10 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

Véleménycikk: Amerikának most kapóra jött, hogy megjelent a világpolitikában egy agresszív bohóc, aki elvégzi helyette a “szükséges teendőket”.. – Szólj hozzá!

Dátum:

Megosztás:

Az eddig 800 Millió dollár értékű fegyverszállítmány ígéretével ellentétben, hirtelen 3,4 Milliárd dollár értékű nehézfegyver érkezett Ukrajnába a minap.

A Szenátus törvényjavaslatot fogadott el a katonai felszerelés Ukrajnának történő kölcsönzésével kapcsolatos akadályok felszámolásáról..

Washington – A szenátus szerdán egyhangúlag elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely enyhíti az amerikai katonai felszerelés Ukrajnának kölcsönadásával kapcsolatos bürokratikus akadályokat.

A lépés több más csütörtöki szavazás előtt történt, amelyek további büntetéseket szabtak ki Oroszországra Ukrajna megszállása miatt.

Az ukrán demokrácia védelmi kölcsönbérleti törvénye, amelyet John Cornyn szenátor (R-Texas) vezetett be, újjáéleszt egy második világháborús programot, amely lehetővé tette a kormány számára, hogy katonai felszerelést kölcsönözzen vagy béreljen az Egyesült Államok szövetségeseinek.

A törvényjavaslat lehetővé tenné a védelmi minisztérium számára, hogy védelmi cikkeket kölcsönözhessen vagy bérbe adjon Ukrajnának vagy bármely más kelet-európai országnak, például Lengyelországnak, amelyet az invázió érintett.

„Az, ahogyan kezeljük egy demokrácia szuverenitását fenyegető veszélyt, azt üzeni, hogyan fogunk fellépni másokkal szemben, és az olyan ellenfelek, mint Kína, figyelnek” – mondta Cornyn csütörtöki nyilatkozatában, miután a szenátus elfogadta a törvényjavaslatot. “Ha úgy gondoljuk, hogy Amerika támogatja a szabadságot és a demokráciát, akkor Ukrajnát a polgárai védelméhez szükséges fegyverekkel kell ellátnunk.”

Joe Biden elnök a fegyverexport-ellenőrzési törvény értelmében már igénybe veheti a bérbeadási jogkört, de a legújabb törvényjavaslat több, a törvény által előírt követelménytől eltekint.

A lend-lease programot szabályozó hatályos törvények a fogadó országot pénzügyileg is felelőssé teszik a felmerülő költségek visszafizetéséért az Egyesült Államoknak, például ha a tárgyak megsérülnek vagy megsemmisülnek.

A Kongresszus abban reménykedik, hogy a törvényjavaslatban foglalt felmentések lehetővé teszik Biden számára, hogy hatékonyabban szállítsa a katonai segélyeket Ukrajnának.

Cornyn törvényjavaslata elengedné azt a törvényi határidőt is, amely öt évre korlátozza a bérleti szerződéseket, és előírja, hogy az elnök gyorsított eljárásokat dolgozzon ki a kölcsönzött vagy lízingelt katonai felszerelések Ukrajnába szállítására a törvény hatályba lépését követő két hónapon belül.

Biden-adminisztráció szerdán további 100 millió dolláros Javelin páncéltörő fegyvert engedélyezett Ukrajna számára amerikai katonai készletekből. Ezzel az orosz invázió február 24-i kezdete óta Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segélyek összege 1,7 milliárd dollárra nőtt.

A Kongresszus 3,5 milliárd dollárt különített el az Ukrajnába küldött amerikai katonai felszerelések feltöltésére a múlt hónapban elfogadott 1,5 billió dolláros kormányzati finanszírozási törvény részeként.

Cornyn úgy biztosította az ukrajnai kölcsönbérleti törvény elfogadását, hogy szavazást tartott az Egyesült Államok és Oroszország közötti szokásos kereskedelmi kapcsolatok megszüntetéséről szóló külön jogszabályról.

A Cornyn-féle törvény szerdai elfogadása megnyitotta az utat a felső kamara előtt, hogy ezt követően csütörtökön elfogadja ezt a jogszabályt, valamint egy külön törvényjavaslatot, amely megtiltja az orosz olajimportot az Egyesült Államokba.

Bár a képviselőház röviddel a szenátus után elfogadta az orosz kereskedelmi kapcsolatokról és az olajtilalomról szóló törvényt, az alsó kamara nem tett lépéseket Ukrajna kölcsönbérleti törvényjavaslatával kapcsolatban.

****

A világon eddig két vezető nagyhatalom létezett, az USA és Oroszország. Ezekkel az intézkedésekkel az USA, a maga tekintetében mindennemű különösebb kockázat nélkül le tudja gyengíteni Oroszországot ahhoz, hogy a következő időszakban elmondható legyen, a világ vezető nagyhatalma (a jelenleg fennálló gazdasági nehézségei ellenére is), az Amerikai Egyesült Államok.

Ehhez az út azért nem volt ilyen egyszerű. Korábban Németország olyan gazdasági helyzetben volt, hogy gazdasági stabilitása, és Oroszországgal való aktív gazdasági együttműködése folytán az a tény, hogy Németország és Oroszország együtt megerősödhetnek, és a világ legerősebb nagyhatalmává nőhetnék ki magukat, félelemmel töltötte el az USA-t. Mindent megtett, és sikerrel, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezeték Németország és Oroszország között ne tudjon megépülni, illetve az építés ne tudjon befejeződni.

