1.3 C
Budapest
2023. december. 9. szombat

Velencei Karnevál, kosztümök és maszkok

Dátum:

Megosztás:

Velencei Karnevál, kosztümök és maszkok

Akár 3.000.000 látogató is elltogathat a Velencei karneválra, Olaszországba évente.

A világ minden tájáról érkeznek, hogy lássák Velence tündöklését és élvezzék az évszázados karneváli hagyományokat.

A velencei karnevál lehetőséget nyújt, hogy megtekintsék a legjobb művészeti múzeumokat, európai építészet, ételeket és a barokk karneváli kosztümöket és maszkokat. Mindösszesen a látogatóknak két hét áll a rendelkezésükre a karnevál idején.

Az ünnep története „Serenissima Repubblica” tiszteletére vezethető vissza. 1162-ben, a köztársaság megnyerte végső csatáját az Aquileiai Királyság ellen. Amikor Velence lakossága meghallotta a győzelem hírét, táncra perdültek és ünnepeltek a Szent Márk téren. Hivatalosan a Reneszánszig nem váltak általánossá az ünnepségek.

1797-ben a Velencei köztársoság Ausztria királyának fennhatósága alá került, aki betiltotta a Karnevált, egészen 1979-ig.

Bár Velence a csatornáiról híres, a karnevál időszakában a tökéletesen kidolgozott maszkok és jelmezek a slágerek. Ennek eredményeképpen egészen különleges a karnevál arculata. Velence barokk maszkok és jelmezek tökéletes összhangban vannak a város különleges épületeivel.

A maszkok tervezésének gyökerei mind az egyetemes mind a színház történelmében megtalálhatóak. Hovatovább az éves verseny is arra ösztökéli a résztvevőket, hogy még látványosabb showt csináljanak. Ezért ilyen látványosak a jelmezek és maszkok kavalkádja.

mask
Illusztráció: tudomanyplaza.hu

Az egyszeri látogatóknak a velencei karnevál tökéletes belépő. Azonban a tündöklő múzeumok, a művészet és az építészet is hozzátesznek a Karnevál varázsához.

Az igazi velencei karnevál

A velencei karnevál a legismertebb és egyik legrégebbi fesztivál a világon. Talán nincs olyan ember, akinek ne a gyönyörű maszkok és lélegzetelállító kosztümok jutnának először az eszébe a szó hallatán. Évente több ezer turista látogat el a kéthetes karnevál idején Velencébe.

Sok idő eltelt, amíg a karnevál elnyerte mai formáját.

Eredete “Serenissima Repubblica”-hoz vezethető vissza, amikor a győzelmet ünnepelvén a helyiek a Szent Mark térre vonultak és ünnepelni kezdtek, azonban csak a reneszánsz idején vált hagyománnyá. Az osztrák kormányzás alatt betiltották és csak 1979-ben engedélyezték újra.

Karneváli forgatag a Szent Márk téren

Ezek a maszkok olyan erővel bírtak akkoriban, amelyre talán sokan ma is vágynak. Eltűnni, elrejtőzni úgy, hogy mindenki lát, elfedni igazi kilétünket, megszabadulni a társadalmi különbséget szorításától és csak élvezni a pillanatot. Sokáig ez volt az egyetlen lehetőség, hogy a nemesség vegyülhetett az alsóbb rétegekkel. Nem titok, hogy sokan a maszkokat használták minden álszent vagy az erkölcsöt csak hírből sem ismerő tevékenység űzésekor.

Volto maszk, mely a teljes arcot takarja. Fehér porcelánból készül és akár díszitett is lehet.

5873807734099
Illusztráció: velenceikarneval.hu


Eredetileg két különböző maszktípust különböztetünk meg, ma már azonban számtalan műveszt és tervezőt megihletett és a századok során újabb és újabb fajta vonult be a köztudatba. Ma már a maszkokat versenyeken is megmérettetik, ahol több kategóriában hirdetik ki a győzteseket.

Bauta maszk jellegzetes kiemeléssel az áll vonalán, szintén a teljes arcot takarja


Ha valaki csak a karneválra érkezik, akkor is érdemes meglátogatni egy-egy múzeumot és gyönyörködni a város bájában; gondolázni a kanálisok között és kipróbálni pár tradicionális olasz fogást, hiszen ezek min-mind emelik a karneváli hangulat és nekünk is segít jobban belemerülni a forgatagba.

Idén a karnevált február 12. és március 1. között rendezik meg.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Finnország válaszától Zelenszkij az őrület határára kerülhet

A finn legfelsőbb bíróság pénteken hozott határozatában úgy döntött, hogy az ország nem adhat ki Ukrajnának egy terrorizmussal...

A Netflix egyik 2023-as debütáltja: Mindent szabad – videó

Mindent szabad (Fair play) Amikor egy méregdrága pénzügyi cégnél szóba kerül egy áhított előléptetés, a szerelmesek, Emily (Phoebe Dynevor)...

Az EU-tagállamok hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország közel egymilliárd eurót kapjon – egy éven belül

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták az Európai Bizottság javaslatát, amely arra vonatkozott, hogy Magyarország módosíthassa a nemzeti helyreállítási tervét....

Szoboszlai jött, látott és gólt lőtt – győzött a Liverpool + videó

Nehezen indult be a gépezet, de végül győzni tudott a Liverpool a sereghajtó Sheffield otthonában a Premier League...