7.5 C
Budapest
2022. november. 30. szerda

Veszélyt jelentő faj jelent meg a Balatonban – Kiadták a figyelmeztetést

Dátum:

Megosztás:

A fekete törpeharcsát inváziós fajként tartják számon, és nagy veszélyt jelenthet az Európai Unió számára.

Sajnos az állat egyre gyorsabban terjed a Balatonban is, ezért az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai arra kérnek mindenkit, hogy ha valaki ilyen halat fog ki a tóból, akkor semmiképpen ne dobja vissza. Kiemelték továbbá, azon dolgoznak jelenleg is, hogy felmérjék, mennyire terjedt el az idegenhonos faj a magyar tengerben.

fekete törpeharcsa,inváziós faj,veszély,EU

Az Európai Unió számára veszélyt jelentő, idegenhonos inváziós fajok listáján is szereplő fekete törpeharcsa balatoni állományának nagysága a megfigyelések és a fogási adatok alapján is emelkedő tendenciát mutat.

Az intézet évek óta kutatja a faj elterjedését, az állomány pontos meghatározása azonban a tó mérete és a populációk mozaikos előfordulása miatt komoly kihívást jelent

– adta hírül az Index.

A szakemberek felmérései szerint a horgászok megfigyelései hasznos adatokkal egészíthetik ki a kutatásaikat, így most egy kérdőív kitöltésére kérik őket, melynek beküldése egészen az év utolsó napjáig tart. Ezután az intézet munkatársai kiértékelik az adatokat, és az eredményeket a nagyközönség számára is elérhetővé teszik majd.

A fekete törpeharcsákkal az a legnagyobb gond, hogy könnyen kiszoríthatják az őshonos fajokat. Idehaza megfelelő körülmények között élhetnek, ráadásul rendkívül szívós fajról van szó, jól tolerálják az alacsony oxigénszintet is.

A hal húsa ehető és jó ízű is, azonban a kis mérete miatt nehezen tisztítható, így nem túl sokan bajlódnak az elkészítésére. Felhívták a balatoni horgászok figyelmét, hogyha ilyen egyed akad a horgukra, akkor azt tilos visszadobni a tóba.

Nyitókép: pacaverzum

nuus, index

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Műholdfelvételek bizonyítják, nő az orosz erők száma Fehéroroszországban

A csapattelepítések viszont nem Ukrajna északról történő újbóli megtámadásának előkészítésére utalnak. Az amerikai Institute for the Study of War...

Napelemesek veszélyben: akár már 2024-től megszűnhet az éves szaldóelszámolás

A Magyar Közlönyben megjelentek szakági értelmezése szerint mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás. Egy hónap telt el azóta, hogy a...

Kiélezett meccsen nyert és jutott tovább az Egyesült Államok

Anglia mellett az Egyesült Államok jutott tovább a katari labdarúgó-világbajnokság B csoportjából, mivel kedden este kiélezett csata végén,...

Kiderült, mikor mutatkozik be a Samsung új csúcsmobilja, a Galaxy S23

A Samsung Galaxy S23 sorozata iránt egyre nagyobb az érdeklődés, mert szokatlan új funkciókat kap a szivárogtatások szerint. Például...