15 C
Budapest
2024. február. 27. kedd

Vészterhes a tanévkezdés a magyar iskolákban – videó

Dátum:

Megosztás:

Már a tanév első napján, csütörtökön újrakezdődtek a tiltakozások az iskolákban. A köznevelésért felelős államtitkár mindeközben az országos református tanévnyitón azt mondta: a kormány mindent megtesz azért, hogy hagyományos órarendben, felfűtött iskolákban, zavartalanul folyjon az oktatás az új tanévben.

Videó

A tanárok azonban még nem biztosak abban, hogy ez sikerülni fog, elégedetlenek a fizetéssel és a körülményekkel. Emiatt a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium több mint 30 pedagógusa és egy kőbányai általános iskola iskola 12 oktatója nem vette fel reggel a munkát. A Vörösmarty Gimnázium tanárai reggel nyolc órakor a Rákóczi téren gyülekeztek, ahol egy sajátos évnyitón becsengettek a tanévre. Egyikük, Takács Gergely azt mondta: sajnálja, hogy így nem találkozhat a diákjaival, de fontosnak érzi, hogy kiálljanak magukért.

„Mi úgy érezzük, hogy nincs más lehetőség számunkra kifejezni a véleményünket, a sztrájkjogunkat ugye kiüresítették, értelmetlenné tették, ez az eszköz maradt, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy probléma van az oktatásban.”

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A sok probléma közül a legsúlyosabbnak a bérek kérdését látja, sok minden ebből fakad szerinte: a tanárhiány is. A béreknek az alacsony volta és elinflálódása miatt nyáron volt, aki felmondott náluk, és van olyan kollégájuk is, aki csak óraadóként jár be, mert kénytelen volt félállásban elmenni máshová is.

Miután kedden kiderült, hogy a tanárokat képviselő szakszervezetek nem tudtak megegyezni a kormánnyal, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levélben kérte a pedagógus-szakszervezeteket, ne támogassák a polgári engedetlenséget, mondván: az a hatályos jogban tiltott eszköz, erkölcsileg megkérdőjelezhető, és rossz példát mutat a fiataloknak.

A kormány egy augusztusi jelentésben elismerte az Európai Bizottságnak, hogy Magyarországon az egyik legalacsonyabb a pedagógusok fizetése az EU-n belül, és azt ígérte: 2028-ra átlagbérük eléri majd a magyarországi diplomás átlagbér 80 százalékát, és az inflációt is követni fogja. A Pedagógus Szakszervezet elnöke, Szabó Zsuzsa az Euronews kérdésére közölte: nem várhatnak ezzel öt évet.

„Minden pedagógus tudja, hogy a gyereket nem lehet bezárni a széfbe, aztán majd kiveszem, ha több telik az oktatásra. Most kell neki megkapni azt, amit egy 9 évesnek, egy 12 évesnek meg kell kapni, mert a gyerek mivolta igenis ezt megköveteli, nem lehet majd 5 év múlva visszapótolni. No, ezért vannak még a kollégáim a pályán.”

A szakszervezet épülete előtt tagok és tanárok feketébe öltözve és fekete esernyőkkel tartottak demonstrációt, amivel azt fejezték ki, hogy a helyzet gyászos. Egy már visszavonult pedagógus, Holcsikné Brummer Mária azt mondta, szerinte a nyugdíjas tanárok visszahívása nem fogja hosszú távon megoldani a tanárhiányt.

 

„Nem szerencsés, legyünk őszinték, és hosszú távon mennyit tud dolgozni egy nyugdíjas? Most egy évre szól. És utána mi lesz? Egy év alatt nem lehet pedagógusokat képezni.”

A Pedagógus Szakszervezet arra kérte Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy vigyen végig egy teljes napot egy tanárral, hogy megtapasztalja: milyen nehéz egy pedagógus átlagos napja.

A Szakszervezet képviselői hangsúlyozták, hogy várhatóak figyelmeztető sztrájkok és akciók a közeljövőben, valamint közölték, hogy kiáltványukat eljuttatják a nemzetközi sajtóhoz és befolyásos nemzetközi szervezetekhez is, mint például az Európai Bizottság magyarországi képviselete vagy az Unicef.

euronewa

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

15 évvel hamarabb szabadulhat a kisgyermekes kolléganőjét halálra szurkáló játékfüggő férfi

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt jogerősen életfogytig tartó fegyházra ítélte a Győri Ítélőtábla azt a 27 éves...

Túszul ejtettek egy fiatal nőt a VII. kerületben, lövés is dördült, túsztárgyalóval ment ki a TEK

Túszul ejtette a nőismerősét egy kábítószer hatása alatt álló férfi Budapesten, egy VII. kerületi lakásban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság...

Elhunyt Roberto Messina, a Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek egyik visszatérő mellékszereplője – videó

90 éves korában érte a halál Floridában, Isten nyugosztalja! Videó Hirmagazin.eu