük és elszántságuk, ami a következő tanévben is arra késztette őket, hogy Covid és megváltozott iskolai körülmények ide vagy oda, ismét ringbe szálljanak. Szerencséjükre a potenciális startupjuk ötletén nem sokat kellett gondolkodniuk.

Regő gyerekkorában sokszor álmodozott egy felsőkategóriás Apple készülékről, viszont már akkoriban felismerte, hogy annak fogyasztói ára külföldön sokkal alacsonyabb a hazai vételárnál.

Mintegy kósza gondolatként ragadt meg fejében az elképzelés, mennyire jól járt volna azzal, hogyha elég lett volna csupán az itteni ár töredékét kifizetnie, hogy aztán a vágyott terméket egy, az USA-ból hazarepülő honfitárs a poggyászában hozza el Magyarországra.

Az ötlet hasonló elvre épít, mint a mostanában egyre népszerűbb autómegosztó rendszerek, melyek egyaránt szolgálják a sofőr, az utas és nem utolsó sorban a környezet érdekeit.

Nagy álmom, hogy az Uberhez hasonló vállalkozásom legyen. Lenyűgöz, hogy van egy olyan taxivállalat, akinek egy taxija sincs. Arra gondoltam, nekem miért is ne lehetne egy olyan csomagküldő szolgáltatásom, amihez nem kell egy postakocsi sem?

– emelt ki még egy ihletforrást a csapat egyik tagja, Kovács Regő Gyula.

Legfrissebb életmódhírek, itt!

Noha terítéken volt a versenyt megelőzően még egy napelemes fülhallgatótöltő tok és egy GPS-adatokra épülő, buszjárat helyzetmeghatározó applikáció ötlete, végül nem volt kérdés, melyik kerül kidolgozásra. Mivel a gimnazisták mindhárman biológia-kémia tagozatosak, a siker érdekében jelentős kutatómunkát kellett végezniük a logisztika, a futárszolgálat és a teherszállítmányozás területén, a tanulmányaik során szerzett környezetvédelmi ismereteiknek azonban nagyon jó hasznát vették. Ráadásul mindezt, beleértve az információszerzést és a teljes felkészülést megváltozott körülmények közt, az online térben tették, tekintettel a 2020-as év fennforgásaira. Ám ezt, ahogy Regő kifejtette, egyáltalán nem bánták:

Őszintén szólva én sokkal jobban szeretem a digitális oktatást. Sokkal jobban be tudom osztani az időmet, és a számítógépeknek köszönhetően az információelérés és -átadás nagyban megkönnyebbül.

A járvány és a vele járó korlátozások sok területen fennakadást okoztak: a személyes találkozások minimalizálásával még a mindennapos bevásárlás is képes volt bosszúságot okozni, így nem meglepő, hogy egyre nagyobb teret nyert életünkben az online vásárlás. Ez a tendencia adott plusz lendületet és gazdasági, piaci alapot a kecskeméti csapat ötletének, hiszen hiába működött már ezt megelőzően is több futárvállalat az országban, a hirtelen jött rohammal se a járműflotta bővítésével, se a munkavállalói létszám emelésével nem voltak képesek lekövetni. Az eredmény pedig, sokunk saját bőrén tapasztalta, akár több hétig, sőt akár egy hónapig elhúzódó szállítási idő volt egy olyan világban, ahol a legtöbben már másnap reggel a küszöbünkön szeretnénk látni a rendelésüket.

A fentiekből fakadó bosszúságnak venné elejét a három gimnazista applikációja, ahol egy-egy csomag kézbesítési ideje nem haladhatja meg a 26 órát

Az ötletük magva hasonló, mint az Uber és Telekocsi szolgáltatásnak: adott egy személy, aki A pontból B pontba akar eljutni, aki viszont ez esetben a környezetvédelem és az üzemanyagköltségek csökkentése érdekében utasok helyett csomagokat szállít.

Mert ugyan melyik autóban ne lenne hely egy cipősdoboz méretű pakknak, vagy éppen kinek a táskájába ne férne még el egy könyv nagyságú plusz poggyász? Regő az egyetemista és főiskolai hallgatókat említette példaként, akik, ha rendszeresen ingáznak két település közt, csomagszállítói mivoltukkal képesek lehetnek minimalizálni vagy akár nullára redukálni utazási költségeiket. Ugyanezt pedig egy, a benzinárakon sopánkodó, naponta ingázó autós pénztárcája szintúgy megköszönné.

Legfrissebb életmódhírek, itt!

A világ az energiaminimum elvén működik. Egyre több autógyártó tervez car sharing szolgáltatást. Magyarországon is több cég van, hogy csak néhányat említsek, a MOL Limo vagy a SHARE NOW, de egy nagyon jó példa az Uber szolgáltatása is. Utóbbi Amerikában nagyon lecsökkentette a taxisok számát, és Magyarországról is azért kellett kitiltani, mert a taxisok egyszerűen nem tudtak labdába rúgni mellette

– indokolta meg Regő, miért gondolják úgy, hogy a megosztáson alapuló rendszereké a jövő.

A verseny után rendelkezésükre álló mentorprogram keretében ráadásul lehetőségük van vállalkozói tervüket egy valódi startuppá fejleszteni, ahol tapasztalt szakemberek segítik őket a piaci viszonyoknak megfelelő alapok meghatározásában. Regő a HelloVidék kérdésére elárulta, a mentorokkal való beszélgetések alapján úgy látják, legalább 2 évbe telne az applikáció piacképessé fejlesztése, nem beszélve a vállalkozás 5-10 évben mérhető nyereségessé válásáról. Noha a zsűri lelkesen fogadta a fiatalok csomagszállítást megreformálni kívánó gondolatát, az ötlet egyelőre biztos, hogy az asztalfiókban marad. A Református Gimnázium végzős diákjai jelenleg az előttük álló érettségire fókuszálnak, hogy tanulmányaikat az orvosi egyetemen folytathassák. Ezért, hogyha a kecskeméti fiatalok egyelőre nem is reformálják meg a csomagszállítás jól bejáratott rendszerét, nem tudhatjuk, mikor jön egy új, formabontó startup ötlet, amely „zöld” elhivatottságával rendesen feladja majd a leckét a most hasító futárvállalatoknak.

Legfrissebb életmódhírek, itt!

Címlapkép: Getty Images

hellovidek

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ebben nem lesz köszönet: lesújt az időjárás erre az országrészre

Továbbra se lesz hozzánk kegyes az időjárás, sőt most tombolja ki magát csak igazán. Mutatjuk, hogy hol lesz...

Helyszíni videó: meghalt a férfi, aki lezuhant a Margit hídról – videó! (18+)

A tragédiát többen is láthatták. A legfrissebb hírek itt! Meghalt az a férfi, aki szerdán lezuhant a Margit híd szigeti...

A tetejére borult egy autó az M3-as autópályán

A balesetet követően a leállósávban haladt a forgalom... A katasztrófavédelem oldalán arról számoltak be, hogy a tetejére borult egy gépkocsi...

Borzalmas tragédia: kiugrott egy férfi az ajkai kórház ablakán

A hatodik emeletről vetette ki magát az öngyilkos beteg.. Meghalt a férfi, aki kiugrott az ajkai kórház hatodik emeletéről...