Sajnos, ehhez kellett Putyin hibás döntése is, mert azzal, hogy megtámadta Ukrajnát, a korábban vele szemben diplomáciai jókapcsolatban levő államok elfordultak tőle, így az évtizedek konszolidált országépítő – és európai beilleszkedő tevékenységének eredménye egy pillanat alatt tönkrement.

Véleményünk szerint az Ukrajnában működött és működő antidemokratikus Zelenszkij-rezsimnek és a vele szövetséges félkatonai nácista Azovi-ezrednek, mint az ukrajnai nemzetiségek életének megkeserítőinek felszámolására nem a háború volt a megfelelő megoldás, hiszen ennek a háborúnak a kirobbantásával civil emberek haltak meg, katonák haltak meg, Ukrajna romba dőlt, kulturális létesítmények, sportközpontok, városok, műemlékeke semmisültek meg, mindkét ország, így Oroszország is súlyos károkat szenvedett.

Viszont sajnos, Ukrajna és elnöke által demokratikusnak avanzsált kormánya megerősödött, és megerősödtek azok az államok is, amelyek részt vállaltak a bűncselekmény-gyanús büntetőszankciók támogatásában.

****

Zelenszkíj aktív szereplője lett a nemzetközi hatalmi életnek, szerencsére nincsenek arisztokratikus ősei, nincs végzettsége, nincs tapasztalata, nincsenek prioritásai, így nem tud felnőni felelős vezetővé, a világ országait zsarolgató – és fenyegető tevékenysége oda fog vezetni, hogy az őt támogató országok (az USA kivételével, mert vele szerződéses – bérleti – viszonyban van) is elfordulnak majd tőle.

Ez a helyzet egy lehetőség az Orosz Föderáció és Vlagyimir Putyin elnök úr részére, hogy ígéretéhez hűen legkésőbb f. év május 9-én befejezze hadműveleteit Ukrajnában, és a saját országa gazdaságának helyreállítására és az EU elleni nemzetközi perekre figyeljen a legjobban. Ezekből a nemzetközi perekből, és az azokhoz kapcsolódó perértékből az ellene hozott büntetőszankciók értékéhez közelítő aktívummal szállhat ki, és nagyon hamar fel tud állni.

****

Az Ukrajnát támogató országok, az USA-n kívül, veszteségként számolhatják el az adományokat, mert csak és kizárólag az USA adta bérbe a fegyverzetet, mindenki más, balga módon ajándékozta. Talán most, hogy fény derült erre a politikai húzásra, a többi ország is el fog gondolkodni azon, hogy az Ukrajnához való humanitárius kötödésükkel csak Amerikának tettek jót.

****

A Biden-adminisztrációnak a maga szempontjából ez egy tökéletes lépése volt, és egybevág az USA azon érdekével, hogy a háború tovább folytatódjon, és az általa kölcsönadott hadifegyverzettel olyan szinten függőségbe tegye Ukrajnát, hogy annak aztán minden nemzeti termékére, a bérleti díj fejében, évtizedekig igényt tarthasson.

****

Véleményünk szerint, sajnos, egy mindennemű szakmai felkészültséggel és nemzetközi politikai-, társadalomtudományi-, hadtudományi-, szociológiai végzettséggel, és korábbi gyakorlattal nem rendelkező országvezető, mint Zelenszkij, ezt nem látja át, így lehet ő Amerika jó bohóca.

****

Lavrov nem régen jelentette be, hogy valós a harmadik világháború fenyegetettsége, azonban nem Lavrov dönt, hanem Vlagyimir Putyin, akinek emberi nagysága és politikai megbízhatósága fényévekkel magasabb szinten áll Zelenszkijnél -és mondhatnánk más országvezetőket is-, így Putyin nem engedheti meg azt magának, hogy a korábban saját szájából kimondott 2022. május 9. napi időpontot, mint amely időpont Orosz – Ukrán háború befejezésének legutolsó napja, megszegje!

Forrás

Szólj hozzá! Mondd el a véleményedet, mert nekünk fontos a véleményed, mert a Hirmagazin.eu Online Média olvasója vagy, és mi megbecsüljük olvasóinkat!

A vélemény szabadon kijelenthető, így nincs jó – vagy rossz vélemény, minden vélemény a maga nemében ÉRTÉK! Hirmagazin.eu

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

[email protected]ódj meg, Elon Musk – a milliárdos kiakasztotta az ukránokat!

Teljesen kiakadtak az ukránok Elon Musk legutóbbi nyilatkozata kapcsán, amelyben az orosz-ukrán háború lehetséges végkimenetelét latolgatja. Ő úgy véli: –...

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó (2.)

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Barátnőmtől lestem el az alapos zuhanypucolás titkát! Próbáld ki te is, nem fogsz csalódni – videó

Ezzel az egyszerű módszerrel jelentősen felgyorsítható a folyamat Kacie Stephens ausztrál takarítónő a Tiktokon mutatja be követőinek a tisztítás...

Pentagon: Ukrajna képes megtámadni a Krímet amerikai fegyverekkel

Laura Cooper a HIMARS rakétavető rendszerekre hivatkozik. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az Ukrajnába szállított HIMARS rakétavető rendszer...