5.9 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeÉletmódEgészség - betegségVérátömlesztéssel is fertőzhet a zikavírus

Vérátömlesztéssel is fertőzhet a zikavírus

Brazíliában egy lőtt sebek miatt kórházban ápolt férfi tavaly áprilisban több transzfúziót kapott, s így kapta el a vírust, mert az egyik véradóról kiderült, hogy vírushordozó.

Vérátömlesztéssel is fertőzhet a zikavírus

Volt, aki vérátömlesztés során fertőződött meg tavaly a zikavírussal Brazíliában – erősítették meg csütörtökön a brazil hatóságok. A hagyományosan enyhe lefolyású betegséget okozó, de újabban feltehetően magzatok kóros kisfejűségéért is felelős kórokozó robbanásszerűen terjed Latin-Amerikában. Elsősorban szúnyogok terjesztik, de volt már példa arra, hogy a vírus nemi úton fertőzött meg valakit.

A Sao Paolótól mintegy 100 kilométerre fekvő Campinas egészségügyi hatóságai arról számoltak be: bebizonyosodott, hogy egy lőtt sebek miatt kórházban ápolt férfi tavaly áprilisban több transzfúziót kapott, s így kapta el a vírust, mert az egyik véradóról kiderült, hogy vírushordozó.

A város egyetemének vérellátó központjában azt is elmondták: egy másik véradójuknál jelentkeztek is a betegség tünetei, viszont az, akinek vért adott, tünetmentes maradt. A vérellátó közölte: szigorúan be kell tartani azt az előírást, hogy aki zika- vagy dengue-lázban szenved, csak 30 nappal a teljes felépülése után adhasson vért.

Kapcsolód cikkek:

Zikavírus miatt szükségállapotot hirdettek Flodia egyes megyéiben

Aggódik a WHO – nemi úton is terjedhet a zikavírus

Fellángolt az abortuszvita a zikavírus miatt

 

Forrás: Napidoktor

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work