20.6 C
Budapest
2023. szeptember. 30. szombat

Veszélyben rengeteg ember: sokan nem is tudják, de bármikor beüthet a baj

Dátum:

Megosztás:

Az utóbbi években a klímaváltozás miatt a szárazság és az erdőtüzek kéz a kézben járnak. Ez pedig nem csak a lakosságra jelent veszélyt, hanem a mezőgazdaságot is egyre jobban fenyegeti.

Idén már tavasszal aszályok és hatalmas kiterjedésű tüzek pusztítottak a világ több pontján is, a nyár pedig még csak most következik.

Az aszály, a forróság és az erdőtüzek évről évre megnehezítik a gazdák dolgát Magyarországon és más helyeken is a világban.

Tavaly csak az Európai Unióban 750 ezer hektárnyi terület lett erdő- és bozóttüzek áldozata. Az évről évre fokozódva jelentkező aszályok csak súlyosbítják a klímaváltozás következtében gyakoribb erdőtüzeket. A Meteorológiai világszervezet előrejelzései szerint pedig a klímaváltozás és változó termelési módszerek miatt 2030-ra az extrém méretű erdőtüzek száma globálisan 14 százalékkal, 2050-re 30 százalékkal, és 2100-ra pedig 50 százalékkal fog emelkedni. 2023 tavaszán több országban, például Kanadában és Spanyolországban is katasztrofális tüzek tomboltak. Az AP hírügynökség áprilisban számolt be róla, hogy Franciaországban az év első nagy erdőtüzében több, mint ezer hektárnyi terület gyulladt ki a Földközi-tenger partján.

A legfrissebb hírek itt!

Ez nem az első klímaváltozás miatti csapás, ami a kanadai állatartókat az utóbbi években éri, miután a nyugat-kanadai agráripart már két éve komoly aszályok sújtották. Az akkor kigyulladt erdőtüzek egy teljes várost elpusztítottak. Akkor a haszonnövények termése negyven százalékkal esett vissza. Azóta folyamatosak az aszályok, rekord szárazságok és az erdőtüzek.

Magyarországon is gondot okoznak a tüzek

A tavalyi év a 2022-es aszály miatt különösen sok erdőtüzet okozott Európában, és Magyarország azon országok közé tartozott, ahol a legnagyobb volt a növekedés a tüzek által érintett területek kiterjedésében 2021 és 2022 között. Hazánkban tavaly az összesített eu-s jelentés alapján  1154 esetben jelentettek be erdő- vagy bozóttüzet, és 2413 hektárnyi terület égett le. Az Európai Bizottság előrejelzései a Copernicus program műholdas földmegfigyelési adatai alapján idén is fokozott fűzveszélyre hívják fel a figyelmet.

NÉBIH tájékoztatása alapján Magyarországon a tüzek nagyrésze gondatlanság vagy szándékos tűzgyújtás következménye. A hazai erdő- és bozóttüzek harminc százaléka egy hektárnál kisebb területet érint, a legnagyobb problémát pedig az „átlagos méretű” tüzek okozzák, amiknek a kiterjedése 5,9 hektár. Ezek a tűzesetek 60-65%-át teszik ki. Márciusban egyébként már egyszer Győr-Moson-Sopron megyében riasztották a tűzoltókat, miután kigyulladt a nádas a Fertő tónál. Körülbelül kétszázötven hektáron égett a nádas, és a tűzoltóknak tizenkét órába telt a lángok megfékezése, amit csónakjaikkal két civil önkéntes is segített.

Címlapkép: Getty Images

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...