33.5 C
Budapest
2022. június. 27. hétfő

Veszélyben a tölgyerdők. Ennek a kártevőnek nincs ellenszere

Dátum:

Megosztás:

Egyre nagyobb veszélyt jelentenek Európában és ezen belül Magyarországon is a csipkéspoloskák. Ellenszerük egyelőre nincs.

66-féle csipkéspoloska faj és Magyarországon. Bár növényevők, de próbaszúrásaikkal az embereknek is kellemetlenséget tudnak okozni – közölte a Magyar Nemzet.

tölgyesek,veszély

Közülük a legproblémásabbak a körte-csipkéspoloska, mely az alma– és körteültetvényeket károsítja és a parkok fáinak lombfelületét pusztító platán-csipkéspoloska, illetve a tölgyek lombsárgulását okozó tölgycsipkéspoloska. A hazai erdők több mint egynegyede (csaknem félmillió hektár) tölgyes, ezeknél így csökken a fotoszintézisre alkalmas lombfelület, hosszú távon pedig az erdő egészségét is veszélyezteti. A tölgyeseket jelen pillanatban még nem tudják megvédeni. Célzottan a faj ellen védekezési mód nem ismeretes, a probléma megoldására ugyanakkor intenzív kutatások folynak.

Ha a poloskák tápnövényei a lakóövezetünkben vannak, akkor az otthonainkba is bekerülhetnek az állatok. Mivel csak néhány milliméteresek, a növényekről lehullva befújja őket a szél vagy a kiteregetett ruhákkal együtt visszük be őket.

tölgyesek,veszély

Próbaszúrásaikkal keresik, hogy az adott élőlényen tudnak-e táplálkozni. Ilyenkor a szúró-szívó szájszervükkel először emésztőnedveket juttatnak az adott tápnövénybe, állatba, és próbaképpen az emberbe, és ezt az előemésztett folyadékot szívják fel. Az emésztőnedv helyi irritációt, gyulladást okozhat, de ezek elmúlnak, és komolyabb egészségügyi következményekkel nem kell számolnunk.

Invazív fajok

Idehaza van ok aggodalomra, egyre több invazív faj lépi át az országhatárokat. Legutóbb Floridában őshonos növényeket találtak egy soroksári dülőn. Nyugat felől támad a jelzőrák, míg két meztelencsiga faj is terjeszkedik idehaza. A poloskainvázió szinte az ország minden szegletét érinti, a frissen elkészült országos poloskatérkép szerint, ezért összeszedtük, hogyan is védekezhetünk ellene. A nyugati dióburok-fúrólégy hatalmas károkat okoz a diótermésben, míg postaládáinkat kéretlen levelekkel érkező magok árasztják el.

Fotó: Getty Images

24

Fotó: Getty Images

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Szijjártó Péter újabb bejelentést tett

Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest között, így július...

Lev Tolsztoj megúszta a könyvégetést, de a többiek nem..

A népek nem fogadták meg Tolsztoj "üzenetét": A <Háború és béke> nem az ukránok és nem az oroszok igazát...

Tragikus motoroshalál történt Zala megyében

Motoros ütközött egy autóval Pókaszepetken. A rendelkezésre álló adatok szerint Pókaszepetk, Petőfi Sándor utcában 2022. június 26-án 16 óra...

Rubint Réka levetkőzött a Playboynak, erről álmodott minden férfi idehaza (18+)

Egy kis hiányérzetünk azért maradt, mert a bugyi nem került le róla. Rubint Réka nem retteg a nyilvánosság előtti...