Hirmagazin.eu
Főoldal » Véget értek az evakuációk, ünnepelnek a tálibok..
Külföld

Véget értek az evakuációk, ünnepelnek a tálibok..

Egy ejtőernyős alakulat parancsnoka volt az utolsó amerikai katona, aki elhagyta Afganisztánt. A kivonulás után is több száz nyugati állampolgár maradt hátra és megjelent az országban mindkét fél ellensége: az Iszlám Állam helyi szervezete.

Kenneth McKenzie, az amerikai központi vezérkar tábornoka jelentette be: befejezték az amerikai fegyveres erők kivonását és az állampolgárok elszállítását Afganisztánból. A katonai vezetés igyekezett megőrizni méltóságát és ezért közzétette a kezében gépkarabéllyal menetelő Chris Donahue vezérőrnagy, a 82. ejtőernyős dandár parancsnoka fotóját. Ő volt az utolsó amerikai katona, aki felszállt a Kabulból induló utolsó szállítógépre.

Még több külföldi hír

Az amerikaiak távozása után a tálibok lövöldözéssel ünnepeltek, azonnal birtokukba vették a repteret, nyugati hadifelszerelésbe öltözött egységük pedig a hátrahagyott 73 helikoptert és közel száz harci járművet – amelyeket az amerikaiak hatástalanítottak.

Kabul, 2021. augusztus 31.
Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának sajtóirodája által közreadott képen Chris Donahue dandártábornok, az amerikai hadsereg 82. légideszant hadosztályának parancsnoka felszáll egy C-17-es katonai szállító repülőgépre a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 30-án. Donahue az utolsó amerikai katona, aki elhagyja Afganisztánt, ezzel az Egyesült Államok befejezte az Afganisztánból történő kivonulást és az amerikai állampolgárok, harmadik országból származó állampolgárok és a kiszolgáltatott helyzetben lévő afgánok evakuálására irányuló missziót.
MTI/EPA/Egyesült Államok Központi Parancsnokságának sajtóirodája/Jack Holt
Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának sajtóirodája által közreadott képen Chris Donahue dandártábornok, az amerikai hadsereg 82. légideszant hadosztályának parancsnoka felszáll egy C-17-es katonai szállító repülőgépre a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 30-án. MTI/EPA/Egyesült Államok Központi Parancsnokságának sajtóirodája/Jack Holt

A kivonulás utolsó napjaira rányomta bélyegét az augusztus 26-i reptéri robbantás, amelyet egy új ellenség, az Iszlám Állam Horászán Tartomány nevű dzsihádista szervezet vállalt magára, és amelyben 170 evakuálásra váró afgán lakos, 13 amerikai katona és két brit vesztette életét.

Még több külföldi hír

Tragédia tragédiát követett: az amerikaiak állításuk szerint a kabuli reptérre induló, robbanóanyaggal megrakott személyautó ellen hajtottak végre drónos támadást vasárnap. A helyszínen készült képek szerint azonban egy udvarban végzett pusztítást a rakéta és két család tíz tagját, köztük öt kisgyereket ölt meg. Néhány családtag a nyugatiaknak dolgozott, amerikai vízuma volt és abban reménykedett, hogy a légihídon sikerül elhagynia az országot – mondta el egy túlélő testvére. Az amerikai hadsereg közölte, hogy vizsgálatot folytat és hogy a tragédia „másodlagos robbanások” miatt következhetett be. Ez az eset, miként sok más is, valószínűleg gyorsan lekerül a napirendről a geopolitika és a háború ködében.

Hétfőn, a kivonulás utolsó óráiban, amikor az utolsó amerikai diplomaták is távoztak az országból, a dzsihadisták öt rakétát lőttek ki a kabuli reptérre, de ezeket lelőtte az amerikai légvédelem.

Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő közölte:

reméli, hogy az Iszlám Állam által befolyásolt afgánok jó útra térnek, mert külföldiek nélküli iszlám kormány alakul.

Emellett méltatta, hogy a mozgalom „visszaszerezte a függetlenséget” és azt mondta, „jó kapcsolatokat akarnak Amerikával és a világgal”. A nyugatiak távozásával és az iszlámot fundamentalista módon értelmező tálibok hatalomra lépésével azonban aggasztó jövő elé néznek a nagyobb szabadsághoz szokott afgán gyerekek, fiatalok, nők és korábbi közalkalmazottak. Bár a fundamentalisták „amnesztiát” hirdettek, az ország több részéről érkeznek hírek önkényes kivégzésekről és bosszúkról.

Még több külföldi hír

Közben, a 123 ezer embert kimenekítő légihíd lezárása után az amerikai főparancsnokság és a brit külügyminiszter is elismerte: több száz állampolgárukat nem tudták kihozni.

Ők már nem tudtak eljutni az utolsó napon a kabuli reptérre, mert a tálibok megtagadták az együttműködést és nem engedték be őket.

A drámai kivonulás után amerikai katonai vezetők és a republikánusok is Joe Biden elnököt vádolták. Szégyen, hogy hátrahagytuk a bajtársainkat, szövetségeseinket és a polgárokat – mondták többen. Biden közölte: kedden beszédet mond a kivonulás alkalmából.

Nyitókép-képrészlet: MTI/AP/Kathy Gannon

infostart

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A világ második legmagasabb hegycsúcsának meghódításában már több mint 80 ember halt meg..

Géza

Egy hajszálon múlt a tragédia: alig tudta letenni a pilóta a repülőgépet a hatalmas erejű szél miatt – VIDEÓ

Mazsi

A Facebookon is értesíthetik szeretteiket a Nepálban tartózkodók

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....
EnglishFrenchGermanHungarian