9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Veszélyes horda portyázik a magyar temetőkben: törnek-zúznak, visznek, amit érnek

Dátum:

Megosztás:

Mindenszentek és a halottak napja alkalmából rengetegen keresik fel a temetőket. A megnövekedett forgalom miatt sok helyen hosszabb nyitvatartási idővel várják a kilátogatókat. A megemlékezés árnyékában ugyanakkor még mindig rengeteg a sirrongálás, és a lopás is.

Alaposan kiverte a biztosítékot nemrég az az idős férfi, aki több síremléket is megrongált a monori temetőben. A 70 éves nyugdíjas több százezer forintos kárt okozott. A rendőrök később elfogták és az otthonát is átkutatták. A hatóság emberei festékeket és ecseteket zacskóztak be és foglaltak le. Nemrég valóságos ámokfutást végzett egy nő a tiszabői temetőben is, aki festékszóróval rongálta meg haragosa sírhelyét Röszkén. A vádlott több mint 400 ezer forintos kárt okozott a családnak, ami nem térült meg, ezért a nyomozás során kérték káruk megtérítését.

Az ilyen, és ehhez hasonló esetek nem új keletűek, már régóta komoly problémát okoznak a gyászolóknak. Halottak napja, és Mindenszentek alkalmával a temetőkben ráadásul mégtöbb bűncselekmény történik. Az elkövetők mindent elkövetnek ilyenkor, hogy kihasználják a hozzátartozók figyelmetlenségét.

Az esetek túlnyomó többségében felnőttkorú elkövetőkkel van dolguk, azonban egyre gyakoribb a fiatalkorúak által elkövetett rongálások száma is. Nemrég tinik okoztak óriási pusztítást Szatmárcsekén egy több mint száz éve műemlékvédelem alatt álló temetőben. A vandálok összesen 15 fejfát rongáltak meg ezzel közel 2 millió forintos kárt okoztak a sértetteknek.

A polgárőrök, és a rendőrség az ünnepre jellemző bűncselekmények (rongálások, virágok, mécsesek, koszorúk lopása, a látogatók őrizetlenül hagyott értéktárgyainak eltulajdonítása) megelőzése érdekében nem csak figyelmeztetik a szeretteikre emlékezőket az értéktárgyaik védelmére, de próbálják megelőzni a lopásokat, a gépkocsi feltöréseket, rongálásokat. De figyelik az esetleges rosszulléteket is. A polgárőrök is segítik a temetőbe érkezők tájékozódását és biztosítják a megemlékezés nyugalmát.

Semmi sem szent a fosztogatóknak

Hiába a fokozott rendőri jelenlét sajnos, még így is renegetg bűncselekmény történik a temetőkben. Az esetek többsége pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne.

A rendőrség tapasztalatai azt mutatják, hogy ilyenkor gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések, kerékpárlopások a temetők környezetében, illetve gyakran tulajdonítják el a sírokról a virágot, koszorút vagy kegytárgyat, esetleg az őrizetlenül hagyott táskát. Ebben az időszakban zsúfoltabbak lehetnek a tömegközlekedési eszközök is, ahol különösen figyelni kell értékeink megóvására, a zseblopások elkerülésére.

A Hello Vidék megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) felhívta a figyelmet arra, hogy a temetők környékén – belsősorban a forgalom segítése és a bűncselekmények megakadályozása érdekében – fokozott rendőri jelenlétre lehet majd idén is számítani.

Ebben az időszakban zsúfoltabbak lehetnek a tömegközlekedési eszközök, amelyeken különösen figyelni kell a zseblopások elkerülésére. Éppen ezért azt tanácsolják, hogy soha ne hagyjuk őrizetlenül a saját tárgyainkat, ha lehet tartsuk testközelbe az értékeinket, amikor tömegközlekedéssel utazunk.

Az autóban ne hagyjon látható helyen mobiltelefont, értékes tárgyakat!

– hívták fel a figyelmet.

Mint írták, minden esetben legyünk körültekintőek, vigyázzunk az értékeikre, hogy ez a néhány nap valóban a kegyeletről és megemlékezésről szóljon!

A jog egyébként keményen fellép a rongálókkal szemben. A Btk. szerint, aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el a büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha

  • a) a rongálás kisebb kárt okoz, vagy
  • b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást
  • ba) falfirka elhelyezésével vagy
  • bb) bűnszövetségben

– követik el.

Címlapkép: Getty Images

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Népszerű televíziós műsorvezető lesz a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szegeden

A Fidesz szegedi szervezetének döntése alapján dr. Fülöp László kommunikációs szakember lesz az önkormányzati választáson a jobboldal polgármesterjelöltje...

Lilu látványos fürdőruhás fotója az új sláger, Görög Zita is reagált rá

Többen dobtak egy hátast Lilu nagyon látványos fürdőruhás fotójától, több híresség is megjelent a poszt alatt. Fotó: RTL Magyarszág/SajtóKlub Lilu...

A szennyezett Szajna veszélyezteti Rasovszky Kristóf olimpiai aranyesélyeit

A vízminőség továbbra is aggodalomra ad okot a párizsi olimpia szervezőinek. A folyónak fontos szerepet szánnak a július 26-án...